Özkaya’danYSK’nın İstanbul Kararına İlişkin Açıklaması

Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, Yüksek Seçim Kurulunun İstanbul seçimlerinin yenilenmesi hakkında verdiği 22.05.2019 tarihli ve 2019/4219 sayılıgerekçeli kararınınyayımlanması ile bazı açıklamalarda bulundu.

Sandık Başkanlıkları Kanuna Aykırı Olarak Oluşturulmuş

YSK’nın yayımlamış olduğu gerekçeli kararın 207’nci ve devamı sayfalarında görüleceği üzere, 754 sandık başkanının 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a aykırı olarak belirlendiğinin görüldüğünü ve bu sandıklarda oy kullanan seçmen sayısının 212.276 olduğunu belirtti.Kararda, Kanuna aykırı olarak belirlenen sandık başkanlarından oluşan sandık kurullarının yaptıkları seçim iş ve işlemlerine itibar edilemeyecek olmasının ve bu durumun sonuca müessir olay ve haller kapsamında değerlendirilerek seçimin neticesine müessir görüldüğünün belirtilmesinin hukuka uygun olduğunu ifade etti.

108 Sandıkta Tutanaklar Yok

Milletvekili Ali Özkaya gerekçeli kararda ilçe belediye başkanlığı ve meclis üyeliği tutanaklarının tam olmasına rağmen büyükşehir belediye başkanlığı bakımından 18 sandıkta sayım döküm cetvelinin hiç bulunmadığı, 90 sandıktaki sayım döküm cetvellerinde sandık kurulu imzalarının bulunmadığı tespitlerinin yapıldığını söz konusu durumda bu sandıklarda oy kullanan 30.281 seçmenin oyu üzerinde sonuç güvenilirliğinin ciddi bir biçimde zedelendiğini belirtti.Dolayısıyla aynı zarftaki oyların birisinin geçerli olduğu birisinin geçerli olmadığı yönündeki algının doğru olmadığını tam tersine bilerek yapılmış bir seçim hırsızlığı yapıldığını ifade etti.

İlçe Seçim Kurulları YSK’ya bilgi vermemiş

İlçe seçim kurullarının YSK’nın talebine rağmen sandık kurulu başkanlarının nereden geldiği ve nasıl görevlendirme yapıldığı konusunda bilgi vermediğini, alt derece mahkemenin üst dereceli mahkemeye böyle bir rest çekemeyeceğini ifade eden Milletvekili Özkaya bu durumun ancak işlenen suçun ortaya çıkma korkusundan kaynaklanabileceğini belirtti.

Organize Yolsuzluk ve Usulsüzlük Yapılmıştır

Açıklamalarına devam eden Özkaya, bu kararı okuduktan sonra yapılanyolsuzluk ve usulsüzlüklerinancak seçim kurullarından bazı kamu görevlilerinin içinde olduğu organize bir örgüt tarafından yapılabileceğini, söz konusu tespitin Gerekçeli Kararın 11 ve 214’üncü sayfalarında da hüküm altına alındığını, bu konuda yargıya düşen sorumluluğun bu yolsuzlukları yapanları ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Yolsuzlukların odağında büyükşehir belediye başkanlığı olduğunu, aynı sandıkta kullanılan oylar sayılırken büyükşehir oylarının sayılmamasının başka izahı olamayacağını, partiler arasındaki farkın 13.729 oy ve sahte sandık kurulu başkanlarının görev aldığı yaklaşık 250.000 oyun şaibeli olduğu bir seçimde seçimin iptaline ve sandıkların tamamının sayılmasına bilerek karşı çıkanların yapılan yolsuzlukların bizzat tarafı olduğunu ifade etti.

Sükunet ve Demokratik Olgunluk Çağrısı

Seçim sonuçlarına şaibe karıştırıldığı veyapılan yolsuzluklarile usulsüzlüklerin tespitinin yapıldığının karar altına alınmasından sonra 23 Haziran seçimlerinin sükunet içinde ve büyük bir demokratik olgunlukla yapılmasının millet iradesinin tesisi bakımından önemli olduğunu belirtti.

Temiz ve şeffaf bir seçim sonrası bir oy fazla alana koltuğu teslim etmek gerektiğini belirten Özkaya yenilenen seçimlerin İstanbullu hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ettiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi