Taşpınar Dergisi Yine Dopdolu

  1. tarihine ışık tutan Taşpınar Dergisi'nin 22. sayısı okuyucularıyla buluştu.Yerel kültürü tanıtma ve aktarma gayretiyle hazırlanan Taşpınar Dergisi’nin yeni sayısında da ilk kez okuyacağınız konular, ilk kez göreceğiniz fotoğraflar ve belgeler yer alıyor.

1950 yılına kadar aralıksız olarak 161 sayı çıktıktan sonra çeşitli aralıklarla yayımlanan Taşpınar Dergisi'nin yeni sayıları okuyucusuyla buluşmaya devam ediyor. Şehrimizin Elektrikle ilk tanışması, Türkiye’de bir ilk olarak sigarayı yasaklayan köy, Topçuzâde Mehmet Efendi Kütüphanesi, Bolvadin’de geçmişten günümüze sosyal mekanlar ve Horan Millet Bahçesi, Yarenlik Geleneği ve Afyonkarahisar Yarenleri gibi daha pek çok ilginç konuyu Taşpınar Dergisinde bulabilirsiniz.

Başkan’dan

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek Taşpınar Dergisi’nin Ocak 2020 sayısının Taşpınar’ın yeni bir sayısı ile merhaba.Afyonkarahisar Belediyesi olarak sosyal belediyeciliğin en önemli ayaklarından birisi olan kültürel çalışmalar alanında da varız. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız “Ağaçlar Kitap açıyor” etkinliği, Belediye Şehir Tiyatrosu oyunları, şiir akşamları, kültürel faaliyetlere verdiğimiz destekler bu kapsamda değerlendirilmeli.

Elbette şehirde yaptığımız her insani faaliyet şehirle doğrudan ilgili. Şehir, sadece yaptığımız yollar, oluşturduğumuz yaşama alanları, insan hayatını kolaylaştıran alt yapı hizmetleri, ulaşım hizmetleri değil, bunlarla birlikte düzenlediğimiz kitap veya benzeri fuarlar, açtığımız müzeler, bir geleneği sürdürdüğümüz festivaller ve anma günleri, konferanslar velhasıl kültürel ve sanatsal etkinliklerin tamamıdır.

İnsanların daha düzenli ve rahat yaşaması için bir sokağı veya yolu güzelleştirmek ne kadar önemli ise, geçmişten bize kalan bir çarşıyı, bir kaleyi, bir medreseyi bugüne taşımak, bir bütünlük ve süreklilik anlayışı içerisinde canlı tutmak da en az o kadar önemlidir. Çünkü şehir ve insan süreklilik bağlamında bir anlam ifade eder. Afyonkarahisar’ın sözlü tarihini tespit etmek üzere bir dizi söyleşiler gerçekleştiri­yor; şehrimizin dününe, bugününe tanıklık etmiş olan insanlarımızın kapılarını çalıyoruz. Bu konuda hemşehrilerimizin katkılarını bekliyoruz. Bizim ulaşamadığımız ama bu şehir hakkında gözlemleri, tespitleri ve belgeleri olanların bizimle temasa geçmelerini bekliyoruz.

Taşpınar dergimizin bu sayısı da birbirinden önemli konular ile yine dopdolu. Dergimize yazı ve şiirleri ile katkıda bulunanlara teşekkür ederken yeni sayılarda da imzalarını görmeyi arzu ettiğimizi belirtmek isterim. 23. sayımızda buluşmak dileğiyle.

Editör: Haber Merkezi