Taytak’tan CHP Grup başkanvekiline “Özel” ayar

TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu bütçelerinin görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak arasında “vahiy-talimat” polemiği yaşandı.

“MHP’YE VAHİY GELDİ” DİYEN ÖZEL’E TAYTAK’TAN SERT CEVAP

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in; “Nereden geldiyse geldi, siyasi bir vahiy geldi. Tekrar ittifak noktasına, aday göstermeme noktasına” geldiniz sözlerine karşılık olarak, Kamu Denetçiliği Kurumu bütçesi konusunda söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, partisi hakkında seviyesiz yakıştırmalarda bulunduğunu düşündüğü CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel’i hedef alarak; “Buradan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e ve tüm dünyaya haykırıyorum. Milliyetçi Hareket Partisine kimse haddini bildiremez. Milliyetçi Hareket Partisi ne yapacağını bilir ve kimseden bu konuda emir almaz.” diyerek Özel’e sert çıktı.

MHP KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNUN KURULMASINI İSTEYEN İLK PARTİDİR

Taytak, Kamu Denetçiliği Kurumu bütçesi hakkında görüşlerini ise Meclis kürsüsünden şu şekilde aktardı: “Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasamızın 74 ncü maddesinde yer alan Anayasal bir kurumdur. 6328 sayılı kanunun 5. Maddesi gereğince, Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlendirilmiş bir kurumumuzdur. Milliyetçi Hareket Partisi olarak kamu denetimine önem verdiğimizi ve Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulması gerektiğini ifade eden ilk siyasi partiyiz. Tarihimizden ve geleneğimizden gelen bu yapının sağlıklı işlemesini de çok önemsiyor ve takip ediyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu inceleme ve araştırmalarını, şikayet üzerine yapmaktadır. Kurum 2017 ve 2018 yılında, çocuk tesliminde hak ihlallerin önlenmesi aile arabuluculuğu müessesinin hayata geçirilmesi, sporda yaşanan hak ihlallerinin giderilmesi gibi birçok önemli tavsiye kararları almıştır. Kamu denetçiliği kurumuna 2013 yılından itibaren toplam 57 bin 739 şikayet başvurusu yapılmış, bu şikayetlerin yüzde 93’ü sonuçlandırılmıştır. Yine 2017 yılında, 245 tavsiye kararı, 177 adet ise kısmen tavsiyesi kısmen ret kararı verilirken, tavsiye kararları dışında 2017 ve 2018 yılı olmak üzere toplam 3 bin 930 başvuru dostane yollar ile çözüme kavuşturulmuştur. Kamu denetçiliği kurumunda da

eksiklikler vardır. Kurumun, idarenin işleyişi ile ilgili konularda resen harekete geçebileceğine dair bir yetkisi yoktur. Bu yetkinin kuruma verilmemiş olması kurumdan beklenen faydayı sağlayamaması açısından önemli bir eksikliktir. Verilen tavsiye kararları da mutlaka dikkate alınmalı, kararlara uyulup uyulmama konusunda idare içerisinde kimin karar

Vereceğine dair düzenlemeler yapılmalıdır. Kurum istatistiklerine göre kararlara uyum yüzde 65 düzeyindedir. Bu oran artırılmalıdır. İş yükü her geçen gün artan kurumun görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için, 1- Önem arz etmeyen, 2- Dayanaktan yoksun olan, 3- Önemli bir zarar söz konusu olmayan şikayet başvuruları hakkında “Kabul Edilmemezlik” kararları verilebilmelidir. Bunun içinde yasal dayanak oluşturulmalıdır. Şikayetlerin arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi ve yerinde inceleme yapılabilmesi için de düzenlemeler yapılmalıdır. Böyle önemli bir kurumun bütçesinin Devletimize ve hepimize hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek görüş ve önerilerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi