"TARİHİ YATIRIMLARA İMZA ATTIK"
Dünya Gazetesi'nin Bölge Dergisi, bu ay ki sayısında Afyonkarahisar'ı tanıttı. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak ve HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik ile yapılan söyleşilere yer verilen dergide, Afyonkarahisar bütün yönleriyle anlatıldı. Çeşitli firmaların tanıtımının da yapıldığı dergide Afyonkarahisar'ın mermerin yanında sağlık turzmi ile de büyüyüceği vurgulandı.
 
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Dünya Gazetesi'nin Bölge Dergisi ile yaptığı şöyleşi de şunları kaydetti; 
 
"Hiç borçlanmadan kentte yaptığımız yatırım miktarını beşe katladık"
         Afyonkarahisar'a önceki yıllarda ortalama 10 milyon TL yatırım yapılırken, 2011 yılında yatırım miktarını beşe katladıklarını söyleyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu yatımları, uyguladıkları tasarruf politikaları sayesinde, herhangi bir kurumdan borç almadan tamamen öz kaynaklarla yaptıklarını ifade etti.
Kentte yapılan yatırım miktarı önceki yıllarda ortalama 10 milyon TL iken bu rakamı 2010 yılında 26 milyon TL'ye 2011 yılında ise 50 milyon TL'ye yükseltiklerini söyleyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ortalama yatırım miktarını beş katına çıkarırken, akıllı politikalarla gelir artırma yoluna  gittikleri belirtti. Çoban, "Bu yatırımları, uyguladığımız tasarruf politikaları sayesinde ve tamamen öz kaynaklarımızla yaptık. Ne İller Bankası ne de özel bir bankadan borç da almadık" dedi.
2011 yılında Afyonkarahisar için önemli gelişmelere imza attıklarını vurgulayan Burhanettin Çoban, ilde Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş yatırımların gerçekleştirildiğini iddia etti. "Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ve Değerli Milletvekillerimizin katkılarıyla büyük işlere imza attık. Belediyemizin önceki yıllarda ortalama yatırım miktarı 10 milyon lira iken, 2010 yılında 26 milyon, 2011 yılında 50 milyon lirayı aşan bir yatırım miktarına ulaştık. Ortalama yatırım miktarını 5 katına çıkarırken akıllı politikalarla gelir artırma yollarına gittik. Gayrimenkul satımı, minibüs hattı artırımı gibi şehrin geleceğini ipotek altına alan ve karartan kolaycı çözümlere itibar etmedik" şeklinde konuşan Çoban, tekrar seçilip seçilmemeyi dikkate almadan yoğun bir altyapı yatırımı yaptıklarını söyledi.
"TARİHİ YATIRIMLARA İMZA ATTIK"
Belediye denince akla altyapı, yol, kaldırım, park, bahçe, içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerinin geldiğini hatırlatan Burhanettin Çoban, "2011 yılında sadece içme suyu hattı yenileme çalışmalarına 4,5 milyon lira harcadıklarını anlattı. Altyapı ve üstyapıda başlattıkları seferberliği 2011 yılında başarıyla devam ettirerek, toplam 80 mahalleden 31 mahallenin hem altyapısını hem de üst yapısını tamamladıklarını aktaran Çoban, şehrin sadece bugününü değil geleceğini de düşünmek durumunda olduklarını vurgulayarak, tarihi yatırımlardan en önemlisinin Akarçay'ın ıslahı olduğunu söyledi. Çoban, "Akarçay, 2011 yılında ıslah edilerek, kötü koku ve görüntüsünden kurtarıldı. 1930'lı yıllarda rekreasyonu gündeme gelen bu önemli de bize nasip oldu. Hiç kimse Akarçay Projesi'nin bu kadar kısa zamanda tamamlanacağını beklemiyordu. Sadece DSİ'nin Akarçay için harcadığı para 37 milyon lira. Biz de yağmursuyu hattını yaptık ve bu iş için yaklaşık 4,5 milyon lira harcadık. 2012 yılı içerisinde peyzaj çalışmalarını da yapacağız" açıklamasını yaptı.
Taş Medrese'yi de restore ettiklerinden bahseden Çoban, 1.2 milyon TL'lik yatırımın da yine Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde bir ilk olduğunu vurguladı. Çoban, kurumlar arası işbirliğinin bir örneği olan bu restorasyonun maliyetinin yüzde 60'ının İl Özel İdaresi'nden alınarak karşılandığını dile getirdi. 2011 yılında temeli atılan en önemli projelerden bir tanesi de Afyonkarahisar Müzesi olduğunu bildiren Çoban, binlerce yıl farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan Afyonkarahisar'ın sahip olduğu tarihi eserlerin birçoğunu sergileyemediğini, bu sıkıntının aşılması için yeni bir müzenin şart olduğuna inanarak, projeye imza attıklarını kaydetti. Çoban, Arkeolojik ve etnografik eserler yönünden oldukça zengin olan Afyonkarahisar, bu müze ile sadece tarihi eserlerini sergilendiği bir müzeye değil, büyük bir kültür kompleksine de kavuşacak" dedi.
"Türkiye'nin en büyük asfalt plentini kurduk"
Asfalt üretimine hız kazandırmak ve maliyetten tasarruf yapmak amacıyla 200 ton kapasiteli Türkiye'nin en büyük asfalt pilentini kurduklarını aktaran Burhanettin Çoban, "Türkiye'de bu alanda en iyi 10 tesis varsa, 10 tesisten birisi bizim asfalt plentimizdir. Şu anda Türkiye'nin birçok noktasından ilgili kişiler, tesisimizi görmeye geliyorlar. Tesisimizde asfaltı yüzde 30 daha ucuza mal ediyoruz. 2011 yılında bu tesisten 118 bin ton asfalt ürettik. 118 bin ton da yüzde 30 maliyeti hesaplarsınız toplam 3,5 milyon lirayı geçiyor. Bu kadar kısa sürede geri dönüşü olan ve kendini amorti eden bir tesisi kırıcısı, binaları, trafosu, enerji hatları dâhil 4,5 milyon liraya mal ettik" diye konuştu.
"Yatırımlar hız kesmeden devam edecek"
Yatırımların bu yıl da hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Burhanettin Çoban, bu yıl yaklaşık 200 bin ton asfalt dökerek, asfaltlama çalışmasında yine rekor kıracaklarını iddia etti. Çoban, "Asfalt plentimizde üreteceğimiz sıcak asfaltı hem kendi ekiplerimizle hem de müteahhit firmalar aracılığıyla ihtiyaç duyulan cadde ve sokaklara dökeceğiz. Kurulum çalışmaları son aşamaya gelen Dekoratif Parke ve Doğaltaş Fabrikaları'nda üreteceğimiz parkeleri de yine ilimizde araç trafiğine kapatılacak yayalaştırma bölgelerinde kullanacağız. Kaldırımlarımızı da özürlü vatandaşlarımızın rahatça kullanabileceği şekilde düzenleyeceğiz. Mahalle bazında alt ve üst yapı çalışmaları da aralıksız olarak sürecek ve görev süremiz bitinceye kadar tüm mahallelerimizin bu sorunlarını çözüme kavuşturacağız" açıklamasını yaptı. Sit Alanı'nda kalan mahallelerde bu yıl çalışmaların süreceğine değinen Çoban, sürekli olarak irtibat halinde oldukları Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan gerekli izinleri alarak bu mahallelerde yürüttükleri çalışmaları hızlandıracaklarını söyledi.
"Ege'nin parlayan yıldızı olacağız"
Son 10 yıldır Türkiye'nin dinamizm yakaladığını ifade eden Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar'ın bu gelişmeye en iyi ayak uyduran iller arasında olduğunu belirtti. Çoban, "Banka mevduatları sıralamasında ilk 25 içinde olması, işsizlik rakamlarının ülke ortalamasının altında olması, verilen yıllık inşaat izinlerinin etrafımızdaki benzer illerden kat kat fazla olması, kırmız ve beyaz et üretiminde açıklanan ihracat rakamları ışığında Kayseri'yi de geride bırakarak Türkiye çapında söz sahibi olması, tarımdaki ürün çeşitliliği, genç nüfusu, kavşak noktasında olması ve bir yıldan kısa bir süre içinde Türkiye'nin dördüncü büyük havalimanı olan Zafer Havalimanı'nın hizmete açılacak olması gibi çok sayıda bileşene bakıldığında şehrimizin geleceğine umutla baktığımızı ve "Egenin parlayan Yıldızı" olacağımızı" düşünüyorum.
 
"Girişimcileri, kentimizde yatırım yapmaya davet ediyorum"
    Otoyol projeleri ve hızlı tren yatırımları da dikkate alındığında, kentin gelecek dönemde küresel ölçekte firmaların yatırım yapabilecekleri bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Burhanettin Çoban, "Şehrimizde yatırım yapmayı düşünen yerli yabancı girişimci ve yatırımcıya elimizden gelen her türlü destek ve yardımı iyi niyet ve samimiyetle sağlayacağımızı ifade ediyor ve yatırıma davet ediyorum" dedi.
 
Editör: Haber Merkezi