“Sağlıklı ve Güzel Yarınlar İçin Evde Kal Afyonkarahisar”

Ülkemiz ve bütün Dünya son zamanlarda zor bir dönemden geçmektedir. Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde ilk olarak ortaya çıkan yeni tip corona virüsü (covid19) aradan geçen 4 ay içerisinde bütün Dünya’ya yayılmış durumdadır.

Şuanda özellikle Avrupa, bu virüsün merkezi haline gelmiş ve bütün Avrupa ülkelerinde virüs tespit edilmiştir. Hatta şuanda İtalya ve İspanya’da ki vaka sayısı ve ölüm sayıları, virüsün ortaya çıktığı ve merkezi olan Çin’i dahi geçmiştir.

Ülkemizde de ilk vaka 11 Mart tarihinde tespit edilmiş, şuanda vaka sayısı artmış ve maalesef virüs sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. Türkiye, bu virüsle mücadelede daha ilk günden itibaren çok sıkı tedbirler almış, mücadele stratejisini belirlemiş ve virüsün ülkemize gelmesini olabildiğince geciktirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla “Bilim Kurulu” oluşturulmuş ve Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili kurumlarımız gereken bütün tedbirleri vaktinde almıştır. Başta Çin ve virüsün yoğun olarak görüldüğü İran, İtalya ve diğer bazı Avrupa ülkeleri ile uçuş yasağı getirilmiştir. Okullarda eğitime ara verilmiş ve uzaktan eğitime geçilmiş, spor müsabakaları ertelenmiş, toplu sosyal faaliyetler iptal edilmiş ve daha pek çok tedbir alınmıştır.

Sağlık Bakanlığımız güçlü sağlık altyapısı ve tecrübeli sağlık çalışanlarıyla ülke genelinde bu salgına karşı gereken bütün tedbirleri almıştır. Ülkemiz, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye göre sağlık altyapısı bakımından ve virüsle mücadele stratejisiyle çok daha iyi durumdadır. Bilim insanları, virüse karşı alınabilecek en önemli tedbirin hijyene dikkat etmek ve toplu ortamlardan uzakta durmak olduğunu ısrarla belirtmektedir. Özellikle ellerimizi sık sık sabunlu suyla yıkamamız gerektiği belirtilmektedir. Bakanlığım döneminde hayata geçirdiğimiz İçmesuyu Eylem Planı ile bütün şehirlerimize sağlıklı ve yeterli içmesuyu sağlamıştık. Şuanda 81 ilimize de içmesuyu sağlamış olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum.

EVİNDE KAL AFYONKARAHİSAR, “HAYAT EVE SIĞAR”

Aziz hemşehrilerimin bu virüsten korunmaları ve yakınlarını da korumaları için gerekmedikçe dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Evimizde kaldığımız sürece virüsün kontrolü çok daha kısa sürede olacaktır. Corono virüs, daha çok yaşlı vatandaşlarımızda risk oluşturduğu için başımızın tacı yaşlılarımız dışarıya çıkmamalılar. Genç kardeşlerimiz de “virüs bize bir şey yapmaz” anlayışında olmamalılar. Afyonkarahisar, ilçelerde dahil olmak üzere bütün hastane ve sağlık kuruluşlarıyla virüse karşı gerekli tedbirlerini almıştır. Vatandaşlarımız Alo 184 Corono Danışma Hattından gerekli bilgiyi alabilirler.

Ülke olarak bu salgın hastalığın bizlere ve sevdiklerimize zarar vermemesi için evimizde kalmalıyız ve gerekmedikçe dışarı çıkmamalıyız. Evde kaldığımız süre içerisinde aile olarak birlikte ortak faaliyetler yapabiliriz, bol bol kitap okuyabilir, sohbetler gerçekleştirebiliriz. Aile bağlarımızın daha da pekişmesine katkı sağlayabiliriz.

Ülkemizin bu salgın hastalıktan en kısa sürede kurtulması için birlik ve beraber olmamız gereken günlerden geçiyoruz. Devletimizin ikaz ve tavsiyelerine harfiyen riayet etmeliyiz. Dışarı çıkarak virüsün başkalarına bulaşmasına veya dışarıdan virüsü getirip kendi aile bireylerimize bulaştırmanın kul hakkı olduğunu unutmamalıyız. Sağlıcakla kalın.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU

Editör: Haber Merkezi