Parsak, yerel medyanın sorunlarını meclise taşıdı
 
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Av.Mehmet Parsak, yerel medya kuruluşları ile yerel medya kuruluşu çalışanlarının sorunlarının araştırılmasını teminen meclis araştırması istedi.
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
            Basınımızda yer alan haberler ve vatandaşlarımızın artarak devam eden tepkileri doğrultusunda gündeme gelen, ülkemizin her yanında faaliyet gösteren yerel medya kuruluşları ile yerel medya kuruluşu çalışanlarının sorunlarının araştırılmasını teminen Anayasamızın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca “Meclis Araştırması” açılmasını saygılarımızla arz ederiz.  08/06/2016
 
 
 
 
  1. Mehmet PARSAK
Afyonkarahisar Milletvekili
 
 
 
 
GEREKÇE
 
Yerel bazda faaliyet gösteren radyo, televizyon, internet ve yazılı basın organlarımız, Türk Milleti’nin haber alma hürriyetinin en önemli kaynaklarıdır. Diğer yandan yerel medya kuruluşları, belirli bir il ya da bölgede yayın yaptığından o il ya da bölgenin sorunlarının gündeme getirilmesi ve aynı il veya bölge içerisinde yaşayan insanların sosyal ve kültürel ortaklığının geliştirilmesine de önemli katkılarda bulunmaktadır.
Anayasamızın; “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti”ni düzenleyen 26 ncı, “Basın hürriyeti”ni düzenleyen 28 inci, “Süreli ve süresiz yayın hakkı”nı düzenleyen 29 uncu ve “Basın araçlarının korunması”nı düzenleyen 30 uncu maddeleri ile radyo ve televizyon istasyonları kurmanın ve işletmenin, kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbest olduğunu belirtir 133 üncü maddelerinde yer alan; basının sansür edilemeyeceğine, haber ve düşünceyi yayma araçlarının engellenemeyeceğin ve basın araçlarının korunması gerektiğine dair ifadeler, yerel medya organlarının sorunlarının araştırılmasını zaruri kılmaktadır.
Yerel medya kuruluşları, yüksek maliyetler oluşturan telif ücretleri ve çoğu devlet ya da belediyeler tarafından tahsil edilen harç, kira ve vergiler nedeniyle çok zor durumdadır. Yerel medya kuruluşlarının yaşadığı bu tür mali sorunlar, yerel medyanın bağımsızlığını ve Türk Milleti’nin haber alma hürriyetini olumsuz yönde etkilemektedir.
Diğer yandan olumsuz şartlar altında görev yapan ve birçoğu kanunların kendilerine tanıdığı haklardan faydalanamayan yerel medya çalışanlarının da özlük hakları ve çalışma koşulları başta olmak üzere kanuni düzenlemeye muhtaç durumların belirlenebilmesi için söz konusu araştırmanın yapılması elzemdir.
Belirtilen nedenlerle, telif ücretleri ile yayın yapmak için kullanılan anten ve uydu abonelik bedellerinin yüksekliği başta olmak üzere ülkemizin her yanında faaliyet gösteren yerel medya kuruluşları ile yerel medya çalışanlarının sorunlarının çok yönlü olarak araştırılması gerekmektedir.
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi