“Sigara içmek, bir insanın kendine yaptığı en büyük kötülüktür”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevinç Sarınç Ulaşlı konuk olarak katıldı.
Programda KOAH hastalığı konuşuldu.
“Hastalığın belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığıdır”
KOAH’ın kronik bronşit ile amfizem hastalıklarının bir arada olduğu bir hastalık olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sevinç Sarınç Ulaşlı, “KOAH, tüm dünyada önemli bir ölüm nedenidir. Çok hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Bu üç belirtisi olan ve özellikle sigara içen hastaların KOAH açısından mutlaka değerlendirilmesi gereklidir. Ülkemizde 40 yaşın üzerindeki insanlarda KOAH görülme sıklığı yüzde 13 civarındadır. Sigara içen kişilerin birçoğunda ilerleyen dönemlerde KOAH görülmektedir. Sigara içmek, bir insanın kendine yaptığı en büyük kötülüktür. Hava kirliliği, pasif sigara içimi, ev içi hava kirliliği ve bazı genetik yatkınlıklar da KOAH gelişmesinde risk faktörleri olarak sayılabilir. Bazı meslekler KOAH açısından risklidir. Çalışılan ortamın havasının kirli olması da bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur” diye konuştu.
“. Sigara içilen bir ortamda bulunduğunuz zaman kıyafetinize bile o duman siniyor”
Sigaranın zararlarından bahseden Ulaşlı, “Pasif içiciliğe maruz kaldığı için KOAH’a yakalanmış birçok hasta biliyoruz. Kapalı ortamlarda sigara içilmemesi ve insanların bu konuda daha bilinçlenmeleri bu konuda biraz daha yol almamızı sağladı. Özellikle ev içerisindeki pasif içiciliğe dikkat çekmek istiyorum. Özellikle çocuğu olan insanların bu konuya çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Sigara içilen ortamlarda büyüyen çocuklarda astım gibi alerjik hastalıklar ve solunum yolları enfeksiyonları daha fazla görülür. Sigara içilen bir ortamda bulunduğunuz zaman kıyafetinize bile o duman siniyor. O kıyafetle çocuğunuzun yanına girerseniz çocuğunuzu zehirlemiş oluyorsunuz. Sadece dışarıda sigara içmekle çocuğunuzu korumuş olmuyorsunuz. Dolayısıyla hiç içmemek en doğrusu” dedi.
KOAH’ın tüm yönleriyle işlendiği program yaklaşık bir saat sürdü.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programına dinleyicilerde sorularıyla yoğun olarak katıldılar.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi