Şahin “Başkan Feyzioğlu’nun hayırlı çıkış ve duruşlarında yanlarındayız”

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av.Turgay Şahin Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr.Av. Metin Feyzioğlu’nun Rize ziyaretinin polemik konusu yapılmasını eleştirdi.

Baro Başkanı Şahin yazılı açıklamasında:

“Türkiye Barolar Birliği Başkanımız Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun Rize Barosu ziyareti sırasında tüm siyasi partilerin il başkanlıklarının, kendisine eşlik eden Rize, Trabzon, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Ordu, Giresun Barosu Başkanı ve yöneticilerinin de katılımı ile gerçekleştirilen ziyaretinin farklı söylemlerle polemik konusu yaptığını görmüş bulunuyoruz.

Başkanımızın ve ziyarete eşlik eden meslektaşlarımızın açıklamalarından ziyaretin amacının toplumsal barışa katkı koymak olduğunu ve ne yazık ki toplumun her kesiminde ve hatta kendi meslek alanımızda da yaşadığımız şiddet sarmalına dikkat çekilmiş ve bu anlamda siyaset yapanlara ve onların vasıtası ile tüm topluma yerel seçimler öncesi bir mesaj verilmek istenmiştir.

Değerli Birlik Başkanımızla yapılan siyasi parti ziyaretleri sırasında, TBB’nin ve Barolarımızın şimdiye dek savunduğu hukukun üstünlüğü, adaletin ve bağımsız savunmanın önemi, adalet sisteminde yaşanan sorunlar, demokrasinin önemi gibi konuların aksi yönünde, ilkelerimize aykırı hiç bir görüş belirtilmemiştir. Tam tersi tüm siyasi partilere yapılan ziyaretler sırasında, Birlik Başkanımız, yaklaşan yerel seçimlerin demokrasimiz için öneminden bahsetmiş, bu süreçte ayrıştırıcı dil kullanılmaması ve suçlayıcı dilden vazgeçilmesinin gerekliliğini vurgulamış, devletin yanında olmanın hükümetin yanında olmak anlamına gelmediği belirtilmiştir.

Geçmişte Irak ve günümüzde Venezuela örneğinde olduğu gibi ülke içinde kargaşa, kaos ve giderek iç savaş çıkartmak isteyen güçlerin, müdahale zemini oluşturmak amacıyla seçim ve sandık güvenliğini tartışmaya açacak girişimlerine set çeken Birlik Başkanımızın açıklaması belli ki bazı çevrelerin oyununu bozmuş, iş üzerinde yakalanmalarına neden olmuştur.

"Sandığı elde somut delil yokken güvensiz ilan etmek Türkiye üzerinde oynandığından zerre kadar şüphe duymadığımız, tüm Orta Doğu'yu şekillendirmeyi amaçlayanların Türkiye'yi de dahil ettikleri planın bir parçasıdır çünkü sandığı güvensiz ilan edilmiş bir memlekete uluslararası kamuoyunun desteğiyle küresel güçler gizli ya da açık müdahale yetkisi kendilerinde görmeye başlarlar. Suriye'ye müdahale böyle olmuştur, Irak'a müdahale böyle olmuştur, Libya'ya müdahale böyle olmuştur. Mısır, Cezayir böyle karışmıştır." diyen Sayın başkanımıza aynen katılıyoruz! Ve tüm siyasi partilere eşit mesafede duran tavrına rağmen, tüm siyasi parti il başkanlıklarını –ayırt etmeksizin- ziyaret edilmesini dahi çarptıran ve güya bu bahanenin arkasına sığınarak anlaşılmaz bir tutum ortaya koyan bildiriyi bu çerçevede okuyor, bildirinin ardında TBB’nin her koşulda devletin ve milletin yanında yer alması olduğunu düşünüyoruz.

Ülkemizde yaklaşan seçim döneminde bir kaos yaratmak ve daha önceden olduğu gibi türlü bahanelerle ülkemize dış güçlerin müdahalesine zemin oluşturmak olan, her seçim öncesinde başka isim ve tüzel kişilikler ile karşımıza çıkan oluşumlara dikkat çekiyoruz. Gerektiğinde, yargının kurucu unsuru olan barolarımızın ve TBB’nin tüm siyasi partilerimize seçim hukuku ve seçim güvenliği konusunda milli bir duruşla destek verebileceğini ısrarla vurguluyoruz!

Bu konuda polemiğe sebep olan meslektaşlarımızı da öncelikle mesleki duruşa ve meslektaşlar arası diyaloğa davet ediyoruz.

Bu tür davranışların sadece ve sadece mesleğimize ve meslek örgütlerine zarar vereceği kuşkusuzdur.

Konunun bizzat tarafı olan bölge barolarımızın şehadeti, yapılan ziyaretlerin sebep ve niyeti konusundaki beyanları, tüm siyasi partilerin sırasıyla ziyaret edilmesi ve bu konuda dahi protokole uyulmuş olması, her bir baro başkanımızın yapılan ziyaretlerin sakıncalı olmak şöyle dursun son derece gerekli, elzem ve yararlı olduğu yönündeki beyanları ortada iken, söz konusu bildiri hariçten gazel okumak anlamına gelir. Üstelik bölgesel bir faaliyette, bölgenin tüm unsurlarının ayakta alkışladığı bu çabayı bile son derece yakışıksız biçimde nitelemelerle karalayan meslektaşlarımıza -velev ki üst kurul delegesi olsunlar- asla katılmadığımızı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nu bu faaliyetlerinden dolayı can-ı gönülden desteklediğimizi ve böyle hayırlı çıkış ve duruşlarında yanlarında olduğumuzu başta meslektaşlarımız olmak üzere kamuoyuna saygıyla bildiririz.

Av.Turgay ŞAHİN

Afyonkarahisar Baro Başkanı

Editör: Haber Merkezi