PARSAK, ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU ÜYESİ OLDU

 

Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet PARSAK, Anayasa Komisyonu Üyesi olduktan sonra bu kez, yeniden oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi oldu.

 

DAHA ÖNCE TEKNİK DANIŞMAN OLARAK GÖREV YAPMIŞTI

 

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet PARSAK, geçtiğimiz 24. Dönemde  kurularak ilk toplantısını 19.10.2011 tarihinde yapan ve 04.12.2013 tarihinde AKP’nin üç toplantıya üst üste katılmaması üzerine dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda da Milliyetçi Hareket Partisi adına Teknik Danışman olarak 2 yıldan fazla görev yapmıştı.

 

60 MADDEDE UZLAŞMA SAĞLANMIŞTI

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu kez Üye olarak görevlendirilmekten gurur duyduğunu kaydeden Mehmet PARSAK, önceki dönemde Teknik Danışman olarak görev yaptığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını hatırlatarak, "Önceki dönemde de görev yapan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında, yüzlerce sivil toplum kuruluşunun fikrini almış, binlerce sayfa yazılı belgeyi tasnif edip inceleyerek komisyon üyesi tüm partilerin evet dediği 60 madde üzerinde uzlaşma sağlanmıştı" dedi.

 

AKP MASADAN KALKMIŞTI

 

24. Dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sonucunda üzerinde ulaşılan 60 maddenin, AKP’nin masadan kalkması üzerine hayata geçmediğini belirten Parsak, "12 Eylül askeri darbesinden en çok zarar gören ülkücüler olarak bizleriz. Dolayısı ile 1982 Anayasa'sında aksayan ve çalışmayan maddelerin değişmesini en çok biz isteriz. Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında da fikirlerimizi net bir şekilde ortaya koyarak uzlaşmacı ve yapıcı bir tutum izledik. Bu şekilde komisyon üyesi tüm partiler 60 madde üzerinde mutabık kaldık. Ancak AKP'nin, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini, bayrağımızı ve başkentimizi düzenleyen Anayasa'nın ilk dört maddesine karşı çıkması, Başkanlık Sistemi, Anadilde Eğitim ve Türk Vatandaşlığı tanımı gibi konularda anlamsız ısrar ederek masadan kalkması üzerine bu 60 madde hayata geçirilemedi. Umuyorum ki bu kez Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini değiştirmeye kalamazlar çünkü böyle bir durumda bizim vereceğimiz cevap nettir "şeklinde konuştu.

 

MHP’NİN ÇİZGİLERİ NET

Milliyetçi Hareket Partisi olarak Anayasa konusunda net bir çizgilerinin olduğunun altını çizen Parsak, "MHP olarak Anayasa'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine karşı yürütülecek her hareketi bertaraf edeceğiz. Biz, Türkiye'de yeni bir rejime ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. Bu anlamda parlamenter sisteme karşı olan AKP'nin Başkanlık Sistemi dayatmasını anlamlı bulmuyoruz. Bunun dışında ülkemizin üniter devlet yapısını karşı yürütülen Anadilde eğitim, vatandaşlık tanımı ve Türklük kavramının Anayasa'dan çıkarılmaya çalışılması gibi konularda da benzer tavrımız sürecektir" dedi.

YENİ BİR ANAYASA LAZIM"

Parsak, yeni anayasanın bir ihtiyaç olduğunu, buna diyecekleri bir şey olmadığını belirterek, "140 yıldır süren bu tartışma geniş katılımlı bir mutabakatla sonuçlandırılmalıdır. Buna da itirazımız olmayacaktır. Fakat Türkiye’nin yeni anayasa kılıfı altında başkanlık sistemine geçmesine; demokrasiyi özünde benimsememiş, muhalif seslere katlanamayan, parlamenter sisteme kilit vurmak için her kumpastan medet uman ilkel zihniyetlere ortak olamayız, göz yumamayız. Türkiye’ye seçilmiş despot değil, yeni bir anayasa gerekmektedir. Türkiye’nin sorunu sistem değil, var olan sistemin makul ve ahlaki çalıştırılmaması, devletin rasyonel ve hızlı karar alacak ehil ve milli ellerde olmamasıdır. bugün başkanlık isteyenler, yarın hanedanlık kuracağız derlerse ne yapacağız? Bugün başkan olacağım diyenler, yarın Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi ve milli mirasını tamamıyla ters tasarruflarla dağıtırsa ne yapacağız? Bugün başkan olanlar, yarın krallık iddiasında bulunurlarsa buna nasıl mani olacağız?" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin sorununun sistem değil, var olan sistemin makul ve ahlaki çalıştırılmaması, devletin rasyonel ve hızlı karar alacak ehil ve milli ellerde olmaması olduğunu anlatan Bahçeli, "Bu temel dinamitlenmeden, ki bunun adı darbe veya devrimdir, var olan devletimizin adını, ruhunu, ilke ve esaslarını değiştirmek kesinlikle imkansızdır. Bu itibarla AKP’nin başkanlık hayalinden vazgeçmesini, Davutoğlu’nun ise Erdoğan’ın oyununa gelmemesini istemek en tabii beklentimiz ve tavsiyemizdir. Biz yeni anayasada vatandaşlık tarifiyle oynanmasına karşıyız. Biz Anayasa’dan Türk ifadesini çıkarma provalarına sonuna kadar karşı çıkacağız. Ve biz Türkiye Cumhuriyeti’nin simge ve özeti olan Anayasa’nın ilk dört maddesinin tahrip edilip kurnazca alaşağı edilmesine de direneceğiz. Şunu unutmayalım ki, yeni anayasayı Türk milleti adına yapmayı istiyoruz. Hal böyleyken yeni anayasa, yeni Türkiye derken; Türk milletinin ve Türklüğün horlanıp aşağılanması teşebbüs aşamasında bile olsa bizim için aşılması imkansız bir sınırdır" ifadelerini kaydetti.

 

KIZILCAHAMAM KAMPI

Hafta sonu MHP’nin Kızılcahamam Kampı'na katılan Mehmet PARSAK, Kamp sonrası yapılan Basın Açıklaması'nın ardından Ankara'ya döndü.

Editör: Haber Merkezi