Şenol Şen, “2. El cep telefonu ticareti yapan esnaf çok zor durumda kalacak”

Cep Telefoncuları Derneği Başkanı Şenol Şen'in basın açıklaması:

Bildiğiniz üzere artan klonlama işlemlerinin önüne geçilmesi bahanesi ile TBMM’de 2 gün önce yani 25.10.2022 tarihinde yasalaşan kanunla, 1 YIL KULLANILMAYAN cep telefonlarının iletişimimin engellenecek olması diğer bir deyişle, İMEİ NUMARALARININ KAPATILACAK OLMASI bizim gibi Türkiye’de 100 BİNİ AŞKIN 2. El cep telefonu ticareti yapan esnafı ÇOK ZOR DURUMDA BIRAKACAKTIR.

Ne yazık ki, üzülerek söylüyorum MOBİSAD, YANİ, MOBİL İLETİŞİM ARAÇLARI İŞ ADAMLARI DERNEĞİ nin diğer bir deyiş ile BİR SİVİL TOPLUM KURULUŞUNUN TMMM ne kanun teklifi vermesi ,ve jet hızı ile de bu kanunun yasalaşması bizi derinden endişelendirmektedir... Kabul edilen kanun ile cep telefonu IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi milyonlarca kullanıcı ve biz cep telefonu esnaflarını çok yakından ilgilendiren bi konudur. ,Bu yasa iddia edildiği gibi Türkiye’deki klonlama sorununu ortadan KALDIRMAZ, AKSİNE YÜZBİNLERCE cep telefonu sahibi de diğer klon mağdurları arasına katar ve bizim gibi ekmeğini bu sektörden kazanan esnaf ile karşı karşıya getirilir.

ÖNCELİKLE NEDEN BİR CEP TELEFONU KLONLANIR? İlk olarak bunun sorgulamasını yapmak lazım.

Birincisi… Eğer bir cep telefonu yurda KAÇAK YOLAR İLE sokuluyor ve piyasaya satılmak isteniyorsa ,bunu illegal yollardan yurdumuza sokan KAÇAKÇILAR TARAFINDAN klonlama işlemi yapılır. Yani ülkemizde klonlama nın önüne geçilmesinin birinci yolu, öncelikle yurda kaçak yollar ile sokulan cep telefonları için sınırlarımızda, ve gümrük kapılarında yeterli güvenlik önlemleri alınarak kaçakçılığın önüne geçmektir.. ANCAK sınırlarımız ve gümrük kapılarımızdaki güvenlik zafiyetinin faturasını, öncelikle bizim gibi sayısı yüz bini bulan cep telefonu ticareti yapan esnafa ve, KAÇAKÇILAR tarafından da İMEİ numaraları klonlanmak suretiyle hak mahrumiyetine uğratılarak BTK tarafından iletişimi kesilen cep telefonu sahiplerine kesilmesi NE HUKUK DEVLETİ NEDE SOSYAL DEVLET İLKELERİ İLE BAĞDAŞMAZ..

Klonlamayı engellemenin 2. Yolu ise…..Maalesef ülkemizde “Cep telefonları üzerinden % 100 Ü BULAN VERGİLER ALINMAKTADIR .Zira Amerika’da yeni çıkan bir model 1000 dolar yani 18.500 lira iken aynı model cep telefonu maalesef bizde 45 BİN LİRAYA SATILIYOR. Hükümet olarak cep telefonları üzerindeki %100 e varan vergiyi düşürüp fiyatları Avrupa seviyesine çekersek işte o zaman NE KAÇAKÇILIK NEDE KLONLAMA KALIR.

Ama bu bahsettiğim ve, klonlamadaki başlıca etken olan iki konuda da , MAALESEF idareciler olarak yetersiz kalınıyor. Bu yetersizliğin faturası da bizim gibi esnaflar ile suçu olmayan yüzbinlerce hak sahibi kişiye kesilerek CEP TELEFONLARIMIZ kullanıma kapatılıyor. İleride telafisi mümkün olmayan ÇOK DAHA FAZLA mağduriyetler yaşanmaması için kanun düzenleyicinin bir sivil toplum kurumunun teklifi ile yasalaşan kanunu TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMESİ gerektiği kanaatindeyim

2 GÜN ÖNCE YASALAŞAN KANUN İLE ARTIK KAÇAKÇILAR, yurda kaçak sokulan cep telefonlarını aktif hale getirmek için 1 YILDAN DAHA AZ KULLANILMIŞ telefonların imei numaralarınI getirdikleri telefonlara klonlama yapacaktır.. Bu durum Türkiye’de SAYISI YÜZBİNİ Geçen ve 2. El cep telefonu ticareti yapan esnafımızı ÇOK ZOR DURUMDA bırakacaktır. Sattığımız cep telefonları kaçakçılar tarafından klonlanıp BTK TARAFINDANDA iletişime kapatılacak, bunun sonucunda da tüketici ile bizim gibi esnaflar karşı karşıya gelecektir. Bu yasa klonlamanın önüne kesinlikle geçmez.

BU YASANIN TEK BİR AMACI VARDIR. Önce şuna bakmak lazım. Bu yasa en çok kimin işine yarayacak. Tabiki ,Kanun teklifini TMMM ne veren ,ve ÜLKEMİZE cep telefonu ithal eden firma sahiplerinin kurmuş olduğu MOBİSAD isimli bir sivil toplum kuruluşundaki iş adamlarına yarayacaktır. Çünkü bu yasa 2. El cep telefonu ticaretini bitirmek için atılmış bir adımdır. Mobisad ın tek amacı . fahiş fiyat ile gsm operatörleri üzerinden ,vadeli sıfır cep telefonu satmak, vatandaşı da yıllarca taahhüt adı altında , bu GSM operatörlerine mahkum etmektir YANİ diğer bir deyişle tek amaçları ikinci el cep telefonu ticaretini bitirmek, yurt dışından daha çok cep telefonu ithal ederek sermayelerini katlamaktır .

Hali hazırda, yürürlükte olan klonlanmış cep telefonları için yapılan çözüm uygulamasında ki hatalar yüzünden ,her gün yüzlerce esnafımız zaten mağdur olmaktadır. “VATANDAŞIN bedeli ve vergisini ödeyerek almış olduğu cep telefonları, kaçakçılar tarafından klonladığında; (BTK) ,YANİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KURUMU, alt yapı sisteminin ACİZLİĞİ VE YETERSİZLİĞİNDEN kaynaklı olarak, HANGİ cep telefonunun gerçek HANGİSİNİN kaçak olduğunu ayırt edememesi nedeni ile, aynı İMEİ numarasına sahip ,NE KADAR CEP TELEFONU VAR İSE TAMAMINI İLETİŞİME KAPATIYOR. CEP TELEFONUNU KLONLAYANLAR KAÇAKÇILAR………… iletişime kapatan BTK……… Ve yetmezmiş gibi birde KURUM kullanıcıya da mesaj göndererek ” TELEFONUNU ŞU TARİHTE KAPATACAGIZ ALDIĞINIZ YERE BAŞVURUN” diyerek bizle ile vatandaşı karşı karşıya getiriyorlar. Uygulamadaki bu mevcut kanunlar ile TÜM FATURA maalesef bizim gibi 100 BİNLERİ BULAN cep telefonu esnafınaa kesiliyor.

BTK Vatandaşın yasal yollardan elde ettiği, parasını ve vergisini ödeyerek satın aldığı cep telefonunu iletişime kapatıyor, sonra faturasını ibraz et SADECE BİR GSM NUMARASINA açalım diyor. Yapılan bu uygulama ile cihaz sahibinin elindeki cep telefonunu ,satmasını, hediye etmesini veya aileden başka birsinin kullanması otomatik olarak engellenmiş oluyor. BU MESNETSİZ UYGULAMA VATANDAŞIN CEP TELEFONUNUN TASARRUF HAKKINI GASP ETMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR.

Tüketiciye, Cep telefonunu satın alırken, TEK BİR NUMARA İLE KULLANACAKSIN, SATAMAYACAKSIN, BAŞKASINA HEDİYE EDEMEYECEKSİN denilse o cep telefonunu zaten satamazsın.. BTK gerçek mağdurun kim olduğunu çözememe acizliğinin faturasını vatandaşa ve bizlere keserek “İSTER TEK NUMARA İLE KULLAN İSTERSEN ÇÖPE AT “ yaptırımı ile yüzbinlerce kişiyi mağdur etmiş hala daha etmektedir.. TBMM’ne sunulan kanun teklifinde IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi uygulaması da 1 kasım 2022 tarihinde hayata geçirilecek ve mağdur vatandaşların sayısına milyonlarca yeni mağdurlar da ekleyecektir. “

Şimdi size KLONLAMA ADI ALTINDA DÖNEN oyunun ve rant düzenin şifresini anlatacağım. Sanayi ve ticaret bakanlığı, ithal edilen tüm cep telefonları için 2 yıl ithalatçı garanti zorunluluğu nu şart koşuyor. Ama ne hikmet ise cep telefonlarını birileri klonluyor. BTK klonlu cep telefonunun şebekesini keserek kullanımını engelliyor. VE BU cihazdan kaynaklı güvenlik açığı sorunu NE HİKMET İSE CİHAZIN 2 YILLIK GARANTİSİNİ KAPSAMIYOR. Garantiyi kim vermek zorunda, tabiki ithalatçı firma. Kim , işte bu kanun teklifini TBMM ne sunan MOBİSAD DERNEGİNİN , CEP TELEFONU İTHALATÇI, İŞ ADAMLARI. Çok ilginç degilmi, yüzbinlerce kişi mağdur olurken, SADECE KAZANAN ,bu yasa teklifinin kabulü için, kanun teklifini meclise sunan MOBİSAD YANİ mobil iletişim araçları iş adamları derneği üyeleri oluyor.

IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi uygulamasını yürürlüğe girdiği andan yani 1 kasımdan itibaren hali hazırda klon olan 3 milyon cep telefonuna yaklaşık 4 milyon imei numarası kapatılan cep telefonunu da eklenecek ve bu İLETİŞİME KAPATILAN CEP TELEFONU SAYISI 7 milyon adete ulaşacaktır. Bu ekonomik şartlarda Milyonlarca mağdur edilmiş cep telefonu kullanıcının yeni bir telefon almasını ZATEN MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Dünyada yaşanan Covid-19 virüs ve bunun beraberinde getirdiği pandemi sürecinde hükümetimiz vatandaşlarının ,mağduriyet yaşanmaması için , cep telefonlarına geçici IMEI kayıt hakkı sağlamıştı.

“Geçici IMEI kaydı süre uzatmaları, yaklaşık 1 ay önce sona erdi Bundan dolayı da AN İTİBARİYLE 3 milyon kullanıcı şu an zaten çaresiz durumda. Ülke olarak zor bir ekonomik sınavdan geçerken , yeni yasa ile şebeke sinyali kesilmiş ,sayıları 7 milyonu bulacak cep telefonlarını çöpe atarak; yeniden binlerce lira ödey,p, cep telefonu satın almak bir çok aile için imkansızdır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden her gün YÜZLERCE cep telefonu kullanıcısı ,derneğimize telefon ederek çözüm yolu sormaktadır. TİCARET BAKANLIĞIMIZIN konuyu tekrardan değerlendirerek, nasıl ki ceza evindeki hükümlüler için af çıkıyorsa, NASIL Kİ vergi affı çıkıyorsa, kapanan cep telefonları içinde IMEI NUMARASI İLETİŞİM AFFI DA ÇIKARTMASI ZORUNLU HALE GELMİŞTİR. Çıkarılacak bir af ile , hak sahibi ,kendi e- devleti üzerinden hükümetimizin belirleyeceği makul ücret karşılığında kapanmış cep telefonunu kayıt ederlerse mağdur olan ve olacak olan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmiş olur. Yapılması zorunlu hale gelen bu af ile de mağdur milyonlarca kişinin bütçesinden yeni bir cep telefonu alım maliyeti ortadan kalkarken, devletimiz de kayıt ücreti almak karışıklığında ek bir bütçeye sahip olacaktır.”

Cep telefoncuları Derneği olarak Türkiye’deki tüm il ve ilçelerde faaliyet gösteren yüzbinlerce esnafımızın sesiyiz. Bu kanun sadece birilerini zengin etmek amacı ile çıkarılmış olan bir kanundur. Klonlamayı önlemez. Aksine Bizim gibi ekmeğini 2. EL CEP TELEFONU TİCARETİNDEN kazanan ve bakmakla da yükümlü olduğu ailelerimizin ekonomik anlamda bitirilmesi için çıkarılmış bir kanundur.

Cep Telefoncular derneği olarak , mağduriyetlerimizin giderilmesi hususunda hükümette 3 çözüm önerimiz var.

1-) Klonlama olayı, ithalatçı firma garantisine dahil olmak zorundadır. Çünkü klonlama işlemi cep telefonunun güvenlik açığı sorunudur. ;Güvenlik açığının önlemini almak ve bu açıktan dolayı da mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesi tamamen ithalatçı firma sorumluluğundadır. YANİ bir cep telefonu 2 yılık garanti kapsamı süresince klonlanmaya maruz kalır ise ,ithalatçı firma garanti kapsamında cep telefonunu değiştirmek zorundadır.

2-) Mevcut ,mağdur olan milyonlarca klonlanmış ,ve kapalı vaziyette milli servet olan cep telefonarı için acil imei affı çıkartılmalıdır.

3-) Hükümet olarak, birkaç firmanın maddi menfaatleri için çıkarılan bu yasanın tekrar gözden geçirerek 100 bin civarındaki cep telefoncu esnafımızın aleyhine olan kısımlarda gerekli düzenlemeleri yapılması lazımdır..

SESİMİZE KULAK VERİN. NASIL Kİ DÜNYA 5 DEN BÜYÜK İSE , İKİNCİ EL CEP TELEFONU TİCARETİ YAPAN YÜZBİNCİVARINDAKİ ESNAFIMIZDA , BU kanunu çıkartan VE SAYILARI 5 İ BULAN RANTÇILARDAN ÇOK DAHA BÜYÜKTÜR.”

Editör: Haber Merkezi