Sivil Toplum Proje Yazmayı Öğreniyor

Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Kent ve İnsan Derneği ile Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Zafer Kalkınma Ajansına sunulan “Sivil Toplum Proje Yazmayı Öğreniyor” isimli proje kapsamında düzenlenen eğitimlerle, Avrupa Birliği Mali Kaynakları ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi alıyor.

İlimizden farklı sivil toplum kuruluşlarının katılımcı olarak yer aldığı eğitimde, Avrupa Birliği Mali Kaynakları Nelerdir? Ülkemiz hangi hibe kaynaklarından yararlanabilmektedir? PCM – Proje Döngüsü Yönetimi Nedir? Proje Nedir? Başarılı Proje Hazırlama Teknikleri, Hibe Mekanizması, Sorun Ağacı Hazırlama, Çözüm Ağacı Hazırlama, Risk ve Tehlike Ağacı (Matrisi) Oluşturma, Hibe Sağlayıcı Prosedürleri, Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı, Mantıksal Çerçeve Matrisi Oluşturma, İş Planı ve Temel Fizibilite Raporları Hazırlama, Faaliyet Planları ve Bütçe Oluşturma gibi konular başta olmak üzere proje ile ilgili pek çok konuyu içeren ciddi bir müfredat takip ediliyor.

“Birlikte Başaracağız”

Konu ile ilgili olarak Kent ve İnsan Derneği tarafından yapılan açıklamada, günümüzde, gerçekleştirilmek istenilen her türlü yenilik ve değişimin proje temelli olarak planlanması gerektiği belirtilirken, Avrupa Birliği Mali Kaynaklarının, genellikle sivil toplum kuruluşları üzerinden kullanılabildiğinin altı çizilerek “Sivil toplum kuruluşlarının, faaliyet gösterdikleri şehirler ve hitap ettikleri toplumsal kesimlerle ilgili olarak algıladıkları sorun ve risklerin çözümü için proje temelli çözüm yolları üretmeleri gerekiyor. Ancak, ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiğimiz çeşitli görüşmeler neticesinde, proje mantık ve tekniğinin bu çevrelerde yeteri kadar bilinmediği yönünde bir kanaate sahip olduk. Birlikte hareket edersek ilimizin çeşitli sorunlarına yönelik projeler üretmek konusunda daha başarılı olacağımızı düşündük ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile birlikte bu teknik destek projesini hazırlayarak Zafer Kalkınma Ajansına sunduk. Sonrasında Ajans tarafından desteklenmeye değer görülen projemiz için katılımcı aramaya başladık ve ulaşabildiğimiz sivil toplum kuruluşlarını eğitime davet ettik. Toplam 32 arkadaşımız müracaat etti. Hiç birini geri çevirmedik.” Denildi.

“Projesizlik de Bir Afet Türü Olabilir”

Konu ile ilgili konuşan Sivil Toplum Proje Yazmayı Öğreniyor isimli projenin ortağı AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan ise yaptıkları bütün çalışmalarda sivil toplumla birlikte hareket etmeye özen gösterdiklerini belirterek, STK’ların kendilerine müracaat ettikleri her alanda onlara yardımcı olmak istediklerini söyledi. Buldan, “Afet ve acil durumlarla ilgili her türlü faaliyette sivil toplumun önemi yadsınamaz. Biz zaten kurum olarak afet gönüllüleri üzerinden de birçok çalışma gerçekleştirdik ve gerçekleştiriyoruz. Kent ve İnsan Derneği’nin Zafer Kalkınma Ajansı’na sunduğu bu proje ile de sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerimizi bir adım öteye taşımış olduk. Şehrimizde, ülkemizde insanlarımızın günlük hayatını ve ülkemizin geleceğini tehdit eden pek çok problem var. Bizler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek bu sorunlara yeni çözüm yolları önermeliyiz. Bence bu sorunlar karşısında projesiz kalmak da bir tür afet olabilir. Birlikte hareket edersek daha güçlü çözüm yolları bulacağımıza ve ülkemizi daha yaşanabilir bir yer kılacağımıza inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

Proje eğitimlerinin dört gün süreceği ve faaliyet sonunda katılımcılara sertifika verileceği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi