SİNADA 5’nci yılında

Sinada 5 yılda 200 bin kitapla kütüphaneler kurdu

Sinada çocuk istismarına parmak bastı

Afyonkarahisar’dan doğun ve tüm Türkiye'ye geniş kitlelere ulaşan kültür, sanat ve edebiyat dergisi olan Sinada 20’nci sayısı ile okurlarla buluştu. 5 yılda 200 bin kitap bağışında bulunarak kütüphaneler kuran Sinada, bu faaliyetleriyle adından sıkça söz ettirmeyi başardı.

Sinada’nın yaz sayısı okurlara merhaba dedi. Derginin bu sayısının kapak resminde "çocuk istismarı" konusunu işledi. Derginin kapak çizeri Erkan Morca, ön kapak için saklambaç oynayan çocukları resmederken arka kapakta ağzı kapatılmış bir kız çocuğunu resmetti.

“BİR NEFES DEĞDİ MASUM BİR BEDENE”

Dergi koordinatörü Elif Alınca’da çocuk istismarına dikkat çekmek amacıyla bir yazı kaleme aldı. Çocuk istismarındaki derinliği ve yaşattığı acıyı gözler önüne sermek isteyen Alınca’nın kaleme aldığı o satırlar dergi kapağında yerini aldı. Alınca’nın kaleme aldığı o satırlar şöyle: "Bir ses yükseldi güneşe/Bir salıncak kuruldu iki bulut ucuna/Gök, bahar, bahçe.../Bir çığlık karıştı geceye/Bir nefes değdi masum bir bedene/Yer gök cehennem..."

5 YILDA 200 BİN KİTAP BAĞIŞLANDI

Sinada Dergisi, çocuklara verdiği önemi dergi geliri ve bağışlarla kurduğu kütüphanelerle kanıtlıyor. Sadece 19. sayısında Batman, Kars ve Urfa'da 7 okula 5 bin kitap bağışı ile kütüphane kuran kültür, sanat ve edebiyat dergisi Sinada, 5 yılda 200 binden fazla kitap bağışında bulunarak çocukların geleceğine ışık tutuyor, umut oluyor.

CİNSEL SUÇLARIN YÜZDE 46’SI ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENİYOR

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Hasan Başdemir, 20. sayılarına ilişkin konuşarak dergi içeriği hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de işlenen cinsel suçların büyük çoğunluğunun çocuklara karşı işlendiğini ifade eden Başdemir: "Beşinci yılımızı doldurduğumuz bu sayımızda istatistiklerin korkunç derece de katbekat yükseldiği, kanayan yaramız olan çocuk istismarını hem dergi kapağımız da hem yazarlarımız aracılığı ile dergi içeriğimizde işledik. İstatistikler, Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sının çocuklara karşı işlendiğini, çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığını, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini, Türkiye'de kadınların yüzde 45'i, erkeklerin yüzde 10'unun çocukluklarında en az bir kez cinsel istismara maruz kaldığını ve bu saldırganların yüzde 60'ının ise çocukların tanıdıklarından biri olduğunu söylerken umudumuzu kaybetmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

BİLİNÇLİ YARINLAR HEDEFLİYORUZ

Dergi olarak sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atmaya devam edeceklerini kaydeden Başdemir:“Yaz sayımız ile birlikte doldurduğumuz 5. yılımızda 200 binin üstünde bir kitap bağışına imza attık. Bu rakam ve dergi bünyesinde çalışan gençlerin azmi ve heyecanı beni çok gururlandırıyor. Hep birlikte daha bilinçli yarınlar ve istatistiklerin çocuk istismarı, kadınlara yönelik acımasız şiddet, savunmasız hayvanlara uygulanan akıl almaz işkencelerle değil kitap, dergi okuma oranlarıyla yükseldiği yarınlar için çalışmalıyız. Umutla, azimle ve inanarak"dedi.

Editör: Haber Merkezi