Poliçe Başına 20 Bin Lira İdari Para Cezası Verilecek

Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özerdem, bazı acentelerin Zorunlu Hekim Sigortası poliçelerinde indirim yapmasını eleştirdi. Özerdem, "Bu durumun tespiti hâlinde poliçe başına 20 bin lira idari para cezası verilecek" dedi.

Özerdem, "Zorunlu Hekim Sigortası, hekimlerin yaptıkları müdahalelerde veya diğer işlemlerde istenmeyen bir durum olması karşısında hastanın, doktora veya hastaneye açacağı tazminat davasını belli limitlerde karşılamak üzere yapılıyor. Devlet tarafından mecburi kılındı. Bu nedenle sigorta yaptıracak kişiye verilen teminatlar, her acentede aynı. Ancak bazı acenteler, poliçe fiyatında indirim yapıyorlar. Bu durumda Zorunlu Hekim Sigortası için ödenen kâğıt üzerindeki para ile, sigortada gerçekten zararları temin etmek için biriken para arasında fark oluyor" dedi.

Zorunlu Hekim Sigortası poliçelerinde indirim yapılmasının ciddi bir cezasının da olduğunu belirten Özerdem, "Hazine Müsteşarılığı, bu durumu fark ettiğinde, poliçede indirim yapan acenteye 20 bin lira ceza uygulayacak. Afyonkarahisar'daki bütün doktorların zorunlu sigortasını bir tek acente yapsa, toplam poliçe değeri neredeyse 20 bin lira. Böyle bir para için itibar kaybına değer mi?" diye konuştu.

Poliçelerde indirim yapılmasının sektörü ciddi bir sıkıntıya düşürdüğünü aktaran Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özerdem, şöyle devam etti:
"Acente zannediyor ki, bir poliçede indirim yapar, ama bunun yanı sıra ev, araba sigortaları, bireysel diğer poliçeleri de satar. Ama bir kere indirim geldiğinde, diğer poliçelerde de indirim istenir. O zaman bu acente nereden ve nasıl para kazanacak? Sigortalı da 'Bana bu kadar indirimi neden yapıyor' diye sormalı. Siz hiç bir doktorun yaptığı ameliyatta, ücrette bir indirime gittiğini gördünüz mü? Ücrette indirime giden kişinin büyük ihtimalle başka işlerden gelirleri vardır."

Sigortacılık Kanunu'nun çıkmasının ardından sektörde bir toparlanma olduğuna dikkat çeken Özerdem, "Biz bir taraftan halkı sigorta konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Sektörün hızla ilerlemesine yönelik adımlar atıyoruz. Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği olarak bu yılı sigorta bilinçlendirme yılı ilan ettik. Biz sektör için çalışma yaparken, acentelerin ve sigortalıların poliçeler konusunda daha duyarlı olmasını istiyoruz. Ayrıca, 15 Temmuz'dan itibaren sigorta acenteliği için gerekli fiziki şartlara uyulmaması hâlinde ağır cezalar verileceğini de hatırlatmak isterim" dedi.
Editör: Haber Merkezi