Siyez Buğdayı ile Unlu Mamuller Üretilmeye Başlandı

Frig Vadisi’nde 3 bin yıl önce üretilen Siyez Buğdayı Afyonkarahisar Valiliğinin desteklediği ve İhsaniye Kaymakamlığının hayata geçirdiği "FrigSiyez Buğdayı”projesi kapsamında yeniden üretildi.

Bölgede 2017 yılında ilk defa ekimi yapılan ve iç ve dış piyasada büyük talep gören Siyez Buğdayı, yüksek besin içeriğiyle dikkat çekiyor. Yetiştirilme aşamaları İhsaniye İlçe Tarım Müdürlüğünce takip edilen Siyez Buğdayı üretiminin her yıl artarak devam etmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda Siyez Buğdayı unu ürünlerde kullanılmaya başlandı. Üretilen buğday No 03 Fırından Yeni firmasında taş değirmende un haline getirilip Siyez Ekmeği üretilmeye başlandı. Çeşitli ürünlerde de kullanılan Siyez Buğdayı oldukça ilgi görüyor.

Gizli Kalmış Değerleri Ortaya Çıkarıyoruz

Afyonkarahisar’ın özellikle de Frigya Vadisi’nin her yönüyle tanıtılması için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Anadolu’nun yerli tohumu SiyezBuğdayını yeniden gün yüzüne çıkardık. Valilik olarak desteklediğimiz ve İhsaniye Kaymakamlığımız öncülüğünde geliştirilen projeyle Siyez Buğdayı artık evlerimize ulaşmaya başladı. İhsaniye İlçemizde üreticinin daha karlı ürünler yetiştirerek gelir durumunu arttırmak ve tüketicinin daha sağlıklı ürünler tüketmesini sağlamak amacıyla başlattığımız projede ’İhsaniye FrigSiyezi Buğdayı’’ ismiyle markalaşmayı hedefliyoruz. Biz Afyonkarahisar’ın gizli kalmış değerlerini yeniden ortaya çıkarmak ve aslında bu ilde çok değerli kültürel, doğal zenginliklerin olduğunu bir kez daha göstermek istiyoruz. Siyez Buğdayına olan talebin artacağına inanıyorum. İlimize hayırlı olsun” dedi.

Frigya’nın başkenti olan Gordion ve bölgedeki bazı noktalarda yapılan arkeolojik kazılarda Siyez Buğdayının varlığı milattan önce 9. yüzyıla kadar uzanıyor.

Editör: Haber Merkezi