Sandıklı Ovası beyaza büründü.

Sandıklı Ovası'ndaki haşhaş tarlaları ilkbaharda açan, yazın da olgunlaşan çiçeklerle görsel şölenin yaşandığı bölge haline geliyor.
Sandıklı'ya bağlı Alagöz Köyü, haşhaşın en yoğun ekim alanlarının başında geliyor. Bölgede yılda en az 1500 dekar alanda haşhaş ekimi yapılıyor. Asırlardan bu yana çiftçinin geçim kaynağı olan, insanlık tarihinin en önemli ilaç bitkisi olarak kabul edilen haşhaşın rengarenk çiçekleri Afyon Ovası'nda tabloyu andıran görüntüsüyle büyülüyor. Aralarında siyah haşhaşların mor açan çiçekleri ise ayrı güzellik katıyor.
"HAZİRAN ORTASINA KADAR ÇİÇEK AÇAR"
Alagöz Köyü muhtarı Ramazan Çetinkaya, daha önce bölgede siyah ve mor haşhaş ekildiğini, üreticinin daha fazla gelir getiren beyaz haşhaşa döndüğünü söyledi. Köyde yaklaşık 1500 dekar alanda haşhaş ekimi yapıldığını anlatan Muhtar Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Bölgenin en fazla haşhaş ekimi yapan köylerinden biriyiz. Kışlar sert geçerse ekim ve kasım aylarında ekilen bitkiler soğuk nedeniyle ölebilir. Ama mart ayında 'yazlık' dediğimiz ekim yapılır. Tabi ki bu bitkinin Toprak Mahsulleri Ofisi denetim ve gözetimi altında ekimi yapılır. Bu haşhaş bitkisi büyür ve mayıs ayının 15 ile haziran ayının 15'ine kadar çiçek açar. Bu çiçek açması ile birlikte ova adeta beyaza bürünür."
"ÇİÇEK AÇTIĞINDA TABLOYU ANDIRAN GÖRÜNÜM"
Çiçeklerin dökülmesi ile birlikte haşhaş tanelerinin oluştuğu kozanın meydana geldiğini aktaran Muhtar Ramazan Çetinkaya, "Temmuz ayının 5'inden sonra hasadı başlar. Biz bunun kapsülünü makineler ile ayırırız. Kapsülünü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satarız. Haşhaşını ise piyasadaki tüccarlara. Köyümüzün başlıca geçim kaynaklarından biri haşhaştır. Haşhaşlar ovada çiçek açtığında tabloyu andıran bir görünüm ortaya çıkar. Hatıra fotoğrafı çektiririz" dedi.
 
Editör: Haber Merkezi