“Şehitler Diyarı Güzel Çanakkale’yi Yatırımlarla İhya Ettik”

Aziz Türk Milletinin destansı bir zafere imza attığı Çanakkale Zaferi’nin 106. sene-i devriyesini gönülden kutluyorum. Sadece Türk tarihinin değil Dünya tarihinin de altın harflerle yazdığı bu zafer, Türk Milletinin bağımsızlığını her şeyin üzerinde tuttuğunun bir delilidir. Ülkemiz Çanakkale’de pek çok imkânsızlığa rağmen yedi düvele karşı savaşarak muzaffer olmuştur.
250 binden fazla şehidimizin kanıyla sulanan Çanakkale bizim için mukaddes değeri çok büyük bir ilimizdir. Bu vesileyle Çanakkale şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum.

Şehit kanlarıyla sulanmış şehitler diyarı Çanakkale’mize olan vefa borcum ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile Çanakkale’nin su, ormancılık ve milli park yatırımlarıyla bizzat ilgilendim. Son 18 yılda Çanakkale’de gerçekleştirdiğimiz su, ormancılık ve milli parklar alanında 5 milyar 65 milyon TL’lik muazzam bir yatırım gerçekleştirdik.

20 Baraj ve 8 Gölet İle Çanakkale’yi İhya Ettik…

Çanakkale, münbit topraklarıyla ülkemizin en önemli ziraat şehirlerinden biridir. Çanakkale’nin su kaynaklarının her bir damlasını değerlendirmek için Hükümetlerimiz döneminde su yatırımlarında büyük bir hamle yaptık.

DSİ Genel Müdürlüğüm ve Bakanlıklarım döneminde Çanakkale’ye pek çok defa ziyaret gerçekleştirerek ilin ihtiyaçlarını tespit ettik ve yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Son 18 yılda Çanakkale’ye 20 baraj ve 8 gölet inşa ettik. Bu baraj ve göletlerin her biri inşa edildikleri bölge için büyük ehemmiyet taşısalar da özellikle Ayvacık Barajı, Bayramdere Barajı, Çokal Barajı, Taşoluk Barajı ve Umurbey Barajı ülkemizin de en önemli barajlarından bazılarıdır.

Hizmete Aldığımız Barajlar;

  1. Altınzeybek-2 Barajı
  2. Ayvacık Barajı
  3. Ayvacık Çamköy Barajı
  4. Bayramdere Barajı
  5. Bayramiç Örenli Barajı
  6. Bayramiç Yassıbağ Barajı
  7. Bayramiç Zeytinli Barajı
  8. Biga Gürgendere Barajı
  9. Biga Hacıpehlivanlı Barajı
  10. Biga Kaynarca Barajı
  11. Çan Altıkulaç Barajı
  12. Çan Altıkulaç Barajı Dolusavak Heyelan Önleme
  13. Çan Karakoca Barajı
  14. Çokal Barajı
  15. Ezine Akçin Barajı
  16. Lapseki Balcılar Barajı
  17. Taşoluk Barajı
  18. Umurbey Barajı
  19. Yenice Hamdibey Asar Barajı
  20. Yenice Kayatepe Barajı

432.000 Dekar Münbit Araziyi Sulamaya Açtık…

Çanakkaleli çiftçilerimizin zirai üretimini arttırmak ve refah seviyelerini yükseltmek için sulama yatırımlarına büyük ehemmiyet verdik. Kapalı, basınçlı sulama sistemleriyle Çanakkale’nin su kaynaklarını vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Sulama yapılan alanlarda 3 ila 14 misli ürün artışı sağlamak mümkündür. Bu sebeple son 18 yılda 28 adet sulama tesisini hizmete alarak takriben 442.000 dekar araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açtığımız bu alanlarla yıllık 368 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.

Özellikle Bayramiç-Ezine ve Kumkale Ovaları Sulaması ile 164.370 dekar araziyi, Biga Ovası Sulamasıyla 90.000 dekar araziyi, suladık. Ayrıca Umurbey Ovası Sulaması, Paşaköy ve Tuzla Ovaları Sulamaları ile Biga Taşoluk Sulaması İletim Kanalı Çanakkale’ye kazandırdığımız önemli sulama tesislerinden bazılarıdır.

Çanakkale’de taşkın ve sel riskini azaltmak için 49 dere ıslah çalışması yaparak 53 yerleşim yerini ve 39.340 dekar araziyi sulamaya açtık.

Ayvacık Barajı ve Çokal Barajı İle Çanakkale’nin İçmesuyu Mes’elesini
Kökünden Çözdük…

Çanakkale her geçen gün daha da büyümekte ve gelişmektedir. Dolayısıyla şehrin içmesuyu ihtiyacı da buna paralel olarak artmaktadır. 2003 yılında iktidara geldiğimizde 76 vilayetimizde içmesuyu sıkıntısı vardı. İçmesuyu sıkıntısı çeken illerimizden biri de Çanakkale idi. Çanakkale’nin ve ilçelerinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için çok önemli iki baraj, içmesuyu isale hatları ve içmesuyu arıtma tesisi inşa ettik.

2008 yılında inşa ettiğimiz Ayvacık Barajından aldığımız suyu, Ayvacık ilçesine iletmek için toplam uzunluğu 6 km olan iki ayrı içmesuyu isale hattı inşa ettik. Böylece Ayvacık ilçemizin uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşıladık.

Şehir kanlarıyla yoğrulmuş tarihi Gelibolu yarımadasının içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Çokal Barajını inşa ettik. Temelden yüksekliği 80 metre olan ve 204 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Çokal Barajını 2012 yılında hizmete aldık. Toplam uzunluğu takriben 250 km olan üç ayrı isale hattı ve günlük kapasitesi 50.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi vasıtasıyla Gelibolu ve Eceabat ilçeleri ile Evreşe beldesine menba kalitesinde içmesuyu sağladık.

Çanakkale için içmesuyu bakımından bir sıkıntı görülmemektedir. Ancak Çanakkale Belediyesinin kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmeyen son derece ilmi bir konudur.

Bundan 105. sene evvel, dedelerimizin kanlarıyla suladıkları bu topraklara ve burada yaşayan şehit torunlarına içmesuyu ve sulama suyu temin etmek benim için de büyük bir onur ve gurur kaynağıdır.

Çanakkale’ye 89 Milyon Fidan Diktik…

Çanakkale’nin ormanlık alanı 4.804.650 dekar olup, yüzölçümünün %48’i ormandır. Çanakkale ili ormanlarının %75’i normal, %25’i bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Çanakkale’de son 18 yılda 89 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Okul bahçeleri ve üniversite kampüsleri, ibadethane ve mezarlıklar, sağlık ocağı ve hastane bahçeleri gibi sosyal ağaçlandırma projeleri kapsamına 46.000 adet fidan diktik. 294 km karayolu ve köy yolu kenarına 78.000 adet fidan diktik.

Çanakkale’de arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 12 adet bal ormanı kurduk. Tesis ettiğimiz 27 mesire yeri ile vatandaşlarımıza rahat nefes alacakları alanlar oluşturduk. Türkiye’de ilk defa Çanakkale’de Mutluluk Ormanı kurarak fakir ve ihtiyaç sahibi ailelerin düğün yeri ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

Hükümet olarak daima orman köylülerimizin yanında olduk. Orman köylerinde yaşayan 3.651 aileye 65 milyon TL kredi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Orman Projesi kapsamında Çanakkale’de 233 köyde gelir getirici orman kurarak 307.560 adet gelir getirici fidan diktik. Böylece vatandaşlarımıza ek gelir sağladık.

Çanakkale’de Ecdadımıza Ahde Vefa Göstererek Tarihi Değerlerimizi İhya Ettik…

Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettiğimiz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında şanlı tarihimizi gelecek nesillere aktarmak için başta Çanakkale Destanı Ziyaretçi ve Tanıtım Merkezini olmak üzere pek çok yatırım yaptık. Tanıtım merkezinde Çanakkale Muharebeleri modern tekniklerle 11 salonda anlatılmaktadır.

Bütün şehitliklerimizi, şehitlerimize yaraşır şekilde ihya ett. Şehitlerimizin defnedildiği şüheda kabristanlarını tespit ederek, şehitlik düzenleme çalışmaları yaptık. Çanakkale Muharebelerinde yaralanan askerlerin tedavilerinin yapıldığı Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliğini ihya ettik. Şehitliklerimizin yollarını yaptık.

Çanakkale’nin eşsiz tabii zenginliklerini tabiat turizmine kazandırdık. Çanakkale ili Tabiat Turizmi Master Planı ve Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planını hazırladık. Troya Tarihi Milli Parkı ve Ayazmapınarı Tabiat Parkına önemli yatırımlar yaptık.

Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması için 19 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurduk. Denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla 10 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (D-OMGİ) kurduk. Uçuculuk faaliyetleri için 2 adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk. Ayrıca 1 adet yıldırım tespit ve takip sistemi kurduk.

Biz Hükümet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Çanakkale’ye muazzam yatırımlar yaptık. Şehitlerimizin aziz hatıraları için şehitliklerimiz başta olmak üzere şanlı tarihimizi gelecek nesillere aktarmak için önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Çanakkaleli kardeşlerim yatırımların en güzeline layıktır.

Su Gibi Aziz Olunuz…

Prof. Dr. Veysel EROĞLU – 15.03.2021

Editör: Haber Merkezi