Tam bir şifa deposu Amaranth

Geçmişi milattan önce 6 binli yıllara uzanan ve ismi Yunanca “Solmayan Çiçek” anlamına gelen amaranth bitkisi tam bir şifa deposu. İş insanı Cengiz Aşkın’ın girişimleri ile Afyonkarahisar’a kazandırılan Amaranth, kökünden yapraklarına kadar birçok fayda sağlıyor.

Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan Amaranth, bilinen en eski proteinlerden. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu toksinlerden arındırıyor. Kolesterol ve kan şekerini düzenleme etkisi de bulunan Amaranth, yoğun lif içeriği ile tok tutuma özelliği açısından da son derece önemli bir bitki.

Amaranth önemli bir antikansrojen madde olan skualen içeriğinin yüzde 8 gibi yüksek bir miktarda olması ve doymamış yağ asitleri bulundurması bakımından hem sağlığı korumada hem de hastalıkları tedavide kullanılabilen bir bitki.

Amaranth bitkisinin Çölyak hastalarının diyetine katılabilmesi açısından ciddi bir ekonomik değeri bulunuyor. Yağı kozmetikte, yüksek proteini içeriğiyle gövdesi hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ayrıca yaprakları da tüketilebiliyor. Neredeyse her yeri ayrı bir değer ve şifa dağıtan bu bitki nisan ayında Balmahmut Köyü’nde 300 dekar arazide ekimi yapılarak Afyonkarahisar’a kazandırıldı.

Girişimci Cengiz Aşkın’ın yaptığı yatırımlar ile ekimi yapılan amaranth, aynı zamanda işletilerek çeşitli ürünlerde elde edilecek ve bu ürünler Afyonkarahisar’dan ihraç edilecek.

Tıbbi ve Aromatik bir bitki olan Amaranth’ın ilk hasadı eylül ayı içerisinde yapıldı. Hasat öncesi tarlayı ziyaret eden Vali Gökmen Çiçek, hem incelemelerde bulundu hem de Amaranth bitkisi hakkında bilgiler aldı. Hasat edilen bitkiden tohum, toz, yağ gibi 8 farklı ürün elde ediliyor.

Amaranth İlk Kez Afyonkarahisar’da Ekildi

Şifa deposu Amaranth’ın Afyonkarahisar’da ekiminin yapılmasından son derece memnuniyet duyduğunu belirten Vali Gökmen Çiçek: “ Afyonkarahisar her alanda adından sıkça söz ettiren bir il. Üretiminde başı çektiği haşhaş, vişne, turşuluk, bezelye, lavanta, patates, kirazın yanında şimdi de Amaranth bitkisi ile tanıştı. Kökü, gövdesi, yaprakları ile birçok faydası bulunan, aynı zamanda tıpta ve kozmetik sanayiinde kullanılan bu bitkinin Afyonkarahisar’da daha fazla alanda üretilmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz. Amaranth görüntüsü ile de hayran bırakan bir bitki. Aynı zamanda turizm sektöründe de değerIendirmeyi ve amaranth tarlalarında fotoğraf tutkunlarını ağırlamayı planlıyoruz. İhracatı, turizm değeri ve Türkiye’de ilk kez Afyonkarahisar’da ekilmesi açısından ilimize önemli katkılar sağlayan bu bitkinin ekimini gerçekleştiren Cengiz Aşkın’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Çiçek, Amaranth’dan elde edilecek ürünlerin yakın zamanda albikere.com’dan satışa sunulacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi