Serteser’den Üniversite Öğrencilerine Önemli Tavsiyeler

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan İş Kulübü’nün Çevrimiçi Kariyer Atölyesi’ne konuk oldu. Çevrimiçi Kariyer Atölyesi’ne katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulunan Serteser, “Sürdürülebilir kariyer, son zamanlarda gündemdedir. Sürdürülebilir kariyer kavramı, kariyer hedefi ile üstlenilmeye çalışılan işin örtüşmesi ile mümkün olabilir. Hedeflediğiniz kariyere uygun işler seçmeniz gerekiyor. Eğer bu mümkün olmuyorsa, üstlendiğiniz görevi hedeflediğiniz kariyere uygun hâle getirmek için çaba gösterebilirsiniz. Ben, iş hayatını sürdürürken sosyal hayatımı geliştirmeyi önemsedim. Çevrimiçi Kariyer Atölyesi’ne katılan öğrencilere, işlerini yaparken sosyalliğe de önem vermelerini öneriyorum” dedi.

MESLEKLERİNİZ İÇİN ÇALIŞMAYA OKUL HAYATINDA BAŞLAYIN

Öğrencilerin yaz tatillerinde kendi meslekleri ile ilgili işyerlerinde çalışmalarının iş hayatı için büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Serteser, “Okul hayatında kendisini geliştirmeye gayret eden kişilerin iş hayatında daha öne çıktığını görüyorum. En iyi üniversiteye bile gitseniz, mesleğinizle ilgili temel eğitimi alırsınız. Stajlar dışında pratik yapma imkânı olmuyor. Öğrenciler, yaz dönemlerinde tatillerini yaptıktan sonra mutlaka kendi meslekleri ile ilgili bir işyerinde çalışmalılar. Bunun büyük katkısını görecekler. Yabancı dil çok önemlidir. ‘Benim bitirdiğim bölüm ya da kariyerimde yabancı dili gerektirecek bir hayatım olmayacak’ diye düşünmemek gerekir” ifadelerini kullandı.

RUTİNİN DIŞINA ÇIKIN, GÜNCEL BİLGİLERDEN HABERDAR OLUN

Öğrencilerin, kendilerini yenileyerek iş hayatlarında başarı kazanabileceğini vurgulayan Serteser, şöyle devam etti:

“İşe alım mülakatlarında dürüst olmak gerekiyor, mülakata giren kişi kendisini farklı göstermemelidir. İnsan Kaynakları uzmanları, kendilerini farklı gösteren kişileri anlıyorlar. Bir şirkete girdiğinizde, ya da kendi işinizde takım çalışmasına yatkınlık çok önemlidir. Ayrıca kendinizi yenilemeniz gerekiyor. Üniversiteden mezun olduğunuz bilgilerle 20 yıl boyunca başarı kazanılması mümkün değil. Her alandaki meslek sahiplerinin mesleğindeki gelişmeleri yakından takip etmesi, kendisine değer katar. Kariyerin sürdürülebilmesi, rutinin dışına çıkmakla mümkün olabilir. Bunun yanı sıra aktüel konularda da arkadaşlarımızın meraklı olması ve güncel gelişmelerden haberdar olması iş hayatlarına katkı sağlayacaktır. Özel hayatınızda da iş hayatınızda da tutumlu olmanız, sözlü ve yazılı iletişim yeteneğinizi geliştirmeniz, çok kitap okumanız size fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra plan disiplinine uygunluk ve zaman yönetimine dikkat edilmesi, başarıyı getiriyor.”

HİSARCIKLIOĞLU’NUN BAŞARI İLKELERİ

Serteser, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, başarı ilkelerini sizinle paylaşmak isterim. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu, ‘Hafızasına güvenen daima yanılır. Önce kontrol, sonra itimat. İşten artmaz, dişten artar. İşin hilesi dürüstlüktür. İşte idare olmaz’ ilkeleriyle başarıya giden yolu çok net bir şekilde özetlemiştir” dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ÇALIŞMALARINA KATILIN

Konuşmasında öğrencilerin meslekleri ile ilgili kuruluşlar ve sivil toplum örgütü çalışmalarına katılmasını da öneren Serteser, “Sivil toplum kuruluşlarında yer almak, sosyalleşmenizi artırır; kültürel düzeyinize katkı yapar, çevrenizi geliştirir. Bunların yanı sıra, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla toplum yararı için çalışmak, insana ayrı bir haz verir. Ben de birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak yer alıyorum. Haz duyduğum görevlerimden bir tanesi Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’dır. 2015 yılından bu yana Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdürüyorum. Yönetim Kurulumuz’da İl Genel Meclisi Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban, iş insanları Adnan Demirel, Salim Pancar, Metin İplikçioğlu, Yavuz Kocaşaban ve Musa Bursalı yer alıyor. 2015’te Vakıf Yönetimi’ne geldiğimizde 125 öğrenciye burs verirken şimdi 600’e yakın öğrenciye burs veriyoruz” şeklinde konuştu.

ALBİKERE.COM’U İNCELEYİN

Serteser, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Afyonkarahisar Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, Afyon Eğitim Vakfı’ndan il genelinde başlattığı Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri projesinde üretilen ürünlerin pazaryeri mantığıyla satılacak bir internet sitesi kurulmasını istedi. Afyon Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi, bu doğrultuda albikere.com isimli internet sitesini kurdu. Afyonkarahisar’ın yeni markası olan albikere.com’da ilimizin, bölgemizin, ülkemizin önde gelen firmalarının da ürünlerini bulabilirsiniz. Bu e-ticaret platformundan elde edilecek gelirin tamamı, Afyon Eğitim Vakfı aracılığıyla başarılı üniversite öğrencilerine verilecek burslarda kullanılacak. Sizler de sosyal medya kullanıyorsunuz, albikere.com incelemenizi ve sosyal medya hesaplarınızda bu sitenin tanıtımını paylaşmanızı rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

İş Kulubü’nün Çevrimiçi Kariyer Atölyesi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi