“Selamı yayalım”
Allahın 99 güzel isminden biri de Selam'dır. Selam kelimesi sözlükte, "rahatlama, kurtulma” gibi anlamlara gelirken, Kur'ân-ı Kerim'de ve hadislerde "eman, kurtuluş, esenlik, barış”, bunların yanında "selamlama” anlamında da geçmektedir.

Bizler günlük hayatımızda, karşılaştığımız insanlara "Selâmun Aleykum” dediğimizde muhatabımıza aslında Allah'ın sıfatıyla hitap etmiş oluyoruz. O yüzden, "Selâmın Aleykum” diğer selamlardan daha önemli ve değerlidir. Birbirimize olan muhabbetimizi, kardeşliğimizi anlatacak her türlü kelam da ayrıca kıymetlidir. İslam dinini hayatımızın merkezine alıyor, Müslümanca hayat yaşamaya çalışıyorsak; selam vermeyi alışkanlık haline getirmemiz ve ailemizden başlayarak toplumda bu kelamı yaymamız vazgeçilmez bir sorumluluktur bizler için.

Her sabah namazının ardından okuduğumuz Haşr Suresi'nin son ayetlerinde "O, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah 'tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), barış ve esenliğin kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah 'tır, Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır. " (Haşr 23) buyrulmaktadır. Haşr Suresi genel itibarla Allah'ın isimlerini bildiren bir suredir.

Sık sık okuduğumuz Yâsîn suresi'nin 58. ayetinde Allah şöyle buyurmaktadır: "Engin merhamet sahibi rabden gelen söz şu olacak: "Selâm size!" Öyleyse selam, cennette olanların konuştukları bir kelamdır. Allah'ın ve meleklerin cennette olan kimselere yapmış olduğu hitaptır. Birbirleriyle karşılaştıklarında verdikleri bir temenni ifadesidir.

Rehber kitabımız Kur'an-ı Kerim'de cemetliklerin durumlarını anlatan ve selamla biten bazı ayetler vardır. Bu ayetlerin yer aldığı surelerden bir tanesi Vâkıa suresi'dir. Söz konusu surede yer alan ayetlerde cennetlikler anlatılır ve şöyle buyrulur: "Orada ne boş bir söz, ne de günaha sokan bir şey işitirler. Sadece "selâm!” "selâm!” sözünü işitirler.” (Vâkıa suresi 25-26) Yine Nisâ suresi 86. ayette Cenabı Allah, biz müminlere selamın nasıl olması gerektiğini ve selamın adabını öğretiyor: "Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. " (Nisa suresi 86)

"Selâmun Aleykum” diyerek selam vermek sünnet, "Aleykum Selâm” diyerek verilen selamı almak ise farzdır. Buradan hareketle, birisi bize selam verdiğinde, o selamı almalı yapabiliyorsak da daha fazlasıyla karşılık vermeliyiz. Öyle ki Nûr suresi 61 ayette: "Evlere girdiğiniz zaman birbirinize, Allah katından mübarek ve hoş bir esenlik dileği olarak, selâm verin. " buyrularak hane halkına selam verilmesi istenmektedir. İnsanlar arasında kardeşliğin ve huzurun tesisi, iletişimin sağlıklı ilerlemesi, muhabbetin artması ayrıca adab-ı muaşeret kurallarının tüm toplumda uygulanabilmesi için eğitim öncelikle evden başlar. Günümüzde maalesef öyle evler var ki eve giren kişi, hane halkına selam vermeden eve girip kendi dünyasına çekiliyor. Öyle evler var ki, ev halkı birbiriyle göz kontağı kurmadan, sohbet etmeden zamanı harcayıp gidiyor.

Son olarak diyebiliriz ki selam, Müslümanın Müslüman kardeşine yürekten yaptığı hayır duadır. Selam, Müslüman kimliğimizin şiarıdır. Selam, bireysel ve toplumsal anlamda kişinin güvende olduğu bir limandır. Selam, kilitli kapılan açan bir anahtar, yüreğe ferahlık veren bir kelamdır. Selam, insanın başıboş yaratılmadığını, âlemin özü olduğunu anlatan bir manzumedir. Selam, bir iyilik faaliyetidir. Bilhassa içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreçte, tokalaşmadan, belli mesafeden gönül selamı vererek, hal hatır sormaktır. Selam, umudumuzu diri tutmaktır. Bu minvalde Afyonkarahisar Valiliğimizin 2020 yılını ilimizde "Sevgi Yılı” ilan ederek bu vesile ile tüm kurum/kuruluşlarla birlikte toplumda sevgiyi, selamı ve daha birçok değeri yaymak için gerçekleştirdiği çalışmalar ne kadar da kıymetlidir.

Şairin ifadesiyle: "Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen, Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen” (Şeyh Galib)

Allah'ın selamı, rahmeti, mağfireti ve bereketi tüm Müslümanların üzerine olsun.

Mehmet PEHLİVAN
Afyonkarahisar İl Müftülüğü
Din Hizmetleri Uzmanı