Sağlıklı Kilo Vermenin Püf Noktaları
Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, sağlıklı kilo verilmesinde doğru diyet ve egzersizlerin önemli olduğunu kaydederek, "Yanlış uygulanan diyetler sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkması dışında salonlarda kişiye uygun olmayan ağır egzersizlerin uygulanması ciddi sakatlanmalar ve ani ölümlere nende olabilir" dedi.
Şişmanlığın tedavisinin, bireyin günlük fiziksel aktivitesinin ve beslenme şeklinin yeniden düzenlenmesi ve bunu yaşam tarzı haline getirilmesi ile sağlanacağını kaydeden Akgün, günümüzde şişmanlığın tüm dünyanın sorunu olmasına karşın, etkili ve kalıcı bir tedavisinin olmadığını söyledi. İnsanların bu sorunun çözümü için her türlü riski göze alarak, sağlıklı veya sağlıksız yöntemler denediklerini söyleyen Akgün, "Birçok insan kendilerine önerilen ağır egzersizler, düşük kalorili gıda alımı, tek tip beslenme, bitkisel veya kimyasal birtakım maddelerin kullanımı, bir yararı olmayan magazinsel icat aletler ve cerrahi bazı yöntemleri tüm risklerine rağmen göze alınması, birçok sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Oysaki her bireyin kilo almasının kişiye özgü olduğu unutulmamalıdır. Şeker hastası bir birey ile kalp hastası olan bir bireyin kilo almadaki nedeni insülin kullanımı veya hareketsizlik nedeniyle olabileceği gibi, bazı ilaçların kullanımına da bağlıda olabilir. O zaman öncelikle kişinin kilo alma nedeni sorgulanmalı ve altta yatan neden ortadan kaldırılmalıdır. Kişiye uygulanacak diyet programı ve egzersiz programı kişinin zevkleri, sosyal yaşantısı ve sağlık sorunları göz önünde bulundurularak yapılmalı, takip ve kontrollerin kişiye göre uygun sıklıkta planlanmalı, motivasyon arttırıcı davranışlar sergilenmelidir" dedi.
"ZAYIFLAMA 2 ŞEKİLDE OLUR"
Kulaktan dolma bir şekilde sağlıksız bir diyet ve ağır egzersizler yapmaktansa, uzmanı olan kişilerin kontrolünde uygun bir egzersiz ve diyet programını uygulamanın daha doğru olduğunu ifade eden Dr. Akgün, şunları söyledi:
"Yanlış uygulanan diyetler sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkması dışında, salonlarda kişiye uygun olmayan, risk değerlendirmesi yapılmadan ağır egzersizlerin uygulanması ve riskli hareketlerin yaptırılması sonucu, ciddi sakatlanmalar ve ani ölümler meydana gelebilmektedir. Unutulmamalıdır ki, kişiye özgü egzersiz ve beslenme, insanın yaşam kalitesini belirler. Zayıflama 2 şekilde olur. Sağlıklı zayıflama süreci, egzersiz programı ve günlük kalori ihtiyacını içeren yüzde 30 yağ, yüzde 55 şeker, yüzde 15 proteinden oluşan sağlıklı beslenme programı ile mümkündür. Sağlıksız zayıflama süreci ise ileri diyet kısıtlaması, ilaç kullanımı veya cerrahi yöntemler ile meydana gelen kilo düşüşü şeklinde olur ve bu insanın sadece sağlığını değil, aynı zamanda sosyal yaşantısını da olumsuz yönde etkiler."
Editör: Haber Merkezi