PARSAK: “HAYVANCILARA HİBE DESTEKTE DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR!”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, damızlık düve yetiştiricilerine hibe destek sağlanacak iller arasında Afyonkarahisar’ın mutlaka bulunması gerektiğini tekrarladı
 
SON AŞAMAYA GELİNDİ
Konuyu daha önce de gündeme getirdiğini hatırlatan Parsak, "Damızlık düve yetiştiricilerine hibe verilecek illerin belirlenmesi noktasında son aşamaya gelindi. Bu konuda Afyonkarahisar Milletvekilleri olarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
TOPLAM HAYVAN VARLIĞIMIZIN %2.4'Ü AFYONKARAHİSAR'DA
Türkiye’deki hayvan varlığının yaklaşık yüzde 3'ünün Afyonkarahisar’da bulunduğunu ifade eden Parsak, "Mevcut işletmelerini 500 baş kapasiteye çıkaracak hibe destekten ilimizin de yararlanması gerekiyor" dedi
3 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan damızlık düve yetiştiricilerine verilecek hibe desteği hakkında bilgi veren MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak bu uygulamadan yaralanacak iller arasında Afyonkarahisar’ın bulunmamasının düşünülemeyeceğini kaydetti.
YÜZDE % 50 HİBE VERİLECEK
Hibe desteğinin Afyonkarahisar’a önemli katkı sunacağını ifade eden Parsak, “Damızlık düve yetiştiricilerine yüzde 50 hibe desteği sağlanması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, 3 Ağustos 2016 tarihli  Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bakanlar Kurulu Kararı ile en az 500 baş kapasiteye sahip yeni kurulacak veya mevcut işletmelerin 500 baş kapasiteye çıkaracak damızlık düve yetiştiricilerine inşaat, hayvan, makine ve ekipman alımında yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanması öngörülmüş ancak bu destekten yararlanacak iller belirtilmemiştir. İLlerin belirlenmesi noktasında artık son aşamaya gelindi, ilimiz üreticilerinin bu hibeden mutlaka yararlanması gerekiyor” dedi.
HİBE VERİLECEK ŞEHİRLERİ BAKANLIK BELİRLEYECEK
Hibe desteği alacak illerin önümüzdeki süreçte belirleneceğini hatırlatan Parsak, “Söz konusu yasal düzenleme ile damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkenin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve et üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlamak yatırımların desteklenmesi amaçlanmaktadır. Hibe desteği 2016-2018 yıllarında uygulanacaktır. Uygulamada hangi illerin destekleneceğine ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı belirleyecektir” dedi.
AFYONKARAHİSAR HAYVANCILIĞIN MERKEZİ KONUMUNDA
Afyonkarahisar’ın mevcut şartlar altında bu hibeden mutlaka yararlanması gerektiğini söyleyen Parsak, “İlimizde 2014 yılında 337 bin 578 ve 2015 yılında 347 bin 784 canlı büyükbaş hayvan vardır. Bu rakamlar ile ülkemizin hayvan varlığının yüzde 2.4’ü ilimizde mevcut olup en çok küçükbaş hayvan varlığı olan 8. il konumundadır. İlimizde canlı hayvanlar sayısal değeri bakımından ise Türkiye’de 81 il arasında 5. sıradadır. Kaldı ki üretilen hayvansal ürünler, sahip olunan coğrafi işaretler, tanınır markalar da değerlendirildiğinde Afyonkarahisar hayvancılıkta önemli niteliklere sahiptir” dedi. 
İLİMİZİN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Afyonkarahisar’ın hayvansal potansiyel bakımından oldukça zengin olduğunu söyleyen Parsak, “Bu bağlamda ilimizde hayvancılığın ciddi bir potansiyeli vardır ve damızlık düve yetiştiricilerine verilecek hibe desteğinin uygulanan iller kapsamında Afyonkarahisar’ın mutlaka bulunması gerekiyor” dedi.
SİYASET ÜSTÜ ÇALIŞMALIYIZ
Bu konunun siyaset üstü olarak değerlendirilmesini isteyen Parsak, “İlimiz açısından son derece önemli olan bu konuya hep birlikte sahip çıkmaya davet ediyorum. Böylesi önemli bir projeye siyasilerin, sivil toplum örgütlerinin ve üreticilerin sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi