Şenol, “Eğitim Bir-Sen, kaymakamlardan ne istediklerini açıklasın”

Türk Eğitim -Sen Şube Başkanı Nizamettin Şenol, Afyonkarahisar Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanının İhsaniye ve Sultandağı Kaymakamları hakkında yaptıkları açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını söyledi.ve “Kaymakamlardan haksız hangi taleplerde bulundular bunu da açıklasınlar” dedi.

Başkan Şenol'un açıklaması:

Saygıdeğer Afyonkarahisar Kamuoyu,

Kıymetli basın mensupları; dünyada yaşanan korona virüsü nedeniyle ülkemizde de virüsün yayılmaması için 16 Mart itibariyle okullar iki hafta, üniversiteler üç hafta tatil edilmiştir. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin de 16 Mart itibariyle geçici süre faaliyetleri durdurulmuş ve bir dizi önlemler de alınmaktadır. İnşallah ülkemiz bu virüs salgınını da atlatacaktır.

06.03.2020 tarihinde Afyonkarahisar Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanı basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklamasında ;’’bir kılık-kıyafet dayatmasıyla; İhsaniye ilçemizde Kaymakam marifetiyle 28 Şubat'ı hatırlatan hukuksuz uygulamalarla karşı karşıyayız. Bugün hala okullara gidip eğitim çalışanlarının kıyafeti ile ilgili rapor tutuyoruz, diyerek fişleme imasında bulunan, eğitim çalışanlarını baskı altına almaya çalışan Jandarma Karakolu var. Daha vahim olanı ise Başçavuşun ilçe kaymakamının kendisinden kıyafetle ilgili rapor istediğini söylemesidir. Bu 28 Şubat darbesinin Batı Çalışma Gurubu'nun rolünü üstlenmektir. Bu ülkemiz için bir garabettir, utançtır!’’ demiştir.

12.03.2020 tarihinde katıldığım televizyon programında Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanının iddiaları doğru ise kendilerine destek vereceğimizi belirtmiş ve şu soruları da yöneltmiştim.

1-İhsaniye ilçe kaymakamının 28 Şubatı hatırlatan hukuksuz uygulamaları nelerdir? Açıkça ifade edilmelidir ki biz de tepkimizi ortaya koyalım.

2-Jandarma karakolu hangi okullara gitmiş, hangi eğitim çalışanlarına karşı kılık kıyafetiyle ilgi rapor tutuyoruz diyerek fişleme imasında bulunmuş ve baskı altına almaya çalışmıştır. Bu okullar ve eğitim çalışanları tek tek belirtilmelidir.

3-Başçavuş; hangi okullardaki eğitim çalışanlarına ilçe kaymakamının kendisinden kıyafetle ilgili rapor istediğini söylemiştir. Bu konular açıkça ifade edilmelidir demiştim ama hala bu sorularımıza cevap gelmedi.

Eğitim Bir-Sen 1nolu şube başkanının açıklamalarına karşı İhsaniye İlçe Kaymakamlığı da 09.03.2020 tarihinde yaptığı basın açıklamasında; ‘’28 Şubat uygulamaları olarak ifade edilen, gerçekle hiçbir alakası bulunmayan ve kurumlarımızda itibar kaybı yaratılmasını amaçlayan bu iddiaların arka planında hangi saiklerin yattığını çok iyi biliyoruz. Eğitim Bir-Sen ilçe temsilcisi olan okul müdürü hakkında çeşitli iddialar neticesinde açılmış bulunan soruşturma dosyasının kapatılarak işlemden kaldırılması, bakanlık müfettişlerince incelenmemesi gibi sendikanın il temsilciliğinden gelen taleplerin Kaymakamlığımızca reddedilmesi sonucu bilinçli bir şekilde hedef haline getirilmekte olduğumuza tanıklık ediyoruz. Bu doğrultuda adı geçen sendikanın il temsilciliğince ortaya atılan iddialar tamamen kendi üyelerini korumaya kollamaya yönelik bir çabanın ürünüdür.’’

‘’Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı davranan öğretmenlerin tespit edilmesine ilişkin olarak Kaymakamlığımız tarafından hiçbir kurum ve kuruluşa yazılı ya da sözlü herhangi bir talimat verilmemiştir.’’

‘’Diğer yandan şimdiye kadar Kaymakamlık Makamınca bahse konu Yönetmelik hükümlerine aykırılıktan hiçbir öğretmene karşı idari işlem uygulanmamış olmasına rağmen kılık kıyafetle uğraşıyor tarzındaki iddialarından dolayı sendikanın bu tavrını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.’’ Diyerek yaşanan olayları ifade etmişlerdir.

Yine katıldığım televizyon programında Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanına;

1-Eğitim Bir-Sen ilçe temsilciniz hakkında çeşitli iddialar sonucu açılan soruşturma dosyasının kapatılmasını ve işlemden kaldırılmasını kaymakamlıktan talep ettiniz mi?

2-İlimizde bakanlık müfettişleri denetim yapmaktadır. Soruşturma dosyasının bakanlık müfettişlerince incelenmemesini de talep ettiniz mi? Diye İlçe Kaymakamlığının açıklamaları doğrultusunda bu soruları yöneltmiş ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ilçedeki temsilcisi olan kaymakam ve kolluk kuvvetlerini zan altında bırakan bu açıklamalar sebebiyle ilgililer hakkında ilimizin valisinden ve Cumhuriyet Savcılarından soruşturma açmaları için talepte bulunmuştum.

Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanının açıklamasındaki bir diğer taraf da Sultandağı ilçe kaymakamıydı.

Açıklamada; ’’Yine Sultandağı İlçemizde Kaymakamın; bir eğitim çalışanına ağza alınmayacak ifadelerle küfür savurup, mesai saatleri dışında adeta düelloya davet eden, devlet adamlığına yakışmayan bayağı tavrı asla kabul edilebilir değildir. Eğitim çalışanımızın hukuk yoluyla hakkını savunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.’’ Denilmiştir.

Yine Eğitim Bir-Sen şube başkanına soruyorum, Sultandağı kaymakamından da talepleriniz oldu mu?

Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ; ‘’hukuk devleti ile kanun devleti arasındaki farkı göremeyen, belki de bilmeyen mülki idare amirlerine şunu söylüyoruz; Mevzuatın arkasına sığınarak darbe ürünü yönetmeliğin bekçiliğini yapmak Yeni Türkiye’nin yöneticilerine yakışmıyor.’’ Demiş ve yukarıdaki sorulan sorularımıza cevap vermemiştir.

Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanına İhsaniye temsilcisi hakkında Yeni Türkiye yöneticilerinin hukuk devleti ile kanun devleti arasındaki farkı nasıl gördüklerini ve uygulamalarını sırasıyla hatırlatalım.

1- 2014 yılı yönetici değerlendirme sürecinde istediklerini yapmamakta direnen İhsaniye İlçe Milli Eğitim Müdürüne hakaret ettiği, fiili saldırıda bulunduğu gerekçesiyle soruşturma açılmış soruşturma sonucunda da temsilcinin Sinanpaşa ilçesi Çiğiltepe Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne öğretmen olarak görev yeri değişikliği yapılmış ve idari ceza da almıştır.

2-25.08.2015 tarihinde Afyonkarahisar genelinde 55 okul ve kuruma ilk defa ve yeniden müdür görevlendirilmesi yapılmış ve görev yeri değiştirilen eski Eğitim Bir-Sen temsilcisi atama ve yer değiştirme yönetmeliğine aykırı olarak üç yıl geçmeden atanma isteğinde bulunamayacağı ilçeye İhsaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine müdürü olarak görevlendirilmiştir. İtirazımız üzerine görevlendirilmesi iptal edilmiştir.

3-23.10.2015 tarihinde Sinanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiğim dilekçede Çiğiltepe Çok Programlı Anadolu Lisesi okul müdürünün okulda bulunması gerekirken İhsaniye İlçesinde olduğunu ve her gün İhsaniye ilçesi Döğer beldesinden Sinanpaşa İlçesine gidiş geliş yaptığından dolayı okula gelmediği ya da geç gelip erken gittiğini belirtmeme rağmen hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır.

4-24.03.2016 tarihinde Valilik Makamına yazdığımız yazıda eski Eğitim Bir-Sen temsilcisinin İhsaniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde boş bulunan şube müdürlüğü kadrosuna görevlendirilmesinin yapıldığı bu görevlendirmenin yönetmeliğe aykırı olduğunu iptal edilmesini istedik. Valilik adına İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 21.03.2016 tarihinde verdiği yazılı cevapta ilgili kişinin şube müdürlüğüne 23.02.2016 tarih 2098882 sayılı valilik oluru ile geçici görevlendirmesi yapıldığı, herhangi bir atama olmadığından geçici görevlendirilmesi uygun olduğu ifade edildi. Yani cevabi yazıda görev yeri değiştirildiği ilçeye ataması yapılamaz ama geçici görevlendirilmesi yapılabilir dendi.

5-Boş bulunan şube müdürlüklerine atama yapılınca boşta kalan eski temsilci İhsaniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü özel büroya görevlendirilmesi yapıldı.

6-Daha sonra da okul Müdürü görevlendirmelerinde İhsaniye Anadolu Lisesi Müdürlüğüne görevlendirilmesi yapıldı.

7-İhsaniye Eğitim Bir-Sen ilçe temsilcisi ve İhsaniye Anadolu Lisesi Müdürü okulunda görevli bulunan iki öğretmene kendisinin ilçe temsilcisi olduğu sendika dışında, başka sendikalara üye olmamaları konusuyla ilgili müdürlük görevini kullanarak baskı yapmak fiilinin gerçekleşmesinden dolayı idari yönden ceza teklif edildiği bilinmektedir. İtiraz sonucu verilen İl Milli Eğitim Disiplin kurulu kararını da merak etmekteyiz. Ayrıca baskı yaptığı muhakkik raporunda kesinleştiği için TCK’nın 118’inci maddesine göre adli ceza da alması gerekmektedir.

8-Kaymakamlık tarafından işleme konulup Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanı tarafından kapatılmasının istendiği soruşturma dosyasının içeriği konusunda ise bir bilgimiz yoktur.

Yukarıda sıraladığım olaylara baktığımızda Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanının dediği gibi ; görevini kötüye kullananlara, yetkisini aşıp ahkam kesenlere hadleri bildirilmelidir. İlimizin Valisini ve Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz. 16.03.2020

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Nizamettin ŞENOL

Türk Eğitim -Sen Şube Başkanı

Editör: Haber Merkezi