Sosyoloji zamanı” başladı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Sosyoloji Zamanı” konulu etkinlik, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde başladı. 4 Mayıs 2012 Cuma gününe kadar devam edecek etkinlik kapsamında konferanslar, belgesel ve film gösterimleri ile öğrencilerin bildiri sunumları gerçekleştirilecek.
“Sosyoloji Zamanı”nın ilk gün etkinlikleri kapsamında Atatürk Kongre Merkezinde “1960′larda İtibaren Türkiye’de Kültürel Hayat” konulu konferans gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı tarafından verilen konferansa AKÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Konferans öncesinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Sosyoloji Zamanı etkinliğinin tamamen öğrenci inisiyatifiyle oluşan bir etkinlik olduğunu belirterek, etkinliğin faydalı olacağını ve Sosyoloji Bölüm Başkanlığı olarak öğrencilerin bütün etkinliklerine destek verdiklerini söyledi.
ÜNİVERSİTESİ YAŞANTISI ÖĞRENME
YAŞANTISIYLA EŞDEĞER DEĞİL
Prof. Dr. Karakaş, “Üniversite yaşantısı, sadece öğrenme yaşantısıyla eşdeğer değildir. Öğrenme yaşantısı, üniversite yaşantısının önemli bir ayağını oluşturur ama ona sosyal ve kültürel yaşantı eklenmediği sürece üniversiteye gelen bir öğrencinin kendini gerçekten bir üniversiteli gibi hissetmesi, üniversiteli kimliği kazanması mümkün değildir. Dolayısıyla bu tür etkinlikler sosyal ve kültürel yaşantı ayağının oluşturulması açısından önemlidir. Sosyoloji Kulübünün ve Bölümünün bundan önceki dönemlerde de bu tür etkinlikler oldu ama bundan sonra daha güçlenerek, daha programlı ve geleneksel hale getirilmiş bir çerçevede yürütülmesi Sosyoloji Bölümüne gelecek yeni kuşaklar açısından da önemli ve Sosyoloji Bölümü öğrencileri olarak bu bölüme gelecek yeni nesiller için bırakabileceğiniz en önemli mirastır” dedi.
DEĞİŞİMİN GÖSTERGESİ
Ardından Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı verdiği konferansta, 1960′lı yılların Türkiye’de her anlamdaki değişimin göstergesi olduğunu belirterek, “1960′lı yıllar, Türkiye’de birçok alanda değişimi gösteriyor ama bu değişimi çok fazla abartmamak gerekir. İnsanlarda sanki o yıllardan önceki dönemlerde çok fazla üretim olmamış gibi bir düşünce oluşuyor. Türkiye’de çoğu insan özellikle sosyoloji ve tarih alanına baktığımız zaman 1960′lı yılları adeta rönesans olarak telaffuz ediyor. Bugüne kadar yaşadığımız süreçte Türkiye’de ikili, üçlü kesintiler gündeme gelmiştir. 1960, 1980 ve 2000′li yıllarda geliyor. Türkiye’de özellikle sosyal bilimcileri anlamaya çalıştığımız zaman, bu üç dönemde de birtakım metin üreten insanların dönemin gerektirdiği yeni koşullara uymak konusunda birtakım sorunlar yaşadıklarını söyleyebiliriz.”. Konferans, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’nın öğrencilerin sorularını yanıtlaması ve ardından Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’ya plaket takdim etmesiyle sona erdi.
 
Editör: Haber Merkezi