Pulmoner Rehabilitasyon konuşuldu
Gün FM’de içinde bulunduğumuz Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolayısıyla Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu özel bir program gerçekleştirildi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü- Gün FM işbirliğinde düzenlenen programa Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör konuk olarak katıldı.
“Pulmoner rehabilitasyon en iyi, en kullanılabilir duruma getirmektir”
Pulmoner Rehabilitasyon Haftası’nın 9–15 Mart tarihleri arasında olduğunu kaydeden Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, “Bu haftanın düzenlenmesinin amacı hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların bu konuya dikkatlerini çekmelerini sağlamaktır. Pulmoner sözcüğü akciğeri ifade eder. Rehabilitasyon ise iyileştirme anlamına gelir. Yani dalı kırdıktan sonra onu iyileştirmeye çalışmak gibidir aslında. Ya da bozulmuş olan bir şeyi onarmak gibidir. Pulmoner rehabilitasyon en iyi, en kullanılabilir duruma getirmektir. Pulmoner rehabilitasyon Pulmoner akciğer hastalıklarının sebep olduğu nefes darlığının iyileştirilmesi için kullanılır” diye konuştu.
“Amacımız nefes darlığıyla ortaya çıkan sorunlarla başa çıkabilmektir”
Programda Pulmoner Rehabilitasyonun amacını açıklayan Güngör, “Hasta kronik solunum yolları hastalıklarına sahipse kendisinin hayattan çekilmesine yol açabilecek kadar yoğun bir nefes darlığı yaşamaktadır. Nefes darlığı aslında bir histir. Biz hastaya nefesiniz daralıyor mu diye sorduğumuzda onun hissettiklerini öğrenmeye çalışırız. Ölçme teknikleri elbette vardır ama öncelikle onun hislerini öğrenmeye çalışırız. Hastaya ne kadar bir mesafede ve ne yaparken nefesinin daraldığını sorarız. Hastalıkların başlangıcında bu nefes darlığı öncelikli olarak hızlı hareket ettiklerinde ortaya çıkarken, sonra yavaş hareketlerde bile ortaya çıkmaya başlar. En sonunda da otururken, yatarken ve uyurken de hasta nefes darlığı yaşamaya başlar. Nefes darlığı onların önemli düzeyde hayatlarını kısıtlayıcı bir etkendir. Çünkü evin içinde iş yaparken nefes darlığı yaşayan bir kadın artık iş yapamaz bir hale gelir. Evinde oturup haline üzülmeye başlar. Pulmoner Rehabilitasyonda amacımız nefes darlığıyla ortaya çıkan sorunlarla başa çıkabilmektir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Kişiye özel programlar hazırlanır”
Pulmoner Rehabilitasyonun kişiye özel olduğunu belirten Güngör, “Kişiye özel programlar hazırlanır. Hastalığıyla ve tedavisiyle ilgili eğitimler verilir. Hastanın çevresindekilerle birlikte eğitim alması sağlanır. Yakınındaki, hastaya yardımcı olacak kişilerde bu eğitimi almalıdır. Öncelikle hastalara nefes darlığıyla baş edebilme yöntemleri öğretilir. Beslenme danışmanlığı ve tedavisi verilir. Ardından da destekleyici bir ortam yaratılıp arkadaşça bir tedavi yöntemi sunulur” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi