Taytak, “Bu ülkede tarım yapan eli nasırlı yüreği temiz çiftçilerimiz desteklenmeli”

Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, 2022 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçesinde konuştu. Taytak, “Bu ülkede tarım yapan eli nasırlı yüreği temiz çiftçilerimiz desteklenmeli” dedi.

Hem gelir kaynağı olarak hem de gıda ihtiyaçlarının karşılanması bakımından diğer sektörlere göre en çok desteklenmesi gereken alanın tarım olduğunu vurgulayan MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, “Tarım bir ülkenin ana kaynağıdır” dedi. Taytak, “Ülkemizde tarım; istihdama, ihracata ve milli gelire en büyük katkısı olan sektörlerden biridir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütçesi için ayrılan miktar geçen yıla kıyasla yüzde 25,5 yükseliş göstermiştir. Bu artış çiftçimiz için olumlu olmuştur. Tarımsal üretimin desteklenmesi ülkemizde en önemli konulardandır. 2022 yılında tarımsal destekleme bütçesi 2021 yılına göre yüzde 12,5 artış ve 2 milyar 868 milyon lira artış ile 25 milyar 834 milyon lira olarak belirlenmiştir. Tarım sektörünün öncüleri olan çiftçilerimiz bu ülkenin kalbidir. Bu ülkede tarım yapan eli nasırlı yüreği temiz çiftçi kardeşlerimin desteklenmesi, daha verimli üretim yapabilmeleri, tarımsal faaliyetlerini daha etkili sürdürebilmeleri için destekler sağlanması çok büyük önem taşımaktadır”

“Girdilere verilecek destekler ile maliyet yükü azaltılacaktır”

Mazot ve gübre desteğinim önemine değinen Taytak, “Tarımda makine kullanımındaki artış sebebiyle mazot kullanımı da artmaktadır. Çiftçilerin maliyeti içinde mazot gideri önemli pay tutmaktadır. Alan bazlı desteklerde en önemli iki destek mazot ve gübre desteğidir. Özellikle genç neslimizi köylerde tutmak ve çiftçilik ile uğraşmalarını sağlamak açısından çiftçilerin en çok kullandığı iki girdi olan mazot ve gübrenin girdi maliyetlerinin yükünün hafifletilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Girdilere verilecek destekler ile maliyet yükü azaltılarak çiftçilerimizin kar marjı artırılacaktır”

“Suyu etkin ve tasarruflu kullanmalıyız”

Taytak, “Küresel iklim değişikliğinin meydana getirdiği olumsuz sonuçlar vardır. Aşırı yağışlar, kuraklık ve su kaynaklarının azalması tarımsal üretim üzerindeki etkisini artırmaktadır. Bu anlamda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü için 2022 yılı bütçesinden 25 milyar 19 milyon 700 bin lira ayrılarak, kurumun bütçesindeki artış oranı yüzde 33,6 olarak gerçekleşmiştir. İklim krizi ve kuraklık sebebiyle yaşanacak sorunların önüne geçmek adına yapılacak yatırımlar için ayrılan bu bütçe hepimize faydalı olacaktır. Tarımsal üretimde su tasarrufu sağlayan modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması da suyun etkin ve tasarruflu kullanımına faydalı olacaktır. Afyonkarahisar ilimiz Bolvadin ve Çay ilçemiz Eber köyünde bulunan Eber gölü, kontrolsüz tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle yüzde 80 oranında kurumuştur. O bölgede yapılacak modern sulama yöntemleri kurulduğunda Eber Gölü’nün kuraklığına çözüm olacaktır.”

Taytak, Afyonkarahisar için taleplerini dile getirdi

Afyonkarahisar için daha önce sunduğu projelerin 2022 yatırım programına alınmasını da talep eden Milletvekili Taytak,haşhaş ve depoda bekleyen soğan stoğu ile ilgili önerilerini de dile getirdi. 2022 yılı bütçesini hayırlı olması temennisinde bulunan Taytak, “Daha önce sayın bakanımıza, seçim bölgem Afyonkarahisar için sunduğumuz 300 baş anaç kapasiteli model koyun barınağı, çiftçi eğitim merkezleri, arıcılık araştırma istasyonu ve arıcılık araştırma enstitüsü ve tarım lisesi projelerimizin 2022 yatırım programları içerisine alınması talebimizi buradan bir kez daha iletiyorum. Haşhaş denilince ilk akla gelen ilimiz Afyonkarahisardır. İlimizde yetişen haşhaş bitkisinin çiçeklerinden birçok arıcı polen alabilmek için ilimize gelmektedir. Haşhaş yani Afyonkarahisar poleni için bölge işareti verilmesini hem de polen denilince ilk akla gelen şehrimizin ismiyle özdeştirilmesini talep etmekteyim. Sandıklı ilçemizde depolarda 40 bin ton soğan stoğu bulunmaktadır. Bu stoğun iç piyasada tüketilmesi mümkün olmamaktadır. Depoda biriken soğanların ihracatı yapılarak, çiftçinin yüzü güldürülmelidir. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli Beyefendi ve ekibine çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. 2022 yılı bütçelerinin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum”

Editör: Haber Merkezi