TARİHÇİLİK MESLEĞİNE DAİR SEMİNER DÜZENLENDİ

Tahsil hayatının tek başına mesleği belirlediği dönemler artık gerilerde kalmıştır. Ancak bazı meslek dalları hala, mutlaka verimli tahsil hayatına ve etkin bir öğrenime bağlıdır. Tarihçilik de bu mesleklerin başında yer almaktadır.
Afyonkarahisar TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde "Tarihçilik Mesleği" üzerine düzenlenen seminerde Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun, sosyal bilim dalları içinde yer alan Tarihçilik hakkında bilimsel değerlendirmelerde bulunmuş, gençlere tecrübelerinden aktarımlarda bulunmuştur.
Seminere İstanbul Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde görev aldığı dönemde öğrencilerin proje üretmelerinden ve çalışmalarından örnekler vererek başlamış, Afyonkarahisar TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin ve eğitimcilerinin ufuklarının geniş tutmaları gerektiğine işaret etmiştir.
Çağdaş Tarihçiliği, konu ve araştırmacı açısından değerlendirip Türkiye'de, Almanya'da, İngiltere'de, Fransa'da, ABD'de, Arabistan'da ve dünyanın pek çok ülkesinde tarihçilik yapıldığı üzerinde durulmuştur. Binlerce yıldır bütün engellere, kayıt altına alma konusundaki ilgisizliğe rağmen yolculuğuna devam eden Türk milleti gerek bırakılan bilgi kırıntıları, gerekse yabancı kaynaklardaki ifadelerin değerlendirilerek tarihçilik mesleğini sürdürmek durumundadır.
Tarihçilik, tarih incelemeleri yapma işidir. Her işte olduğu gibi tarihçilikte de belirli esaslar ve metotlar bulunmaktadır.
Avrupalılar tarafından Avrupalılar için, Avrupa Merkezli tarih bilimi açısından Eski, Yeni ve Yakın Çağlara dayalı tarihin akışına uygun olarak Tarih Bilimi, yedi anabilim dalından mürekkep olarak karşımıza çıkmaktadır:
  • - Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı
  • - Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı
  • - Yeni Çağ Tarihi Anabilim Dalı
  • - Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı
  • - Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı
  • - Osmanlı Müesseseleri Anabilim Dalı
  • - Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı
Anabilim dallarına göre araştırma yapılıp ihtisaslaşma yoluna gidilmiştir. Bu eylemde "kolaylaştırma" esas alınmış başarılı da olunmuştur.
Fuat Köprülü'nün 1913'te yayınladığı "Bizde Tarih ve Müverrihler Hakkında" adlı makalesi, Fransız Seignobos metotçuluğunun Türkiye'de ne kadar revaçta olduğunu göstermiştir. Aynı dönemden konuyla ilgili dikkate değer diğer bir makale ise Ziya Gökalp'in 1922'de yayınladığı Tarih İlim mi Yoksa Sanat mı? adlı kısa çalışmasıdır.
İlk Telif eser A. Zeki Velidi Togan Tarihte Usul
İbrahim Kafesoğlu Tarih Metodu Ders Notları - Bu notlardan Türk Milli Kültürü isimli eser ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 40 yıldır üniversitelerimizde ders kitabı olarak okutulmaktadır.
Gülçin Çandarlıoğlu Tarih Metodu (Araştırma Yazma)
Necmettin Alkan, "Tarihin Çağlara Ayrılmasında 'Üç'lü Sistem ve 'Avrupa Merkezci' Tarih Kurgusu", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi,
Şahin Uçar, Tarih Felsefesi Yazıları,
Doğan Özlem, Tarih Felsefesi,
Mehmet Niyazi, Türk Tarih Felsefesi, gibi çalışmalar tarihçilik hakkında bilgiler sunmaktadır.
Türkiye'de tarihçilik Ahmet Vefik Paşa, Ahmet Refik, Mehmet Fuat Köprülü, A. Zeki Velidi Togan, Osman Turan, İbrahim Kafesoğlu, Fahrettin Kırzıoğlu, Halil İnalcık, Mübahat Kütükoğlu, Feridun Emecen, Bahattin Yediyıldız, Zafer Toprak, İlber Ortaylı, Gülçin Çandarlıoğlu, İlhan Tekeli, Mete Tunçay gibi büyük tarihçiler ile geliştirilmiştir.
"Tarihçilik Mesleği" Semineri Afyonkarahisar TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde gerçekleştiği için Afyon tarihine yönelik çalışma yapan geriye bir çok bilgi bırakan;
  • - Ömer Fevzi Atabek
  • - Süleyman Hilmi Gönçer
  • - Abdullah Mahir Erkmen
  • - Edip Ali Bakı
  • - Mehmet Saadettin Aygen
  • - Niyazi İplikçioğlu
  • - Fikri Yazıcıoğlu
  • Gibi şahsiyetler seminer vesile ile saygı ve rahmetle anılmıştır.
Sosyal Bilimcilerin, bütün bilim dalları içinde sorumluluğunun çok daha yüksek olduğuna işaret edilerek gençlerin tarihin en başından beri var olan Türk milletine farklı disiplinler ile hizmet etme hissinin kazanılması yönünde yürünmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.
 
Editör: Haber Merkezi