Sürücüler Yollarda Kalmayacak
Afyonkarahisar’da, kış mevsimlerinde yağan kar ve tipi nedeniyle sıkça kapanarak ulaşımın durduğu Özdilek Kavşağı ile Köroğlu Beli bölgelerinde yapılması düşünülen tünellerin proje aşamasında olduğu bildirildi. Tünel bittiği zaman yolların sürekli açık olacağı ve yolda mahsur kalmaların önüne büyük ölçüde geçileceği belirtildi.
Karayolları 31. Şube Şefi Yalçın Özgür yaptığı açıklamada, Antalya, İzmir ve Ankara’nın bağlantı yollarının geçtiği Afyonkarahisar’da en çok araç yoğunluğunun yaşandığı Özdilek Kavşağı’na yapılması düşünülen 500 metre uzunluğunda tünelin proje ihalesinin 5 Kasım’da yapıldığını belirtti. Özgür, projenin süresinin 400 gün olduğunu ve 2013 yılı Haziran ayında biteceğini belirterek şöyle konuştu: "Proje bittikten sonra hemen yapımına geçilecek. O bölgeye 10 metre genişliğinde, iki tüp yapılacak özellikle kışın orada zincir takmayan araçların kayarak yolu kapatmasından dolayı çok zorlanıyorduk. Bu tüneli yaptığımız zaman orada yol kapanma sorununu çözeceğiz. Orası çok önemli bir ana arter. Çünkü, Ankara, Antalya ve İzmir hattı güzergahı o bölge üzerinden geçiyor. Son yaptığımız sayımlarda 28 bin aracın geçtiğini tespit ettik."
Tünelin yapılmasıyla oradaki trafiğin önemli ölçüde rahatlayacağını anlatan Özgür, şunları söyledi: "Yaptığımız araştırmalarda 1 metre tünelin maliyetinin 25 bin dolar olduğunu öğrendik. Biz o bölgeye 500 metrelik bir tünel yaptıracağız. Bunun maliyeti yaklaşık 200 milyon TL. Ben ihale sürecinde bu rakamın 120 milyon TL’ye düşeceğini tahmin ediyorum. Aslında bir başka sorunda Özdilek kavşağında var. Özdilek kavşağında son bayramda da gördük ki kavşağın kapasitesi yetersiz geliyor. Yol güzergahlarında çok uzun araç kuyrukları oluşuyor. Oraya da bir köprülü kavşak düşüncemiz var. Genel Müdürlük proje yapım yetkisini bölgeye verdi. Biz de ihalesini 5 Kasım’da gerçekleştirdik. İhalesi yapıldı ve şu an inceleniyor. İnceleme aşaması bittikten sonra o bölgeye bir de köprülü kavşak yapacağız”
TALİMAT VERİLDİ
Yalçın Özgür, devlet yolları arasında bin 416 rakımı ile en yüksek bölgelerden birisi olan Emirdağ sınırları içerisindeki Köroğlu Beli denilen bölge içinde bir köprülü kavşak düşüncesinin olduğunu söyledi. O bölgenin Afyonkarahisar- Ankara karayolunun en zorlu bölgesi olduğunu anlatan Yalçın Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kış şartları bölgenin 3,5 kilometrelik kısmında hep zor geçiyor. Aslında o yolun yapımına ilk başlandığı tarihten itibaren oraya bir tünel yapılması gündemde, ama genel müdürlük o zamanlar bunu uygun görmemişti. Ama son zamanlarda müteahhit firmaya oraya bir tünel projesi yapın diye talimat verilmiş. Ama önümüzdeki dönemlerde zorunlu olarak ya da ihtiyaç hissedildiği an projesi bitmiş olacak. Oraya da bir tünel yapılması gerekiyor, çünkü Ankara’nın, Ege ve Akdeniz bölgesine açılan bir noktasıdır. Kesinlikle trafiği yoğun bir protokol yolu. Bu yüzden oraya da bir tünel yapılması gerekiyor.”
Editör: Haber Merkezi