Soba yakanlar dikkat
Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kış aylarında, soba ve şofben zehirlenmelerine karşı tedbirli davranmanın, üzücü olayların önüne geçeceğini bildirdi.
Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsiminde ısınmak amacıyla yaygın olarak soba ve şofbenin kullanıldığını, bunlara bağlı olarak da zehirlenmelerle yoğun olarak karşılaşıldığını ve ölümle sonuçlandığını kaydetti.
Bu olayların her kış özellikle lodoslu havalarda yaşandığını ifade eden Akgün, şunları belirtti:
"Ölümlere sebep olan karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Renksiz ve kokusuz olması kişilerin gaz sızıntısı olduğunu fark etmeden zehirlenmelerine sebep olmaktadır. Kısa sürede tıbbi müdahale yapılırsa tedavi şansı vardır. Ancak soba zehirlenmeleri genellikle gece uyurken olduğundan maalesef kısa sürede müdahale imkanı olmamaktadır. Güney batıdan esen lodos rüzgarı nedeniyle, sobalardan karbonmonoksit gazı sızması daha çok görülmektedir. Bu yüzden özellikle lodoslu havalarda soba yakılmaması, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka söndürülmesi bu üzücü olayların önlenmesinde yararlı olacaktır. Kış aylarında, soba ve şofben zehirlenmelerine karşı tedbirli davranmak, üzücü olayların önüne geçecektir."
 
Editör: Haber Merkezi