ŞİFALI AŞURE'NİN DUASI YAPILDI
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Afyonkarahisar'ın abide şahsiyetlerinden Mevlana'nın Torunu Sultan Divani Hazretleri'nin anılması amacıyla hazırlanan Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure'nin duası yapıldı. Afyonkarahisar Belediyesi geçen yıl olduğu gibi bu yılda, 55 bin kap aşure dağıtacak.
16.yy'da yapılan aşure etkinliklerinin aynısı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, göreve başladığı ilk yıl, Sultan Divani Hazretleri tarafından 16. yüzyılda yapılan şifalı aşure etkinliğini aynen başlatma kararı almıştı. Bunun üzerine Mevlevihane'de bulunan o dönemden kalma Aşure kazanının aynısı olmak üzere 40 adet bakır kazan yaptırılarak, şehrimizde yaşayan ve bu geleneği yaşatmayı arzu eden 40 aileye tahsis edilmişti. Bu gün duası yapılan Şifalı Aşure'nin dağıtımı yarın Cuma Namazına müteakip Mevlevi Türbe Camii bahçesinde 40 kazanda, 40 kazanın başında 40 hafız olmak üzere, 55 bin porsiyon aşurenin dağıtımı yapılacak.
'Bugün anlamlı bir gün'
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 16. yy'dan bu tarafa sürdürülen geleneği yaşatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aşure geleneğinin sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir tarafında takip edilen bir gelenek olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü "Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde, Afyonkarahisar'dan bahsederken "topraklarının altında binlerce evliyanın yattığı topraklar" diye bahsediyor. Onlardan bir tanesi de belki en önemlisi de Pir-i Sani olarak adlandırılan Sultan Divani Mehmet Sema-i Hazretleri. Tabii bugün onun huzurunda, onun yıllarca yaşadığı ve buradan sadece o zamanki Osmanlı topraklarına değil tüm dünyaya ışık saçtığı salondayız. Gerçekten bu gün anlamlı bir gün" dedi.
'Dünya var oldukça bu gelenek sürecek'
Yaşatılan bu geleneğin dünya var oldukça devam edeceğini ifade eden Başkan Burhanettin Çoban; "Matbâh-ı Şerif'teki bu kazan, Sultan Divani Hazretleri'nden kalma bir kazan. 500 yıldan fazla bir geçmişi var. 2009 yılında göreve başladığımızda da bunun aynısından 40 adet yaptırdık. Yaptırdığımız 40 kazanı da ileride bugünkü hayır sahiplerinin nesilleri sahiplensin geleneği diyerek 40 ailemize dağıttık. Sağ olsun 40 aile sayesinde 40 kazanımızın sahibi var. Bundan 200 yıl sonra da dünya var olduğu müddetçe bu geleneğimiz devam edecek. Çünkü ben biliyorum ki, bu ailelerimizin torunlarının torunları, hepsi bu geleneği devam ettirecek. Dağıtılacak aşuremizin sayısını arttırdık, miktarını geçmiş yıllara oranla arttırdık. Afyonkarahisarımızın her tarafına şifalı aşuremizi dağıtıyoruz. Başta kazan sahiplerimiz olmak üzere bu etkinliğimize teşrif eden çok değerli misafirlerimizi, vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum" diye konuştu. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın konuşmasının ardından Kuran-ı Kerim okunarak dualar edildi. Ardından 29 çeşit hububattan yapılan şifalı aşure mayası vatandaşlara dağıtıldı.
Katılım yoğun oldu
Törene Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Müftüsü Mustafa Kaya, Polis Okulu Müdür Vekili Hüseyin Ergin, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak Belediye Meclis Üyeleri, işadamları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi