Prof.Dr.Kasım Turhan AKÜ Rektörlüğüne Adaylığını Açıkladı

Afyon Kocatepe Üniversite (AKÜ) Rektör adayı Prof. Dr. Kasım Turhan, üniversitede yasalara uygun, ahlaki, hukuki işleyişi engelleyecek her türlü yapı ile mücadele edeceklerini belirterek, "Devlet işleyişi içerisinde, akademik hiyerarşi içerisinde işleyecek mekanizmaya başkan unsurlar girer kendi anlayışlarına göre orada bir yönetim anlayışı sergilerse, yasaya aykırı ve emir komutası dışarıda olan bir anlayış, bu içerisine girdiği kurumu ister üniversite olsun, ister devletin başka kurumu olsun atıl hale getirir, bloke eder, çalışamaz hale getirir" dedi.

AKÜ'de 27 Şubat'ta yapılacak olan 'Rektörlük Seçimleri' öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Turhan, rektör adaylığı ve göreve geldikleri taktirde gerçekleştirmeyi düşündükleri projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Seçimlerin zorlu geçeceğine işaret eden Prof. Dr. Turhan, göreve gelmeleri halinde eşit ve çalışan bir yönetim anlayışı benimseyecekleri ifade etti. Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Turhan bir gazetecinin, 'mevcut rektör ve rektör adaylarının paralelci oldukları yönünde bazı gazetelerde haberler çıktı, iddialarla ilgili ne söylemek istersiniz?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"YÖNETİMİ AKSATAN HİÇBİR YAPIYA İZİN VERMEYİZ"

"Bizim broşürlerimizde nasıl bir rektör, nasıl bir yönetim ve nasıl bir yönetim diye kısa kısa açıklamalarımız var. Bir de rektör adaylığı ilanımız vardı. Burada onu göreceksiniz. Biz dedik ki hiç zümreye, hiçbir kimseyle pazarlık yapmadan, hiç kimseye yeşil ışık yakmayan bir yönetime talibiz. Dolayısı ile adı paralel veya başka bir şey üniversitenin yasalar çerçevesinde işleyiş zincirinin arasına girmiş halkaya benzeyen ve yönetimi aksatan hiçbir yapıya asla izin vermeyiz ve hiçbir yapı ile de paralel veya dikey hiç fark etmiyor, pazarlıkta yapmayız. Çünkü böyle bir anlayış üniversitenin işleyişini bloke eder. Devlet işleyişi içerisinde, akademik hiyerarşi içerisinde işleyecek mekanizmaya başkan unsurlar girer kendi anlayışlarına göre orada bir yönetim anlayışı sergilerse, yasaya aykırı ve emir komutası dışarıda olan bir anlayış, bu içerisine girdiği kurumu ister üniversite olsun, ister devletin başka kurumu olsun atıl hale getirir, bloke eder, çalışamaz hale getirir. Dolayısı ile biz üniversitede yasalara uygun, ahlaki, hukuki işleyişi engelleyecek her türlü yapı ile mücadele ederiz. Bu üniversitede ve akademik hayatta asla kabule dilemeyecek bir şeydir. Bizim anlayışımız şu insanların inançları, düşünceleri olabilir, ancak kampüsten içeriye girdiği andan itibaren bir Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) cübbesi giymelidir yani branşı ne ise fizikçi, felsefeci, tabip, mühendis her ne ise onun gereği olan işleri yapmasıdır. Dışarıya çıktığında o cübbeyi çıkarır, hangi özel elbisesi cübbesi varsa giyer. Biz ona diyecek halimiz yok ama üniversitede üniversite cübbesi dışında bir cübbe kimsenin giymesine izin vermeyiz ve müsaade etmeyiz."

"SADECE PARALEL ADI VERİLEN ÖRGÜTLE DEĞİL, HİÇBİR ZÜMRE İLE PAZARLIĞIMIZ OLMAMIŞTIR"

Prof. Dr. Turhan sorunun devamında 'mevcut rektörün de paralelci olduğu söylentileri var' sorusuna üzerine ise "Mevcut rektör veya öteki rektör adayları hakkında iddialar ben cevaplamak durumunda değilim. Bu soruların muhatapları kendileridir. Onlara sormak lazım. Biz kendimizle ilgili söylüyoruz, benim gördüğüm kadarı ile de müdahalede etmedik. Sadece biz gazetede işte, 'Kasım hoca herkese yeşil ışık yakıyor böylece paralele de yeşil ışık yakmış oluyor' gibi biz cümle vardı. Bu süreçte buna benzer ya da başka türlü haberler yapılabiliyor, bunu da anlayışla karşılıyoruz. Bazı cümleler bizim hoşuma gidiyor yani bizim haberimiz olmadan rektör adayı tanıtımı falan yapılıyor. Şimdi hoşunuza giden açıklamalar varken, hoşunuza gitmeyen açıklamalar olduğunda gidip doğrudan müdahale etmek istemiyorum. Bir daha söylüyorum, sadece paralel adı verilen örgütle değil, hiçbir zümre ile bizim zümre olarak bizim topluca görüşüp pazarlığımız olmamıştır, olmayacaktır. Gelecekteki 3 yıl içerisinde de yönetime gelirsek olmayacaktır. Söylediğim şu insanları biz yetişkin birer birey olarak, bir akademik insan olarak, bir bilim insanı olarak görüyoruz, bilim insanını topluca belli bir görüşe mensubiyeti ile değerlendirmek doğru değildir" şeklinde yanıtladı.

Basın toplantısı Prof. Dr. Turhan'ın gazetecilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi

Editör: Haber Merkezi