Serteser, güncel gelişmeleri değerlendirdi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin Ağustos ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Serteser’in konuşması şöyle:

Sayın Meclis Başkanım;

Çok Kıymetli Divan;

Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz;

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Sözlerime başlamadan önce, 17. Meslek Komitemiz’den Meclis üyemiz Mustafa Kocaşaban’ı, oğlu İhsan Kocaşaban’ın evliliği dolayısıyla tebrik ediyorum. Allah huzurlu ve mutlu bir yuva nasip etsin.

Değerli Meclis Üyeleri;

Geçen Meclis toplantımızdan bu yana Oda olarak imza attığımız faaliyetler arasında bize göre en önemlisi, 5-7 Ağustos arasında gerçekleştirdiğimiz Litvanya ziyareti idi.

Malumunuz olduğu üzere Türkiye-AB İş Diyaloğu Teklif Çağrısı çerçevesinde KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projemiz destek kazanmıştı. Bu proje kapsamındaki ilk ziyaretimizi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Ahmet Anlıak, Ekrem Demirel, Fatih Şapcı, Yücel Albay ve Genel Sekreterimiz Ali Şenol ile birlikte Litvanya’da Siauliai Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası’na gerçekleştirdik.

Siauliai Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası’ndaki ziyaretimizin ardından ikili iş görüşmelerine katıldık. Bu görüşmeler, inanıyorum ki ilimiz için olumlu sonuçlara vesile olacaktır.

Litvanya’daki programımız çerçevesinde ekonomiye katkı sağlayan önemli işletmeleri de ziyaret etme imkanı bulduk. Ziyaretimizde de belirttiğimiz üzere KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projemizin Türkiye-Litvanya arasındaki olumlu ilişkileri daha da iyi bir noktaya getireceği kanaatindeyim.

Eylül ayı içinde de projemizin ikinci yurtdışı ziyareti Romanya’ya yapılacak. Projemiz, ülke genelinde olduğu gibi yurtdışında da ilimizin ve Odamız’ın adını duyuracaktır.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizden gelen talep ve görüşleri değerlendiriyor; sorun ve çözüm önerilerini ilgili mercilere bildiriyoruz. Lobi faaliyeti olarak adlandırdığımız bu çalışmalarımız hakkında da sizlere bilgi vermek isterim: 2019’un başından Ağustos ayına kadar 22 adet lobi faaliyeti gerçekleştirdik. Bazı bölgelerde yaşanan enerji kalitesizliğinden, ulusal-büyük marketlerin bir düzen içinde açılmasına, yerel televizyonların TÜRKSAT’a ödediği paydan, yumurtacılık sektöründe iştigal eden işletmelerin yaşadığı sıkıntıya, KOSGEB İl Müdürlüğü’nün güçlendirilmesinden, termal otellerin Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na ödeyeceği payın düşürülmesine kadar pek çok konuda hem ilgili makam ve mercilere yazı gönderdik, hem de Sayın Bakanlarımız ve Milletvekillerimiz ile doğrudan görüştük.

Sorunlarını bize ileten her Meslek Komitemiz’in derdine derman olmaya çalıştığımızı, samimiyetle söyleyebilirim. Lobi faaliyetlerimizin listesine internet sitemizden de ulaşabilirsiniz. Meslek Komitelerimiz’den bizlere görüş, talep ve çözüm önerileri gelmesini bu nedenle çok önemsiyoruz.

Değerli Meclis Üyeleri;

Malumunuz olduğu üzere Zafer Haftası’nda ilimizde birçok etkinlik düzenleniyor. 25 Ağustos-30 Ağustos arası Afyonkarahisar’da zaferin mimarları olan şehitlerimizin huzurlarına çıkılır; aynı zamanda şehrin farkı bölgelerinde de sergilerle, törenlerle zaferimizi kutlarız.

Bu yıl, Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’ın öncülüğünde Büyük Taarruz Zafer Haftası başlığıyla ilimizin tanıtımına da katkı sağlayacak faaliyetlere imza atılacak. 25 Ağustos’taki Zafer Yürüyüşü’nden önce, değerli bilim insanları Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez, ilimizde Büyük Taarruz’u anlatacaklar. Pazar günü saat 13’te, Kamil Miras Anadolu Lisesi’ndeki konferansa tüm üyelerimizin katılmasını arzu ederim.

Oda olarak biz de Zafer Haftası’nda ilimizin öne çıkmasını istiyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturmak için sosyal medya mecralarımızda Büyük Taarruz Afyon başlığıyla bir etiket oluşturduk. 1 Ağustos’tan itibaren paylaşımlar yapıyoruz. Siz değerli Meclis Üyelerimiz’in de bu başlıkta paylaşım yapması, ilimizin tanıtımı için yararlı olacaktır.

Kıymetli Meclis Üyelerimiz;

Geleneksel hâle getirdiğimiz ve bu yıl 14’üncüsünü düzenleyeceğimiz ATSO Spor Oyunları da yine son yıllarda olduğu gibi Zafer Haftası’nda, 29 Ağustos’ta başlayacak. Bu yıl farklı bir tarz, farklı bir yaklaşımla düzenleyeceğimiz ATSO Spor Oyunları’nın müsabakalarına katılmak için son başvuru tarihi 26 Ağustos’tur. Meclis Üyelerimiz’i ve üyelerimizi, hem 14. ATSO Spor Oyunları’na katılmaya, hem de açılış törenimize teşrif etmeye davet ediyorum.

14. ATSO Spor Oyunları’nın tanıtımı için Odamız’a eşofmanları ile gelen, masa tenisi oynayan, bilek güreşi yapan Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’a da ayrıca teşekkür ediyorum.

Değerli Meclis Üyeleri;

Ülke ekonomisinde az da olsa bir toparlanma görülüyor.

Geçen ayki Meclis toplantımızda bahsettiğimiz Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı, piyasaları az da olsa hareketlendirdi. Kamu bankaları konut kredilerinde faiz indirimlerine gitti. Faiz indiriminin etkilerinin sürmesini ümit ediyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici güven endeksi Ağustos ayında, Temmuz’a göre yüzde 3.1 arttı.

Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, genel ekonomik durumu ve potansiyeli göz önünde bulundurarak müşterilerine Türk Lirası almalarını tavsiye etti.

Bununla birlikte adeta kronikleşen enflasyon ve işsizlik sorunlarının da çözülmesi gerekiyor.

TÜİK verilerine göre Temmuz ayı enflasyonu 1,36; yıllık enflasyon da 19,91 olarak gerçekleşti.

Yine TÜİK’e göre Türkiye'de işsizlik oranı Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre 3,1 puan artışla yüzde 12,8 oldu. Ülkemizde maalesef 4 milyon 157 bin kişi işsiz.

Bunlara ek olarak Dünya Bankası tarafından İngilizce yayınlanan “Türkiye'de Firma Üretkenliği ve Ekonomik Büyüme” başlıklı raporda bazı olumsuzluklara yer verildi. Raporda “Firma düzeyinde yürütülen analizler, Türkiye’deki kaynakların imalat sanayi dahil verimliliği düşük, dolayısıyla kalkınmayı yeterince desteklemeyecek sektörlere kaydığını göstermektedir” denilmektedir.

Raporda, Türkiye’nin “yapısal reformlar”a hız vermesi gerektiği belirtildi.

Hatırlayacağınız üzere, biz de sık sık “yapısal reform” vurgusu yapıyoruz. Peki nedir yapısal reform?

Dünyaca ünlü Singapurlu ekonomist Kishore Mahbubani, yapısal reformları şöyle sıralıyor:

-Serbest piyasa ekonomisinin sağlamlığı ve yerli üretim

- Hukukun üstünlüğü

- Fırsat eşitliği, liyakat temelli yaklaşım

- Barış ve birlik kültürü

-Eğitim

-Bilim ve teknolojiden azami şekilde yararlanmak

Umarız ve dileriz ki yapısal reformlar başlığının altı bir önce doldurulur ve ekonomik olarak daha güçlü oluruz.

Değerli Meclis Üyeleri;

Konuşmama burada son verirken Zafer Bayramınız’ı kutluyor; sizleri sevgi ve saygı ile tekrar selamlıyorum.

Editör: Haber Merkezi