Sağlık turizmi için güçlü işbirliği

Sağlık ve Termal Turizmi için önemli bir adım atıldı. Afyonkarahisar dünyanın en ünlü kaplıca kentleri arasında yer alabilir.

Termal ve Sağlık Turizmi İşbirliği protokolü ile sağlık ve tedavi amaçlı seyahat eden turist sayısının artırılması hedefleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Türkiye Sağlık Turizmi Federasyonu (TURSAF) işbirliği protokolü imzaladı. Geçtiğimiz hafta İzmir Hilton Otel’de düzenlenen törene TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TURSAF Başkanı Dr. Tevfik Yazan ve Afyonkarahisar Sağlık-Turizm Tanıtma ve Geliştirme Derneği (ASTTAD) Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda TURSAF kurucusu ve TÜRSAB Disiplin Kurulu üyesi Halil Yılmaz’ın katıldığı Termal ve Sağlık Turizmi işbirliği protokolü imzalandı.

CARİ AÇIĞI KAPATACAK POTANSİYELE SAHİP

İmza töreninde konuşma yapan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm sektörünün Türkiye ekonomisine yaptığı katkıya değindi. Bağlıkaya konuşmasında; “Turizm sektörü ülkemiz ekonomisine 21 milyar dolar üzerinde net katkı sağlayan ve dış ticaret açığının üçte birini kapatan, bir numaralı stratejik sektör olarak tek başına cari açığı kapatacak potansiyele sahiptir” dedi. Firuz Bağlıkaya, dünyada her yıl 11 milyon insanın tedavi görmek ve sağlığına kavuşmak için tıbbi tedavi amacıyla seyahat ettiğini belirtti. 2017 yılında Türkiye’ye tıbbi tedavi amaçlı 500 bin kişinin geldiğini bildiren TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, imzalanan işbirliği protokolü ile hedeflerinin bu sayıyı ve sağlık turizminden elde edilen 2 milyar dolarlık geliri artırmak olduğunu ifade etti.

100 MİLYAR DOLAR DÜZEYİNE ULAŞTI

Sağlık turizmi sektörünün her yıl yüzde 25 büyüdüğünü belirten Bağlıkaya; “Uluslararası alanda kişi başı sağlık turizmi harcaması 6500 dolar seviyesinde iken sağlık turizmi pazarının dünyadaki büyüklüğü 100 milyar dolar düzeyine ulaşmış durumdadır. Amacımız; 2023 vizyonu çerçevesinde sağlık turizmi kapsamında gelen turist sayısını 2 milyona çıkarmak termal sağlık turizminden elde edilen geliri 10 milyar dolara ulaştırmaktır” diye konuştu. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, özellikle Afyonkarahisar, İzmir, Denizli, Bursa, Yalova, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde de termal ve sağlık turizmini zirveye çıkarmak için sektör olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

BÜYÜK BİR GURUR VERİYOR

Afyonkarahisar Sağlık-Turizm Tanıtma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Yılmaz ise konuyla alakalı şunları söyledi: “Bugün şahsım, derneğim ve ilimiz adına çok önemli bir gün yaklaşık 5 yıl önce 16 Afyonkarahisar gönüllüsü ile yola çıkarak kurduğumuz derneğimiz yaptığı çalışmalarla bugüne geldi. Hem derneğin yönetim kurulu başkanı olarak hem de aynı zamanda bugün protokolü imzalayan TURSAF kurucusu ve yönetim kurulu üyeliği sıfatı diğer taraftan TÜRSAB Disiplin Kurulu üyesi olarak bu anlamlı günde böylesine güzel bir işbirliği protokolünün imzalanması bizlere büyük bir gurur vermektedir.

ÖNCELİKLERİMİZDEN BİRİSİ

TÜRSAB Başkanımızın da belirttiği gibi Afyonkarahisar termal turizmde ülkemizin en önemli şehirlerinden birisidir. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki şehrimiz termal turizm noktasında oldukça ileri bir seviyede ve kendisini kanıtlamış bir durumdadır. Bundan sonra bizler ve ilgili paydaşlarımızla termali sağlıkla entegre ederek termal sağlık turizmi konusunda ilimizi özellikle yurtdışı pazarlarına açmak ve dünyanın sayılı termal şehirleri arasında yerini almasını sağlamak önceliklerimizden biridir. Ülkemizin 2023 termal sağlık turizminde ki hedefi 10 milyar dolardır.

EN BÜYÜK GÖREV SİYASETİN

Burada ki en önemli konu Afyonkarahisar’ın bu pastadan ne kadar pay alabileceği hususudur. Akıllı bir strateji ve planlamayla hedefe ulaşılabileceği unutulmamalıdır. Dünyada ve Türkiye’de turizm şehirlerinin ekonomik, kültürel ve gelişmişlik anlamında diğer şehirlerden daha güçlü yönlerinin olduğu görülmektedir. Gelişen ve büyüyen Türkiye’de ilimizin de turizm alanın da hak ettiği yeri alabilmesi oldukça önemlidir. İlimiz bu potansiyeli sağlayabilecek kapasiteye sahiptir. Burada en büyük görevin aynı zamanda ilin siyasal erklerine de düştüğü kanaatindeyim.”

Editör: Haber Merkezi