Serteser, güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Toplantısı’nda güncem gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Serteser’in konuşması şöyle:

Sayın Meclis Başkanım;

Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz;

Kıymetli Meclis Üyelerimiz;

Sizleri saygı ve sevgi ile selâmlıyorum.

Sözlerime başlamadan önce Meclis Üyemiz Fatih Mühsürler’in işyerinde meydana gelen yangın dolayısıyla Fatih Bey’e “geçmiş olsun” dileklerimi iletiyorum.

Yönetim Kurulu Üyemiz Hacı Sait Evrenkaya ile Meclis Üyemiz Yusuf Ulutürk’ü tebrik etmek istiyorum.

Yönetim Kurulu Üyemiz Hacı Sait Evrenkaya’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Afyon Yumurta Anonim Şirketi, Türkiye İhracatçı Meclisleri tarafından açıklanan “İlk 1000 İhracatçı Firma” listesinde bu yıl da yer almış ve 543’üncü olmuştur. Yönetim Kurulu Üyemiz Hacı Sait Evrenkaya Bey’i, Evrenkaya’nın nezdinde şirket yöneticilerini, ortaklarını ve çalışanlarını tebrik ediyorum.

Bu arada bir parantez açmak istiyorum: Yumurtacılık sektörü sıkıntılı günler geçirmektedir. Bu sektörde yüzde 61 düzeyinde ihracat düşüşü yaşandı. Bunun tek sebebi, Irak’ın yumurta ithal etmeme yönünde aldığı karardı. İlgili Meslek Komitemiz, Komite Başkanı ve Meclis Üyemiz Mehmet Kumartaşlı tarafından toplandı. Hacı Sait Evrenkaya ve diğer yumurtacı üyelerimizle istişare ettiler. Neticede belli sorunlar için belli çözüm önerilerini oluşturdular. Biz de bunu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan başlayarak ilgili mercilere ilettik ve basın açıklaması yaptık. İnşallah dileklerimiz ve isteklerimiz kısa sürede yerine getirilir ve bizim için çok önemli olan bu sektörde daha iyi günler yaşarız. Bu sektörün geçen yılki ihracatı 79 milyon dolardı. Bu, ihracatımızı önemli ölçüde etkileyecek bir rakam. İnşallah hem bizim, hem ilgili kurumların çalışması ile sıkıntıların aşılacağına inanıyoruz. Bu konudaki lobi faaliyetlerimizi yaptık, yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Meclis Üyemiz ve birazdan Meclisimiz’e AFJET hakkında bilgilendirme sunumu yapacak olan AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk Bey, Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’ın onayıyla AFJET Afyonspor’un Başkanı olmuştur. Yusuf Bey’i tebrik ediyorum. Afyonsporumuz’un 1. Lig’den 2. Lig’e düşmesi ile duyduğumuz üzüntüyü inşallah bertaraf ederiz.

Sayın Meclis Üyelerimiz;

Güncel gelişmeler hakkında değerlendirme yapmadan evvel bir konuyu da hatırlatmak isterim:

5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 24 ve 25’inci maddelerine göre yıllık aidat ve munzam aidat, Haziran ve Ekim ayları içinde iki eşit taksitte ödenmektedir. Süresi içinde ödenmeyen aidat ve munzam aidatlara aylık gecikme zammı uygulanmaktadır. Üyelerimizin yıllık aidat ve munzam aidatlarını belirtilen tarihe kadar Odamız veznesine, hesap numaraları verilen banka şubelerine veya internet sitemizden kredi kartı ile ödemelerini rica ediyoruz. Burada not düşelim: Mevzuata göre son ödeme tarihi 30 Haziran, ancak bu tarih haftasonuna geldiği için 1 Temmuz’da da ödeme yapılabilecektir.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Yoğun ve verimli bir ayı geride bıraktık. Bu nedenle Odamız adına mutluluk duyuyorum.

Meselâ geçen hafta iki önemli faaliyete imza attık.

18 Haziran’da Çin’den gelen iş insanlarını, Odamız’damisafir ettik. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua ve beraberindeki alım heyeti ile önce Meclis Salonumuz’da tıbb ve aromatik bitkiler konusunda geniş katılımlı toplantı yaptık; ardından İkili İş Görüşmeleri gerçekleştirildi. Ki bize göre organizasyonun en önemli kısmı, İkili İş Görüşmesi idi. Çünkü Türk ve Çinli iş insanları, doğrudan bağlantı kurma, alım ve satış imkanı buldu. Türkiye’nin birçok yerinden buraya iş insanları geldi. Meselâ Tekfen Holding, bu görüşmelere 3 yetkilisi ile katıldı. İkili İş Görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi, Sayın Milletvekilimiz Prof. Dr. Veysel Eroğlu da toplantı salonunu ziyaret etti ve gördüğü tablodan oldukça memnun kaldı.

Toplantı sonrasında, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua’ya Afyonkarahisar’ın termal zenginliklerinden, tarihi ve kültürel özelliklerinden, turistlerin ilgisini çekebilecek mekanlarından bahsettim.

Afyonkarahisar; Çin’e mermer, kiraz, tıbbı ve aromatik bitkiler ihraç etmenin yanı sıra Çinli turistlerin uğrak yeri olması mümkün bir ildir. Bu potansiyeli harekete geçirmek için önümüzdeki dönem birlikte çalışma isteğimizi kendilerine ilettik. Onlar da kabul ettiler. İnşallah bu konuda da ileride çalışmalar yapacağız.

20 Haziran’da ise Türkiye-AB İş Diyaloğu Teklif Çağrısı kapsamında ülke genelindeki 100 başvuru arasında kabul edilen 19 projeden birisi olan KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projemizin tanıtımını, Akrones Otel’de gerçekleştirdik. Sabah basın toplantısıyla kamuoyuna duyurduğumuz projemizi, basın toplantısının akabinde ilimizin protokol üyelerine tanıttık.

İsmi ve içeriğiyle yankı uyandıran projemiz, ekonominin nabzını tutan Dünya Gazetesi’nin 25 Haziran 2019 tarihli nüshasında yer aldı. Projemiz, yerel basında da geniş yer buldu.

Değerli Meclis Üyeleri;

20 Haziran’da yaptığımız basın toplantısında son 10 yılda kazandığımız Avrupa Birliği ve Zafer Kalkınma Ajansı destekli projelerden de bahsettik. Bu projelerden bir tanesi de malumunuz olduğu üzere, “ATSO, Enerjisi İle İşletmelere Işık Tutuyor” başlığını taşıyordu. Hakikaten, biz bu projeyi yaptıktan sonra diğer kuruluşlar ve işletmeler de güneş enerjisi sistemini inceleyip proje yazarak çevre bilincine katkı sağladılar.

Siz değerli Meclis Üyelerimiz’e, güneş enerjisi projemizin şu anki durumu hakkında bilgi vermek isterim:

Güneş Enerjisi santralimizde Mayıs ayında 47 aylık tesisimizin çalışma süresi boyunca en yüksek faturamızı KDV dahil 66.343,39 TL ile kesmiş bulunuyoruz. Aylık bazda kısa bir hesaplama yapacak olursak, Odamıza gelen elektrik tüketim ve iletim bedelleri toplamı 6.693,23 TL’dir. Bunun yanında eğer güneş enerjisi santralimiz olmasaydı bu ay için 5.300,00 TL daha ek fatura ödemesi yapmış olacaktık. Son durumda Mayıs ayı için santralimizin Odamız bütçesine olumlu katkısı 64.950,16 TL olarak gerçekleşmiştir.

Bu veriler, Güneş Enerjisi projemizin ne kadar doğru bir yatırım olduğunu ortaya koymaktadır.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Ramazan ayında yaşattığımız bir geleneği, bu yıl da sürdürdük. Meclis Başkanımız, ben, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Meclis Üyelerimiz, Disiplin Kurulu Üyelerimiz, Kadın Girişimciler Kurulumuz, Meslek Komitesi Üyelerimiz, nöbet usulü ile sıra bize gelince vatandaşlara iftar yemeği ikram ettik.

Bu yıl İftar Çadırı’nda 18 bine yakın (17.300) yemek dağıtıldı. İftar yemeği dağıtımına katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tabii bu İftar Çadırı’nı biz kendi başımıza açmıyoruz.

Afyonkarahisar Belediyesi, 10 yılı aşkın süredir bu konuda bize çok yardımcı oldu, oluyor. Bu vesile ile Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ve ekibine de ayrıca teşekkür ediyorum.

Sayın Meclis Üyeleri;

Malumunuz olduğu üzere, 12-14 Haziran’da Brezilya’nın başkenti Rio De Janerio’da düzenlenen 11. Dünya Odalar Kongresi’ne katıldım. Bildiğiniz üzere Başkanlığını TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi’nin Yönetim Kurulu Üyesiyim. Her iki yılda bir Odalar Kongresi, üye ülkelerden bir tanesinde yapılıyor. Bu sene de Brezilya’da yapıldı.

Kongre’de birçok konu ele alındı. Bu konulardan bazıları şöyle:

Dijital Aktif Bir Dünyayı Tasavvur Ediyoruz

Blockchain Hakkında Bilmek İstediğiniz Fakat Sormaya Korktuğunuz Herşey

Amerika’nın İş Fırsatlarını Keşfedin

E-Ticaret Devrimi, Dijital Ticareti Küçük İşlemelerin Kullanabileceği Hale Getirmek

Sürdürülebilir Geliştirme Hedefleri Ve İklim Değişikliği: Düşük Karbonlu Bir Ekonomiyi Geliştirmek

Geleceğin Global Ekonomisi İçin Gerekli Yetenekler

Ticaret Odalarını Dijital Değişime Adapte Etmek

Ticareti Kolaylaştırmada Yeni Ufuklar…

Bu arada belirtmek isterim ki e-ticaret, dijitalleşme, yapay zeka, Blockchain gibi konular, tüm dünyanın ilgilendiği konulardır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde de Türkiye’de ilk kez Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü açıldı.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Ekonomimizde iyi ve kötü haberleri aynı anda almaya neredeyse alıştık. Haziran ayı da böyle bir ay oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,6 arttı.

Toplam sipariş miktarı, genel gidişat gibi değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Gelecek üç aydaki üretim hacmi, toplam istihdam miktarı tahmini gibi unsurlar ise Güven Endeksi’ni azalış yönünde etkiledi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Mart ayı işsizlik rakamları ise moral bozucu nitelikteydi. Buna göre Türkiye'de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı ayına göre 4 puan artarak yüzde 14,1'e yükseldi. İşsiz sayısı ise, 1 milyon 334 bin kişilik artışla 4 milyon 544 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ortak çalışması ile uygulanan İstihdam Seferberliği’nin bu verileri olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu çalışma Şubat ayında başladı.

Değerli Meclis Üyeleri;

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Yönetici Direktörü Edward Parker, Türkiye'de enflasyonun düşüşünün hızlanmasını beklediklerini söyledi. Parker, ayrıca cari açıkta yaşanan düzelmenin de dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Ancak bu süreçte başka bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's ise Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e düşürdü.

Biraz önce de belirttiğimiz gibi ekonomide gelgitler yaşanıyor, bu da piyasalardan başlayarak üretici ve hatta tüketiciye kadar her kesimi ilgilendiriyor, etkiliyor.

Sayın Meclis Üyeleri;

Ekonominin durumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli Seçimleri’nden bu yana ısrarla dile getirdiği yapısal reformları zorunlu kılıyor. Ekonomimizin, iyi niyetle açıklanan destek paketlerinin yanı sıra kalıcı planlamalara ve çözümlere ihtiyacı olduğu aşikâr.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nin ardından 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini de geride bıraktık. Önümüzde 4 yıl seçimsiz bir süreç var. Bu süreçte alınacak önlemler ve yapılacak reformlarla ekonomideki kayıpların geride bırakılacağına inanıyoruz.

Bu arada 23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Sayın Ekrem İmamoğlu’nu da tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Değerli Meclis Üyeleri;

Ekonomide gerekli tedbirlerin alınacağına samimiyetle inanıyoruz. Nitekim, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Grup Toplantısı’nda Japonya’daki G20 Zirvesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaretinin ardından bazı müjdeler verebileceğini söylemesi, iş dünyasının umudunu artırmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın G20 Zirvesi’nde ABD Devlet Başkanı Trump’la yapacağı görüşmenin de ekonomimiz için yararlı sonuçlar getirmesini diliyoruz.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Sözün burasında bir talebi gündeme getirmek gerekiyor: Malumunuz olduğu üzere 2018’in son çeyreğinde KDV ve ÖTV indirimleri başlamıştı. Bu indirimler, yılbaşında 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı. Beyaz eşyada sıfır ÖTV ile mobilyada yüzde 8 ve ticari araçlarda yüzde 1 KDV uygulaması süresinin 31 Aralık 2019'a kadar 6 ay daha uzatılması, ekonomimize katkı sağlayacaktır.

Sayın Meclis Üyeleri;

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kısa Çalışma Ödeneği, 3 aydan 6 aya çıkarıldı. Ekonomik nedenlerle üretimine ara veren işletmelerde işçilere kısa çalışma ödeneği uygulamasında süre üç ay uzatıldı. İŞKUR, İşsizlik Fonu’ndan 3 ay yerine 6 aya kadar işçi ücretlerinin yüzde 60’ı oranında kısa çalışma ödeneği verecek.Bu düzenlemenin yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

Değerli Meclis Üyeleri;

1 yılı aşkın süredir dünyanın gündeminde olan Ticaret Savaşları’nın tarafları olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri ile Çin Halk Cumhuriyeti, bu ayın sonunda (29 Haziran) G20 Zirvesi’nde Devlet Başkanları düzeyinde bir araya gelecek. Dünyanın gözü bu görüşmede.

Görüşme sonunda uzlaşı çıkarsa, Ticaret Savaşları dolayısıyla daraldığı tespit edilen dünya ekonomisinde bir nebze olsun rahatlama yaşanacağına dair yorumlar yapılıyor. Görüşme, gerginlikle biterse o zaman sıkıntıların artabileceği söyleniyor.

Umarım, tüm insanlık yararına kararlar alınır.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Güncel konular hakkındaki değerlendirmemi burada noktalayarak sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Editör: Haber Merkezi