SOGEP Çalıştayı Afyonkarahisar’da Başladı

Kalkınma Ajansları Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ( SOGEP) Çalıştayı Zafer Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde 20.02.2020 tarihinde Afyonkarahisar’da başladı. İki gün sürecek olan çalıştaya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Kalkınma ve Yapısal Uyum Daire Başkanı Dr. Fatih GÖKYURT, SOGEP Koordinatörü Kamil TAŞÇI, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzman yardımcıları, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli OĞUZ ve Türkiye’deki 26 kalkınma ajansından SOGEP süreci ile ilgilerin birim başkanları ve uzmanlar katılım sağladı.

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli OĞUZ açılış konuşmasında bu çalıştayın Ajanslar için ciddi bir tecrübe paylaşımını sağlayacağını, bu çalıştaya ev sahipliliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ajans faaliyetleri ve uluslararası ağ geliştirme çalışmalarından bahseden Veli OĞUZ, Afyonkarahisar’ın ilk başvurusunda "gastronomi alanında yaratıcı şehir" unvanını almaya hak kazanarak UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olduğundan ve aynı zamanda çalıştaya ev sahipliği yapılan Afyonkarahisar’ın EHTTA (Tarihi Termal Kentler Kültürel Rotası) üyesi olduğundan bahsetti.

SOGEP sürecinde ciddi bir hazırlık süreci yürütüldüğünden bahseden Veli OĞUZ, 2019 yılında Zafer Kalkınma Ajansı tarafından sunulan 12 projeden 10 tanesinin başarılı olduğunu vurguladı. 2020 Yılında da aynı başarının hem Zafer Kalkınma Ajansı tarafından sürdürülmesi hem de tüm Ajanslar tarafından başarılı sorunlara odaklı ve sürdürülebilir projelerin hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.

Veli OĞUZ’un açılış konuşması sonrasında açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Kalkınma ve Yapısal Uyum Daire Başkanı Dr. Fatih GÖKYURT, 2019 yılında SOGEP kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde ciddi bir çalışma yürütüldüğünden bahsetti. Bu sürecin Kalkınma Ajansları ile koordineli bir şekilde yürütüldüğünü ve Ajanslardan gelen geri bildirimlerle şekillendiğini ifade eden Dr. Fatih GÖKYURT bu süreçte Ajans uzmanlarının doğrudan sürece dahil olarak tecrübelerini aktarmalarının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Program, SOGEP koordinatörü Kamil TAŞÇI’nın 2019 Yılı SOGEP Sonuçları Analizi ve İstatistikler sunumu ile devam etti. Sunumunda SOGEP’in kurgulanmasına ilişkin metadolojik arka plandan bahsetti. Bölgeler arası eşitsizliklerin yanı sıra Gini katsayısı karşılaştırmalarıyla sosyal sorunlardan bahseden Kamil TAŞÇI, özellikle nitelikli genç istihdamının önemini vurguladı. Bu çalıştayın başarılı uygulama örnekleri ve birlikte proje geliştirme hususunda önemli katkıları olacağını vurgulayan SOGEP koordinatörü geliştirilen projelerinin niteliğnin artırılması için doğrudan sürece dahil olmanın yararlı olacağından bahsetti.

Programın ilk bölümü Zafer Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Başkanı Erce ŞENGÜL tarafından gerçekleştirilen iyi uygulama örneği ile sona erdi. Programın ikinci bölümünde SOGEP’in her bir önceliğine örnek oluşturacak 2019 yılı başarılı proje sunumları gerçekleştirildi.

Programın ikinci bölümü, Zafer Kalkınma Ajansı kanalıyla sunulan ve 2019 Yılı SOGEP kapsamında en yüksek puanı alarak desteklenmeye hak kazanan Manisa Valiliği’nin “Manisa Otomotiv ve Öncelikli Eleman Hamlesi Projesi” hakkında, proje koordinatörü Ural SEVENER’in sunumuyla başladı. Program, ORAN Kalkınma Ajansı birim başkanı Mehmet Fatih ATİLLABEY tarafından “Sarıoğlan ve Pınarbaşı İlçelerinde Kadın Üreticilerin Elinden Geleneksel Peynir Üretim Tesislerinin Kurulması Projesi” sunumu, Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) Program Yönetimi Birimi Başkanı Sabri BAYRAM’ın “Sosyal Kooperatifimizle Çalışma Yaşamındayız: Zihin Yetersizliği Olan Gençlerin İstihdamının Desteklenmesi Projesi” sunumu, AHİLER Kalkınma Ajansı (AHİKA) Program Yönetimi Birimi Uzmanı Fatma BECERİKLİ’nin “Nevşehir’de İstihdamda Sosyal Sorumluluk Adımı Projesi” sunumu, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) birim başkanı Sena GÜRSOY’un, “HÜNLER’in Geleceği Birlikte Çizelim Projesi” sunumu ile devam etti. 2019 yılı başarılı proje sunumları sonrasında soru-cevap ve genel değerlendirme yapıldı.

İki gün sürecek olan çalıştayın ikinci gününde ise SOGEP mevzuatı, sosyal girişimcilik sunumları ve öncelik bazında proje geliştirme workshop’ları gerçekleştirilecek.

Editör: Haber Merkezi