Tarım İl Müdürlüğü “Sürdürülebilir Arıcılık Konferansı” Düzenledi

Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde arıcılara yönelik ‘Sürdürülebilir Arıcılık Konferansı’ düzenlendi. Konferansa Afyonkarahisar Arıcılar Birliği ve Veteriner Hekimlik ve Halk Sağlığı Derneği (VEHADER) destek verdi. 50 den fazla arıcının katıldığı konferansta Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Ar-Ge İnovasyon Bölüm başkanı araştırmacı Mustafa KÖSOĞLU sunum gerçekleştirdi. Kösoğlu sunumuna başlamadan önce bu organizasyonun gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı öncelikle Afyonkarahisar Tarım İl Müdürü Ibrahim ACAR’a, Afyonkarahisar Arıcılar Birliği Başkanı Nurettin Karazeybek’e ve Veteriner Hekimlik ve Halk Sağlığı Derneği Başkanı Doç. Dr. Ulaş ACARÖZ’e teşekkür etti.
Sürdürülebilir Arıcılık’ın nasıl olması gerektiğine odaklanılan sunumda arı sağlığı, çevresel etmenler, iklim değişikliği, iyi arıcılık uygulamaları gibi 4 ana başlıkta önemli hususlar detaylı bir şekilde ele alındı. Özellikle arıcılık uygulamaları konusunda dikkat çekici noktalara değinildi.
Kösoğlu sunumu sırasında arıcılıkta sürdürülebilirlik tanımına değindi; Üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının daimi kılınabilmesi olduğuna vurgu yaptı. Bu bağlamda sürdürülebilirlik kavramının kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemiz olduğunu belirterek aslında gelecek nesillere borçlu olduğumuzun altını çizdi.
Kösoğlu, arıcıların mevcut alt yapısı, bilgisi, bulunduğu bölge koşulları ve genotipi ile üretebileceği en iyi ürünü üretme çabasında olması gerektiğini belirterek ekolojiyi koruyarak, sürdürebilirliği sağlayabileceğimizi vurguladı.
Milyonlarca yıldır yaşamını sürdüren bal arısının yok olmasının, artık yaşanamayacak bir dünya ile karşı karşıya kalacağımız anlamına geldiğine değinildi. Bu nedenle sürdürülebilir arıcılığın sürdürülebilir gelecek olduğu belirtildi.
Tarım il müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen konferansta Kösoğlu’nun sunumundan sonra soru cevaplara geçildi. Arıcıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta yetiştiricilerin sahada karşılaştığı birçok sorun ve konu hakkında bilgi alış verişi yapıldı. Konferansta Haşhaş poleni ve vişne balı gibi arı ürünlerinin ürünlerin üretilmesinin Afyonkarahisar açısından marka potansiyeli olabileceğine değinildi.

Editör: Haber Merkezi