Temel, “Kaçak avcılığa göz açtırmıyoruz”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5.Bölge Müdürlüğü olarak, 4915 sayılı kara avcılığı kanuna göre kaçak avcılıkla mücadele Bölge Müdürlüğümüzün görev uhdesindedir.Bu kanun doğada yaban hayvanlarının yaşam alanlarına ve içinde barındırdığı biyoçeşitlilik ile ekosistemlere zarar veren yasa dışı avcılığın önlenmesi yanında sürdürülebilir bilimsel avcılık yapılabilmesi için bazı düzenlemeleri içerir.

Bu itibarla yaban hayatı kaynaklarımız ve bu kaynakların barındırdığı biyolojik çeşitliliğin korunması, geliştirilmesi, milli ekonomiye kazandırılması ve gelecek nesillere intikali Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın titizlikle üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir.

Ekolojik ve doğal hayatın korunması, sürdürülebilir şekilde devamı ve bu kaynakların milli ekonomiye kazandırılması kayıtlı ve bilinçli avcılıkla mümkün olmaktadır.

Kanunda yasal avlanmanın; avına izin verilen yaban hayvanı türlerini, izin verilen yerlerde, tespit edilen zaman ve miktarlar ile belirlenen esas ve usullerle olacağı kayıtlıdır. Yılın her döneminde yapılan kuralsız avcılık, hem çevreye zarar vermekte, hem de bazı yaban hayvanlarının türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Av hayvanlarının üreme, eş tutma ve yavru büyütme zamanlarında avlanmalarına yasak getirilerek yaban hayvanlarının planlı ve sürdürülebilir şekilde avlanmasını sağlanmak kurumumuzun önemli görevlerindendir.

Bu amaçla belgeli ve yasal avlanan avcıların sayısının artırılması hedefimizdir. Belgeli avcıların aldıkları eğitimle etrafındaki insanlara ve belgesiz avcılara örnek oldukları, avlanırken aynı zamanda doğayı korumak için de gayret sarf ettikleri bilinen bir gerçektir.

58 adet farklı türde Yaban hayvanının avına Bakanlığımızın uhdesinde kurulan Merkez Av Komisyonu tarafından belli sürelerde izin verilmektedir.

Afyonkarahisar ilimizde 38 adet Devlet ve Genel Avlağı mevcut olup avlaklarımız av zenginliği ile tüm yurttan avcı çekmektedir. Dolayısıyla Afyonkarahisar’da av koruma görevi ayrıca önemli hale gelmektedir.

Bölge Müdürlüğümüz tarafından 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu tarafından tespit edilen usul ve esaslara göre kontrol ve denetimler yapılmaktadır. Koruma ve kontrol çalışmalarında avcılar denetlenirken diğer taraftan gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Bölge Müdürlüğümüzce 2017 yılı içerinde yapılan kontrol ve denetimlerde 1732 avcımız denetlenmiş olup, 321 kaçak avcıya tutanak tanzim edilmiş ve 277.481 TL idari para cezası kesilmiştir.

Ayrıca kaçak avlanan 45 adet tavşan, 8 adet domuz, 2 adet geyik, 1 adet kurt ve 26 adet çeşitli türde kuş için toplam 101.350 TL tazminat uygulanmıştır. Yapılan denetimlerde 75 adet silah,1 adet otomobil,1 adet pat-pat tabir edilen tarımsal amaçlı araç ve 26 adet avda kullanılması yasak olan eşyaya el konulmuştur

Bölge Müdürlüğümüzce doğa korumanın önemli bir parçası olan av koruma ve denetim çalışmaları ile kaçak ve yasa dışı tüm avcılık faaliyetleriyle mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir.

Mahmut TEMEL

Orman ve Su İşleri Bakanlığı

5.Bölge Md.V.

Editör: Haber Merkezi