R.ZEYBEK: “EĞİTİM ALANINDA YAPISAL DEĞİŞİMLER GEREKMEKTEDİR”

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili aday adayı Ramazan ZEYBEK partisinin iktidara gelmesi halinde milli eğitim politikalarında önemli ve etkin iyileştirmeler yapılacağının altını çizdi.

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili aday adayı Ramazan ZEYBEK partisinin iktidara gelmesi halinde milli eğitim politikalarında önemli ve etkin iyileştirmeler yapılacağının altını çizdi. Zeybek yaptığı yazılı açıklamada: “Eğitim alanında kalıcı, gelecek nesilleri yönlendirici , yapısal değişimler gerekmektedir.  Misyonumuz sorgulayıcı, bilimsel verileri göre hareket eden, cehalet bilmeyen, akla ve mantığa uygun çözümler üretebilen nesillerin yetişmesini ve topluma kazandırılmasını sağlamaktır. Gerek 1982 Anayasasının getirdiği YÖK sistemi, gerek 28 Şubatın tahribatları ve en önemlisi de AKP iktidarlarında değişen her Mili Eğitim Bakanına göre yap boz tahtasına çevrilen eğitim hayatında telafisi imkansız hataları onarmaya çalışmak; geri dönülebilmesi mümkün hatalardan vazgeçmektir. Türk Milletinin ufkunu açmak; çocuk ve gençlerin aydınlanma hamlesini başlatmaktır. Örf adeti bilen, mili değerlere saygılı, Atatürk Milliyetçisi olan ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde belirtilen iç ve dış mihrak ve düşmanlara karşı bilinçli ve hazırlıklı, kışkırtmalara açık olmayan, devlete karşı hak ve sorumluluklarını bilen adaletli ve vicdanlı nesillerin bilgi, beceri düzeylerini artırmak, kabiliyetlerine göre yeteneklerini toplumun geleceğinde kullanılmak üzere sergiletebilmektir. Hiçbir ayrım yapmadan tüm öğrencilere fırsat eşitliği sağlanacaktır. Halkımızın her mesleğe ve her meslekte nitelikli kişilere ihtiyacı vardır; gerek bu ihtiyaçlar karşılanacak gerek Dünya’da her alanda çığır açacak insanlar yetiştirilecektir. Gençliğimizi uyuşturucudan uzak tutulacak; spora teşvik edilecektir.

Bu çerçevede 

1-      Okul öncesi eğitimde başlama yaşı 4 olacak şekilde anaokulları yapılandırılacaktır.

2-      Mesleki eğitime önem verilecektir. Kurum ve meslek liseleri yeniden açılacaktır. 28 Şubatında kapatılan Maliye Meslek Liseleri, Demiryolu Meslek Lisesi gibi kurum okulları yeniden açılacaktır. Tapı Kadostro Meslek Liseleri, Adalet meslek Liseleri, Metereoloji Meslek Liseleri, Endüstri Meslek Liseleri, gibi mesleki eğitim veren liseler yeniden yapılandırılarak gerek kamu kurum ve kuruluşlarının gerek özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman yetiştirmeye devam edecektir. Sağlık Meslek Liseleri tıbbi gelişmeye uygun dizayn edilecektir.

3-      4+4+4 eğitim sistemine son verilecektir.

4-      Yabancı dil eğitimi gözden geçirilecektir zira ilkokuldan lise sona kadar haftada en az 2 saat yabancı dil dersine rağmen liseden mezun öğrenciler kendilerini ifade edebilecek 10 cümle kuramamaktadır.

5-      Eğitimde hayata uygulanacak somut içerikli müfredata yer verilecektir.

6-      ÖSYM’nin itibarı iade edilecek; tüm sınavlarda hatasız, soruları iptal edilmeyen, kopya çekilmesine izin verilmeyen sınav yapar hale geri dönecektir.

7-      Öğretmenlerimizin özlük hakları düzenlenecektir. Öğretmenlerimize 3600 gösterge verilecektir. Ek ders ücretleri arttırılacaktır. Eğitim verilen bölgeye göre yoksun kalınan sosyal çevre tazminatı, büyükşehirlerde yaşayan öğretmenlerde büyükşehirlerde hayat zorluğu tazminatı verilmesi için kanun teklifi sunacağım. Bunun yanında hangi şartlarda bir öğretmenimizin uzman öğretmen, baş öğretmen, okul müdür veya müdür yardımcısı, mili eğitim müdürü olabileceği somut kriterlere bağlanacaktır.

8-      Eş durumu tayinleri mutlaka yapılacak, kadro bulunmaması halinde rahat ulaşım olması kaydıyla en fazla 30 km mesafedeki okula görevlendirme yapılacaktır.

9-      Atama bekleyen öğretmenlerimiz kademeli olarak atanacaktır. 4+4+4 sistemine son verildiğinde 5. Sınıftan dolayı sınıf öğretmenlerindeki şişme azalacaktır. Yabancı Dil eğitimindeki reformlarla Almanca, Fransızca, Arapça öğretmenlerinin atanma imkanı ortaya çıkacak Rusça, İspanyolca ve Çince’de imkanlar dahilinde müfredata eklenecektir. Beden Eğitimi, müzik ve resim/güzel sanatlar derslerinin saati arttırılarak yetenekli öğrenciler teşvik edilecek böylece de hem bu branşlara da öğretmen istihdamı sağlanacak hem de gençlerin spor, resim ve müzik alanlarında önleri açılacaktır.

10-   Talep bulunan veya İhtiyaç fazlası kontenjanı olan lisans ve önlisans branşları Devlet Planlama Teşkilatının eşgüdümlü çalışma raporlarına göre YÖK’le koordineli şekilde yeniden reforme edilecektir.

11-   Yüksek lisans ve doktora eğitimleri teşvik edilecek, burs imkanları sağlanacaktır. Yurt Dışı yüksek lisans ve doktora eğitimleri için teşvik sağlanacaktır.

12-   Üniversitelerde yurt sorunlarına son verilecek, üniversite kontenjanlarıyla orantılı yurtlar açılacaktır.

13-   Üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler, becerilerine göre yönlendirmeli eğitim verilecektir.

14-   Eğitim destek hesapları oluşturulacaktır. Ailelerin eğitim için yapığı birikimlerin yarısı kadar devlet eğitim desteği yaparak hem tasarruf teşvik edilecek hem de gençlerin üniversite okuma imkanları sağlanacaktır.

15-   Kız çocukların eğitim alması için muhtarlar, Ail ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve okul müdür ve öğretmenleri ile koordineli çalışacağım. Kız çocuklarımızın üniversite okumaları için devlet desteği, barınma imkanı ve burs imkanları için çalışmalar yapacağım.

16-   Türk eğitim Sendikası başta olmak üzere diğer sendikalarımızla gelecek nesiller adına her türlü katkı ve projelerinin gelişmesi ve uygulanması için takipçisi olacağım.

Yarınlarda umudumuz olan gençlerin, umutlarının solmayacağı bir gelecek için şimdi MHP zamanı.” diyerek görüşlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi