Serteser: yapısal reformlar yapılmalı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”toplantısında söz alarak önerilerini dile getirdi.

“Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Akrones Otel’de gerçekleştirildi. Zafer Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen toplantıya Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Manisa Valisi Ahmet Deniz, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri ile işadamları ve akademisyenler katıldı.

İTHAL ÜRÜN ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Toplantıda söz alan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Milli Teknoloji-Güçlü Sanayi Hamlesi hakkındaki önerilerini gündeme getirdi. Serteser, “Milli Sanayi ve Güçlü Teknoloji alanında yapısal reformların yapılması gerektiğine inanıyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız mevcut kurumları vasıtasıyla 1 milyon doların üstünde ithal edilen tüm ürünlerin envanterini çıkarmalıdır. Bu envanter, ülkedeki tüm üniversitelere, Teknokentler’e, Organize Sanayi Bölgeleri’ne, Kalkınma Ajansları’na, Ticaret ve Sanayi Odaları’na, Sanayi Odaları’na gönderilmelidir” dedi.

MİLLİ TEKNOLOJİDE MİLLİ SEFERBERLİK

Verilecek desteklerin bu envanter çerçevesinde sunulması gerektiğine dikkat çeken Serteser, “Bu envanter şehir bazında olabilir, TR33 bölgesinde olduğu gibi bölgesel anlamda olabilir. Bu kurumlardan oluşan bir komisyon kurulur. Kalkınma Ajansı vasıtasıyla sahaya çıkılmalı. Bu ürünleri hangi sanayicinin, hangi esnafın üretebileceği kimlerin bu konuda altyapıya sahip olduğu tespit edilip bunlar desteklenmelidir. Aslında bu, milli teknolojide milli seferberlik anlamına geliyor. Bunun acil bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyorum. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İHA VE SİHA HATIRLATMASI

Milli teknolojinin ne kadar önemli olduğunu İnsansız Hava Araçları ve Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın kullanımında görüldüğünü hatırlatan Serteser, “Biz milli teknolojinin ne kadar önemli olduğunu çok yeni anladık. İHA’lar ve SİHA’larda bize destek sağlanmadığı için bunları üretmeye ihtiyacımız vardı. Çok kısa zamanda da bunları operasyonlarda kullandık ve başarıya ulaştık. Burada milli teknolojinin ne kadar önemli olduğunu hükümetimiz ve devletimiz gördü. Biz milli teknolojinin önemini böyle anlamış olduk. Bu şekilde de bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Burada yapacağımız ilk iş, 1 milyon doların üzerinde ithal edilen mamul ve yarı mamullerin envanterinin çıkarılmasıdır” ifadelerini kullandı.

İHTİYAÇ FAZLASI TESİSE İZİN VERİLMEMELİ

Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yine bölgesel yaklaşımla her bölgede Orta ve Yüksek Teknolojili Bölgesel Organize Sanayi Bölgeleri kurulmalıdır. Bölgedeki Teknokentler’in burada ofisleri olmalıdır. Buradaki yöneticilerle akademisyenlerin ortak çalışma yapması gerekmektedir. Bakanlık tarafından acilen Kalkınma Ajansları’na şöyle bir görev verilmelidir:

Bütün bölgedeki sanayi envanteri de çıkarılmalıdır. Öyle sektörler var ki o sektörlerde ihtiyaç fazlası var. O sektörlere yatırım yapılıyor. Kimse de ‘Bu sektöre neden yatırım yapıyorsun’ diye uyarmıyor. Bu envanter çıkartılıp bölgedeki ihtiyaç fazlası tesisler varsa bundan sonra yapılacak tesislere ruhsat verilmemelidir. Zaten sanayi envanteri çıkarılıp hangi sektörlere ihtiyaç olduğu görüldükten sonra sektörlerdeki ihtiyaç fazlası tesislere izin verilmemeli, ruhsat verilmemeli. Ama bir kişi yatırım yapacaksa o bölgede ihtiyaç olan yatırımlara yönlendirme yapılmalıdır. Bu, ülkemizdeki kaynak israfını da önleyecektir. Küçük esnaf, küçük üretici mutlaka teknoloji ile buluşturulmalıdır. Yoğun sektörlerde kümelenme yapılarak bunların ihtiyaçları tespit edilip hepsinin kullanacağı ortak teknoloji tesisleri, üretim yapabileceği sistemlerle buluşturulmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi