Serteser, Güncel Gelişmeler Hakkında Değerlendirmede Bulundu

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2020 yılı Ocak ayı toplantısında, güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Serteser’in konuşması şöyle:

Sayın Meclis Başkanım;

Çok Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz;

Kıymetli Meclis Üyelerimiz;

Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

2019 yılı Aralık ayı karar özetleri ile birlikte tüm yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz 2019 Yılı Kesin Gelir ve Gider Bütçeleri’ni, 2019 Yılı Bilançosu’nu ve 2019 Yılı Yönetim Kurulu Faaliyetleri’ni oybirliğiyle ibra ettiniz. Bundan dolayı tüm Sayın Meclis Başkanımız’a, Meclis Meclis Divanımız’a, Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e ve siz değerli Meclis Üyelerimiz’e teşekkür ediyorum.

Güncel gelişmelerle ilgili değerlendirmelere geçmeden önce birkaç taziye mesajını, duyuruyu ve sevincimi sizinle paylaşacağım.

Mustafa Özer Bey’i ve Merve Özer Hanımefendi’yi Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda seçildikleri konumdan dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Afyon’u temsil etmeleri nedeniyle gurur duyuyoruz.

Meclis Üyemiz Sayın Yavuz Alkan’ın annesi Rabia Alkan, geçtiğimiz hafta vefat etti. Merhume Rabia Alkan’a Allah’tan rahmet, Meclis Üyemiz Sayın Yavuz Alkan’a ve ailesine başsağlığı diliyorum.

İlimizin Eski Emniyet Müdürleri’nden Natık Canca da vefat etti. İlimize son derece kıymetli hizmetlerde bulunan, sevilen bir devlet adamı olan Natık Canca’ya Allah'tan rahmet, kıymetli eşi Nurdan Hanım’a, tüm ailesi ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, kısa bir süre önce vefat etti. Kendini doğaya ve onun korunmasına adamış değerli bilim adamı, TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'ya Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm doğa dostlarına başsağlığı diliyorum. Ben de TEMA Vakfı’nın bir üyesiyim. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız da TEMA Vakfı’nın kurumsal üyesidir.

Meclis Üyemiz Sayın Çetin Dumlupunar’ın yerine Sayın Mustafa Oğuz Meclis Üyemiz olmuştur. Sayın Dumlupunar’a çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederken, Sayın Oğuz’a da çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Siz değerli Meclis üyelerimize yeni yıl dolayısıyla bir hediye hazırladık. Güzel günlerde kullanmanızı diliyorum.

Ekonomi uzmanı Prof.Dr. Emre Alkin’in kitabını da sizlere hediye etmek istedim. Türkiye’de 2000’li yıllardaki önemli olayları anlatıyor. Okumanızı diliyorum.

İlimiz adına güzel bir gelişme yaşandı. İlimizin önde gelen markalarından İkbal Şekerleme, Türkiye’ye Değer Katan Markalar Ödül Töreni’nde ödüle layık görüldü. Ödül Plaketi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından İkbal Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Pancar’a verildi.

İkbal Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Pancar’ı, şirketin yöneticilerini ve personelini kutlar; başarılarının devamını dileriz.

Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde İkbal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Salim Pancar’ın annesi Ayten Pancar vefat etti. Ayten Hanım’a Allah’tan rahmet, İkbal Grubu’na başsağlığı diliyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Ocak ayı Odamız ve şehrimiz için önemli bir ay oldu. Özellikle 15 Ocak’ta, benim de Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş ile birlikte konuşmacı olduğumuz Ekonomi Basını Afyonkarahisar Buluşması, ilimizin tanıtımı ve iş insanlarımızın görüşlerinin yansıması için son derece önemliydi.

Toplantıda Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz, tüm yatırımcıları Afyonkarahisar’da yatırım yapmaya davet etti.

Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Süleyman Karakuş da ilimizin gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmesi dolayısıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ben de hem ihracatın artırılması, yumurta ihracatında yaşanan sorunların giderilmesi, hem de Sağlık Endüstri Bölgesi’nin ilimize kazandıracaklarını anlattım.

Afyonkarahisar iş dünyasının sesinin duyurulması ve ilimizin marka değerinin tanıtımı açısından son derece yararlı bir toplantı olduğu kanısındayım. Nitekim, toplantıda söylediğimiz konular, ulusal basın kuruluşlarında geniş bir şekilde yer buldu. 72 internet sitesinde, Akit, Akşam, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Posta, Türkiye ve Yeni Şafak gibi etkili gazetelerde, NTV ve TGRT Haber televizyonlarında ilimizden bahsedildi.

Bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emeği olan Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz ve ekibine teşekkür ediyorum.

İlimiz, bu tür organizasyonlarla tanıtıldıkça daha fazla merak edilir olacak; tatillerde Afyonkarahisar’ı tercih etmeyenler, kendilerinde bir eksiklik hissedecektir.

İlimiz, hakikaten termaliyle, lezzetiyle, tarihiyle, kültürel varlıkları ile Anadolu’nun incisidir; yıldızı her geçen gün parlamaktadır. Böyle bir ilde yaşamaktan, bu ilin en büyük sivil toplum örgütünde vazife yapmaktan son derece mutluluk duyduğumu ifade etmeliyim.

Sayın Meclis Üyelerimiz;

Bir başka mutluluğum ise, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ı Odamız’da ağırlamak oldu.

Sayın Bakanımız’a ilimizin sanayi ve teknoloji alanındaki taleplerini ilettik, ardından da iş insanlarımızla son derece yararlı bir toplantı gerçekleştirdik. Odamız’daki toplantının ardından üretimi ile örnek olan firmalarımızı ziyaret ettik. Sayın Bakanımız, yerli kaya kamyonu, insansız arazi aracı ve biyomedikal alanındaki çalışmaları görmesi dolayısıyla memnuniyetini bizlere iletti.

Sayın Bakanımız Varank, maden suyu, sucuk ve şekerleme ile iştigal eden şirketlerimizin çalışma şekli ve ekonomiye katkılarının önemli olduğunun altını çizdi.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Malumunuz olduğu üzere termalin merkezi Afyonkarahisar’da termal ile sağlığı birleştirecek Termal Kent adını taşıyan büyük bir proje inşa edilecek. Yaklaşık 750 bin metrekarelik alana yayılacak proje kapsamında günde yaklaşık 4 bin kişiye sağlık hizmetleri, kür hizmetleri, SPA ve Wellness hizmetleri, ergoterapi, rehabilitasyon ile yaşlı bakım hizmetleri üst düzeyde ve geniş ölçekte sunulacak. Termal Kent’te ayrıca AR-GE ve üretim faaliyetleri de yapılacak. Biz de başta Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere, Sayın Valimiz, Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Rektörlerimiz ve Sayın İl Genel Meclisi Başkanımız ile Termal Kent’in Sağlık Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi için gayret gösteriyoruz.

Bu konuda 2019’un Ekim ayında ve 8 Ocak 2020’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile de görüşme yaptık. Bu büyük projenin hayata geçirilmesi için kurulacak yönetici şirkette TOBB’un da yer almasını talep ettik.

Ziyaretimizde, Türkiye’nin Otomobili’nin Afyon Mermeri üzerine işlenmiş karakalem çizimini de Sayın Hisarcıklıoğlu’na hediye ettik. Hisarcıklıoğlu, bu hediyemiz dolayısıyla kendi sosyal medya hesabında bize teşekkür etti. Ben de bu çalışmamızda bize destek veren iş insanı Sayın Kadir Sayın’a teşekkür ediyorum.

Kendisini, ayrıca AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmesi dolayısıyla da tebrik ediyorum.

Daha önce AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Meclis Üyemiz Hüseyin Şehitoğlu’na da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Sayın Meclis Üyeleri;

Oda olarak geçtiğimiz günlerde İkmal ve Garnizon Komutanımız Tuğgeneral Sayın Osman Alp’i de ziyaret ettik. Ziyaretimizde Komutanımız Sayın Osman Alp, Turizm Bölgesi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 65 bin metrekarelik bir alan tahsis edildiğini; burada sağlık tesisi kurmak için çalışma yapacaklarını söyledi. Bunu da ilk kez buradan duyurmuş olalım. Bu konuyu bizzat Kara Kuvvetleri Komutanımız Sayın Orgeneral Ümit Dündar’ın takip ettiğini öğrendik.

Türk Silahlı Kuvvetleri gibi büyük kurumlar Afyonkarahisar’da böyle tesislere imza atarlarsa, Sağlık Endüstri Bölgesi’ni de ilan ettirip, Bölge’yi donatabilirsek, Afyonkarahisar lig atlamış olacak diye düşünüyoruz. İnanın bu konuda çok çalışıyoruz.

Değerli Meclis Üyeleri;

Yoğun olarak çalıştığımız bir yılı geride bıraktık. 2019 yılında yaptığımız faaliyetleri özetlemek istiyorum.

2019 yılında bir taraftan KOBİ’lere Finans Yönetimi Eğitimi: KOBİ Akademisi isimli Avrupa Birliği projemizi sürdürdük ve tamamladık; bir taraftan da Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Teklif Çağrısı kapsamında KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projemizle destek almaya layık görüldük. Ülke genelindeki 100 projeden 20’sinin kabul edildiği Teklif Çağrısı’nda yer alan projemizden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da Tanıtım Toplantısı’nda basına duyuruldu.

Dün de bu projemiz çerçevesinde Devlet Destekleri ve Finansa Erişim Semineri düzenledik. Ticaret Bakanlığı’ndan, Eximbank’tan yetkililer, İŞKUR, KOSGEB ve KGF’den uzmanlar devlet destekleri, hibeler ve krediler hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler.

Üyelerimiz için son derece yararlı olduğuna inandığımız seminerde bilgilerini paylaşan yetkili ve uzmanlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

2019 yılında Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Sağlık Turizmi Çalışanlarının Kalitelerinin Artırılması Projesi’ni de uygulayarak termal tesislerin personeline toplam 54 saat eğitim verdik.

2018 yılında yine Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile başladığımız ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor projemizin de son aşamasına geldik. Jeotermalle ısınan, güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğini üreten hizmet binamızda, yağmursuyu geri dönüşüm sistemini kurduk. Ayrıca Yeşil Bina Sertifikası için gerekli tüm altyapıyı tamamladık ve sertifikayı verecek olan İngiltere merkezli kuruluşa başvuru yaptık, prosedür gereği bekleme aşamasındayız.

İnanıyoruz ki en üst düzeydeki Yeşil Bina sertifikasını alacağız ve Oda-Borsa camiamız içinde bu belgeyi alan ilk Oda olacağız.

ATSO KOBİ Akademisi, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 30 eğitim verdi. 30 eğitimimize 1234 kişi katıldı.

ATSO KOBİ Akademisi eğitimleri finansa erişimden, diksiyon kurallarına, dış ticaret hakkındaki mevzuattan liderliğe kadar geniş bir yelpazedeki konu başlıklarıyla üyelerimizin bilgilerini pekiştirdi. Her eğitimimizin açılışına da bir Yönetim Kurulu Üyemiz mutlaka iştirak etti ve eğitimden önce katılımcılara hitap etti.

2019 yılı içinde İŞKUR ile yaptığımız protokol çerçevesinde KOSGEB destekli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. 2019 yılında verdiğimiz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi 8’i buldu, bu eğitimlerde 140 kişi Girişimcilik Belgesi aldı.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

2019 yılında Meslek Komitelerimiz’in çalışmaları ve tespitleri doğrultusunda Yönetim Kurulumuz’a gelen sorun ve önerileri, Yönetim Kurulumuz’da istişare ettikten sonra ilgili makam ve mercilere ilettik. 1 Ocak 2019 tarihinden 31 Aralık 2019’a kadar 51 adet lobi faaliyeti yaptık. Reddedilen hiç lobi faaliyetimiz olmadı; başarı kazandığımız lobi faaliyetlerinin dışındaki lobilerimizde ya cevap bekliyoruz, ya da süreçler devam ediyor.

Başarılı olduğumuz lobi faaliyetlerimizden biri, yumurtanın toptan satışında KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşmesi idi. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a ve Milletvekillerimiz’e çok teşekkür ediyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’in Afyonkarahisar’da 2019’un Mart ayında katıldığı toplantıda, ilimizdeki enerji iletim sıkıntılarını arz ettik. Bu sıkıntıların başında İscehisar’daki mermercilerimizin bize ilettikleri İscehisar Trafo Merkezi’nin devreye alınması ile ilgiliydi. Bakanlığımız, bu konuda harekete geçti. İscehisar Trafo Merkezi son aşamasına geldi. Bu yılın Mart ayında hizmete girmesi bekleniyor; ama Mart’a yetişmezse en geç Mayıs ayında bu trafo hizmete girecektir. Ayrıca Afyonkarahisar merkezdeki Trafo Merkezi’nin yenilenmesi, Konya yolunda ve Bolvadin ilçesinde de Trafo Merkezi’nin yapılması konuları Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin yatırım programına alınmıştır.

Yine 2019 yılında gündeme getirdiğimiz ulusal market zincirlerinin, eczaneler ve noterlerdeki gibi nüfusa göre belirli aralıklarla açılması, bakkallarımızın mağdur olmaması hakkındaki talebimiz, Ticaret Bakanlığı tarafından incelendi; yeni bir yasa çalışması yapıldığı ve bu çalışmada talebimizin de değerlendirileceği bize yazı ile bildirildi.

Geçtiğimiz yıl, Oda hizmet binamızda bulunan Türk Standardları Enstitüsü İl Temsilciliği’nin Belgelendirme Müdürlüğü olması doğrultusunda yazışmalar yaptık. Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın girişimiyle bu talebimiz olumlu sonuçlandı ve artık Afyon’da TSE Belgelendirme Müdürlüğümüz oldu.

2019 yılında KOSGEB İl Müdürlüğü’nün güçlendirilmesi için de lobi faaliyeti yapmıştık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda KOSGEB İl Müdürlüğümüz’ün personel yapısı geçen seneye göre güçlendirildi.

Bu vesile ile lobi faaliyetlerimizi en az bizim kadar takip eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Afyonkarahisar’ı temsil eden kıymetli Milletvekillerimiz’e çok teşekkür ediyorum

Değerli Meclis Üyeleri;

Malumunuz olduğu üzere ihracat rakamları açıklandı. Aylık ihracat rakamlarını Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Ekrem Demirel, biraz önce sizlerle paylaştı.

Ben de yıllık ihracatımız hakkında sizlere bilgi vermek isterim:

İlimizin 2019 yılı ihracatı geçen yıla göre yüzde 6,35 yükselerek 363 milyon 665 bin dolar olmuştur.

2019 yılında toplam 134 ülke ve 6 serbest bölgeye ihracat yapılırken, 2018 yılında toplam 128 ülke 7 serbest bölgeye ihracat yapılmıştı.

2018 yılında 341 olan ihracatçı firma sayımız 2019 yılsonu itibariyle 394’e yükselmiştir.

İller sıralamasında Afyonkarahisar 2019 yılında toplam ihracatta 81 il içerisinde 30’uncu sırada yer almıştır. 2018 yılında 28’inci sırada yer almıştık.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na da arz ettiğim, Sayın Hisarcıklıoğlu’nun da TOBB Genel Kurulu’nda dile getirdiği bir konuyu bir kez daha belirtmek isterim: İhracatı yapan firma, ihracat ile ilgili bütün avantajlardan yararlansın. Ama ihracat, üretimin ve istihdamın gerçekleştiği ile yazılsın. Bu konuda Afyon’un yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat kaybı var. Doğaltaş sektöründeki ihraç kayıtlı satışları Afyonkarahisar’a yazdırabilsek, ihracatımız yaklaşık yarım milyar dolara çıkacak. Biz bu konuyu Ekonomi Şûraları’nda Sayın Cumhurbaşkanımız’a, Bakanlarımız’a arz ediyoruz.

İhracatta 2019 yılının önde gelen sektörlerine baktığımızda birinci sırayı madencilik ürünleri alıyor. Bu sektörün yaptığı ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 8,63 artış yaşanmış ve ihracatımız 200 milyon 907 bin dolara çıkmıştır. Tamamı doğaltaş olan madencilik ürünlerimizin ihracatında İstanbul’dan sonra Türkiye ikincisiyiz. Geçen yıl ise İstanbul ve Denizli’den sonra üçüncü olmuştuk.

İhracat yapan sektörlerimiz arasında ikinci sırayı, çoğunluğu yumurta olan su ürünleri ve hayvansal mamulleri almıştır. İhracatı bir önceki yıla göre yüzde 38,55 azalan ve 55 milyon 609 bin dolarlık ihracat yapan sektörün 46 milyon dolarlık kısmını yumurta, 9 milyon dolarlık kısmını dondurulmuş tavuk ve balık oluşturmaktadır.

Bu sektörde 2019’da Türkiye ikincisi olduk. Birinci ise yine İstanbul. 2018 yılında ise Türkiye birincisi idik.

İhracattaki üçüncü sektörümüz ise çoğunluğu haşhaş olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleridir. 2018 yılına göre yüzde 23,54 artarak 25 milyon 391 bin dolar olan ihracatımızın 22 milyon dolarlık kısmı haşhaştır. Bu sektörde 2018 ve 2019 yılında Türkiye ikincisi olduk. Birinci ise İzmir’dir.

İhracat yaptığımız ilk üç ülke ise 51 milyon 845 bin dolar ile Amerika Birleşik Devletleri, 51 milyon 357 bin dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti ve 39 milyon 626 bin dolar ile Irak’tır. Burada Irak çok dikkat çekmektedir, çünkü geçen yıla göre Irak’a yapılan ihracat yüzde 54,74 azalmıştır. Bunda da en büyük etken, Irak’ın Nisan ayından itibaren Türkiye’den yumurta ithalatını durdurmasıdır.

Bu konuda çalışmalarımız ve yeni pazar arayışımız devam ediyor.

İhracatta iyi bir konumdayız, daha iyiyi yakalamak için çalışıyoruz, çalışacağız. İthalatta da cari açığın kapanmasına katkı sağlayan bir iliz. İlimizde, 2019 yılının 11 aylık verilerine göre 73 milyon 198 bin dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yılların ortalaması ve 11 aylık ortalama karşılaştırıldığında 2019’u 79 milyon dolar civarında ithalat ile kapattığımız görülüyor. Buna göre her 1 dolarlık ithalata karşılık, 4,6 dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oluyoruz.

İthalatta ilk sırayı yağlı tohum ve meyveler, ikinci sırayı kazanlar, makineler, mekanik cihazlar, üçüncü sırayı plastik ve mamulleri almıştır.

Değerli Meclis Üyeleri;

İhracatımızdaki durumu anlattıktan sonra ülke çapındaki gelişmeler üzerinde de durmak isterim:

Ekonomimiz için olumlu bir gelişme olan faiz indirimi de sürüyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 16 Ocak 2020’de politika faizini 0,75 puan düşürerek yüzde 11,25'e çekti.

Merkez Bankası böylece 25 Temmuz 2019’da 4.25; 12 Eylül 2019’da 3.25; 24 Ekim’de 2,5; 12 Aralık’ta 2,0 ve son olarak 0,75 olmak üzere faizi son beş toplantıda 12.75 puan indirmiş oldu. Faiz indiriminin reel sektöre katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte kamu ve özel bankaların da ivedilikle kredi faizini düşürmesi çağrısı yapıyoruz. Çünkü faiz indirimleri ekonomimize doğrudan, yeterince yansımış değil. Banka Genel Müdürleri’nin de ekonomiye güven açıklamaları yapması gerektiğini düşünüyorum. Her açıklama Hükümet’ten gelmemelidir, ekonomimizin paydaşları olan büyük holdinglerin yönetim kurulu başkanları da güven noktasında açıklama yapmalıdır. Türkiye mevduatının yüzde 52’si dövizdedir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 5 civarında. Bu konuya dikkatinizi çekiyorum. Afyonkarahisar da dahil olmak üzere illerde geçen yıla göre döviz mevduatı artmış durumda.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan açıklamalarında 2020 için umut verici sözler sarf etti. Biz bu umut atmosferini destekliyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin büyümesini sürdürmesi için daha çok çalışacağız.

Nitekim, Türkiye’ye dışarıdan bakan kurum ve kuruluşlar da olumlu bir tablo gördüklerini açıklıyor. Uluslararası Para Fonu, Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye'deki iyileşme ve Rusya'daki canlılık sayesinde yükselen Avrupa bölgesinin büyüme beklentisini 2020 ve 2021 yılları için yüzde 2,5'a yükseltti.

Ancak açıklanan bazı rakamlar, kaygılanmamıza neden oluyor. Meselâ, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2019 yılı Ekim dönemi rakamlarına göre işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bine çıktı. Ekim dönemi işsizlik oranı 1,8 puan artışla 2018’in aynı dönemine göre artarak yüzde 13,4'e yükseldi.

Tabii burada şunu söylemem lazım: Malumunuz olduğu üzere geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde “Burası Türkiye, Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği’ne katılmıştık. Bu kampanyadan önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan Ekonomi Şûrası Toplantısı’nda her ilin istihdam hedefi soruldu. Biz de Afyonkarahisar olarak 2019 yılı içinde 10 bin yeni istihdam hedefimiz olduğunu söylemiştik. Memnuniyetle ifade edeyim ki bu rakama ulaştık ve 10 bin 4 kişi istihdam edildi. Verdiğimiz sözü tutmuş olduk. 2019 yılında açık iş sayısı ise 12.774 idi.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

TÜİK’e göre iş arayan 632 bin kadın, son bir yıl içinde ev hanımı oldu. Son bir ayda iş ararken ev kadını olmaya karar verenlerin sayısı 145 bin olarak açıklandı.

Kadınların ve gençlerin ekonomide yer almasının önemli olduğunu bir kez daha vurgulayarak, ülkemizin nüfus potansiyelinin doğru kullanılması hâlinde çok daha büyük atılımlar yapacağımıza inanıyoruz.

Kıymetli Meclis Üyeleri;

Sözlerime son vermeden evvel, geçen ayki Meclis toplantımızdan hemen sonra katıldığım Türkiye’nin Otomobili tanıtım toplantısında edindiğim izlenimleri sizinle paylaşmak isterim.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş.’nin ürettiği 2 prototip Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde kamuoyuna tanıtıldı. 2022’de SUV, SUV’dan 18 ay sonra da sedan modelinin piyasada olması planlanan Türkiye’nin Otomobili ile 15 yılda 20 bin kişilik istihdam, cari açığa 7,5 milyar dolar iyileştirici katkı ve milli gelire 50 milyar dolarlık katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu projeyi biz de Oda olarak destekliyoruz.

Geçen Meclis toplantımızda belirttiğim gibi yerli ve milli otomobilin üretim süreçlerinde Afyonkarahisar’ın da yer almasını arzu ve talep ediyoruz.

Güncel gelişmeler hakkındaki değerlendirmemin sonunda sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyor; iyi akşamlar diliyorum.

Editör: Haber Merkezi