SEKTÖR TARTIŞIYOR, HALK ETKİLENİYOR
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ve Afyon Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Karahisar TV’de yayınlanan Yerel Gündem isimli programda ilimiz trafik sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker, Ramazan ayında alkollü yakalanan şoförün ve kadın polisi döven şoförün tekrar aralarına girmesine engel olduklarını ve hiçbir minibüste çalıştırılmadığını açıkladı.
Geçmiş dönemlerde ne zaman belediyeye para lazım olsa birkaç hat satıldığını anlatan Birliktir, şuanda 363 minibüs ve 100 halk otobüsünün ilimize fazla geldiğini söyledi. Sektörün kendi içinde yaşadığı tartışmadan halkın da olumsuz etkilendiğini belirten Birliktir, “Bu sorunun çözülmesini istemeyenler mevcut. Belediye yakın zamanda ciddi tedbirler alacaktır. Sorunun bir parçası olmaya devam edenlerde bedelini ödeyecektir” dedi.
Birkaç hat para kazanıyor
Tureks firması ile birkaç önemli hat dışındaki esnafın durumunun içler acısı olduğunu belirten Birliktir, halinden memnun olanların da payının bölünmemesi için her kararı eleştirmeye kalktığını söyledi. Ancak bu düzenin böyle devam etmeyeceğini ifade eden Birliktir; hem iki taraf arasındaki kavgayı hem de trafik sorununu çözmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Çalışmalardan bazılarına örnek veren Birliktir; “Müze’den başlayarak Mecidiye’ye kadar Tureks ve minibüs girişlerini yasaklayabiliriz. O bölgede metrobüs ya da ring aracı kullanılması konusunda çalışmalar yapılıyor. Birkaç minibüsçünün işi iyi diye sessiz kalacak değiliz. Birlikteliği bozan Özdilek hattına ciddi yaptırım uygulanması sorunların çözülmesine katkı sunacaktır” dedi. Birliktir ayrıca Kurtuluş Caddesi, Ambaryolu, Ordu Bulvarı ve Yeşilyol da otoparkların yasaklanmasının gündemde olduğunu açıkladı.
Alkollü şoför çalıştırılmıyor
Programda minibüslerde kullanılan loş ışıklar ve minibüsçülerin telsizde birbirlerine argo kelimeler hitap etmesi eleştirildi. Şoförler Odası Başkanı Ülker, telsiz konuşmalarından son derece rahatsız olduğunu belirterek gerekli uyarılarda bulunduklarını ve bundan sonra minibüslerde loş ışık kullanılmayacağını ifade etti. Ülker ayrıca Ramazan ayında alkollü yakalanan şoförün ve kadın polisi döven şoförün tekrar aralarına girmesine engel olduklarını ve hiçbir minibüste çalıştırılmadığını açıkladı.
Depozito’dan Afyonspor’a bağış
Tureks’in ilimizdeki ulaşım haklarının minibüsçü esnafına satılması için yapılan girişim hakkında açıklamalarda bulunan Galip Şanlı ise; “Biz ilk önce Afyon’da ki tüm ulaşım haklarımızı, araçlarımızı, garajımızı 30 trilyona pazarlık ettik. Ancak il protokolü pazarlık yaparak 24 trilyona düşürmemizi istedi. Bizde ricaları kırmayarak kabul ettik. 300 bin TL elden para aldık. 1 milyon TL’lik senet verdiler. Daha sonra dışarıda kalan 50 minibüsçünün ayak oyunları ve iftiraları sayesinde birliktelik dağıldı. Bizler Mevlüt Ülker ve 310 minibüsçünün iyi niyeti nedeniyle senetlerini iade ettik. 300 bin TL’lik paranın ise 40 bin TL’sini Afyonspor’a bağışta bulunarak Şoförler Odasına 260 bin TL’yi iade ettik. İstesek parayı da, seneti de vermezdik. Ama buna rağmen verdik. Bu olayda Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’in 310 minibüsçüye hakim olamaması nedeniyle ve halka tam olarak anlatamadıkları için sıkıntı yaşandı” dedi.
2 bin kart iptal edildi
Birleşme sürecinde en büyük zararı Tureks’in yaşadığını ifade eden Şanlı şöyle devam etti: “Tureks Afyon’dan gidiyor diye 40 şoförüm aynı anda işi bıraktı. 2 bin kartımız iptal edildi. Bu nedenle büyük zararımız oldu. Ancak bu saatten sonra tekrar bir birleşme söz konusu olamaz. Biz Tureks olarak sözleşmemiz bittikten sonra da Afyon şehir içi ulaşım ihalesine girmek istiyoruz. 10-20 yıl daha buradayız. Tureks şehir içi ulaşımda profesyonelliği yakalamış tek kurumdur. Afyon halkı da bunu defalarca söylemiştir. Bugün 65 bin yolcu taşıyorsak bunda en önemli etken halka sunulan kaliteli hizmettir. Ayrıca sözleşme içinde veya dışında 50 bin vatandaşımızı ücretsiz taşıyor ve bununla gurur duyuyoruz.”
Editör: Haber Merkezi