Parsak’tan araştırma önergesi teklifi

Özelleştirme, kota uygulaması ve nişasta bazlı şeker ithalatı gibi konular ile birlikte gündeme gelen şeker pancarı üreticisi çiftçilerimizin sorunlarının araştırılması ile ilgili TBMM'ye araştırma önergesi teklifi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Özelleştirme, kota uygulaması ve nişasta bazlı şeker ithalatı gibi konular ile birlikte gündeme gelen şeker pancarı üreticisi çiftçilerimizin sorunlarının araştırılmasını teminen Anayasamızın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca “Meclis Araştırması” açılmasını saygılarımızla arz ederiz. 08/06/2016
Mehmet PARSAK
Afyonkarahisar Milletvekili
 
GEREKÇE
Ülkemizde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından başlatılan ve özendirilen, bugünkü konumuna uzun çalışmalar ve çetin tecrübeler sonucunda erişen, şeker üretimi başta olmak üzere, gıda, kimya, makine, tarım ve hayvancılık sektörlerine hammadde girdisi sağlayan şeker sanayisinin geleceği, şeker pancarı üreticisi çiftçilerimize ve devletimizin, şeker pancarını stratejik ürün olarak değerlendirmesi ile bu konudaki kısa, orta ve uzun vadeli politikaları ile yakından ilgilidir.
Bu noktada TÜRKŞEKER A.Ş.’nin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmesi nedeniyle yeni istihdam oluşturulamaması, fabrikalarda bakım, onarım ve revizyon işlemlerinin yapılamaması, yeni yatırımların imkansızlaşması, kota sorunu ve nişasta bazlı şeker ithalatına verilen izinler nedeniyle şeker pancarı üreticisi çiftçilerimiz hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Şeker pancarı yetiştiriciliği gün geçtikçe zorlaşmaktadır.
Münavebeli ekime imkan sağlayan ve toprak sağlığını koruyan biyolojik özelliklerinden, aile tipi tarım işletmeciliği ile köy yaşamındaki aile birliğinin sağlanmasına kadar birçok konuda hayati öneme sahip olan şeker pancarı üretimini sağlayan yaklaşık 300 bin şeker pancarı üreticisi çiftçimizin sorunlarının araştırılması, köyden kente göçün yavaşlaması, sürdürülebilir tarım ve hayvancılığın sağlanması, sağlıklı şeker üretiminin garanti altına alınması noktasında önemli ve gereklidir.   
 
Editör: Haber Merkezi