ÖZKAYA MANŞETLERDE
Ak Parti Hukuk İşleri Başkanlığına getirilen Dinar’lı hemşehrimiz Avukat Ali Özkaya Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açtığı davalara vekalet ediyor. Geçen hafta Akşam gazetesinin manşetlerinde yer alan habere göre Özkaya: "Davalar işe yaradı basının dili değişti" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın avukatı Dinarlı hemşerimiz Ali Özkaya'dan AKŞAM'a özel açıklamalar. Özkaya, basına açtıkları davaların etkili olduğunu anlatırken, 'Artık yazarlar ve yorumcular eleştiri sınırını dozunda tutuyorlar' dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya, basına yönelik açtığı tazminat davaların, önemli ölçüde caydırıcı rol oynadığını, medyanın dilinin olumlu yönde değiştiğini söyledi. AK Parti Genel Merkezi'nde, 4 yardımcı avukatla birlikte Erdoğan'ın şahsi davalarının takipçisi olan Özkaya, 'Başbakan'a hakaret' suçlamasıyla açılan ceza davalarının, neredeyse tamama yakınının savcılıklar kanalıyla açılan 'kamu davaları' olduğunu, çok ağır hakaret olmadığı sürece Başbakan'ın şikayette bulunmadığını belirtti. Özkaya'nın açıklamalarının satır başları şöyle:
AĞIR HAKARETE DAVA AÇIYOR: Yaklaşık 8 aydır Sayın Başbakanımız'ın davalarını bizzat takip ediyorum. Bu sürede açtığımız davaların sayısı 15'i bulmaz. Davaların büyük bölümü önceki yıllara dayanıyor. Sanılıyor ki, Sayın Başbakan kendisine yönelik söylenen her şeye karşı dava açıyor. Bu doğru değil. Başbakanımız, eleştiri sınırlarını aşan ve kişilik haklarına yönelik ağır hakaret içeren ifadeler dışında yargıya başvurmuyor. Mesela CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Sayın Başbakan'a 'vatan haini' dedi. Böylesi ağır hakareti kimse sindiremez. Buna dava açtık.
BUGÜN 10 DOSYAYI İŞLEME ALMADIM: Eleştiri sınırlarını aşmayan ifadelerle ilgili açılmış dava gösteremezsiniz. Mesela arkadaşlarım bugün bana, Sayın Başbakanımız'a yönelik 'hakaret' içerdiği iddiasıyla 10 ayrı dosya gönderdiler. Oturup inceledim ve tümünün 'düşünce ve ifade özgürlüğü' kapsamında olduğunu değerlendirerek bu dosyalarla ilgili işlem yapılmasına yer olmadığı kararı verdim.
700 DAVANIN 30'UNDA ŞİKAYETÇİYİZ: Yanılmıyorsam 700 civarında dava var. Bu davaların çoğu da sosyal medyayı kullanan sıradan vatandaşlar hakkında. Bizim sokakta geçen vatandaşa açtığımız dava yok. Savcılıklar hakaret içeren ifadeler üzerine kendiliğinden harekete geçiyor. Sayın Başbakanımız, bu davalardan sadece 30'unda şikayetçi konumunda. Bunların önemli kısmı da ya siyasetçi ya üst düzey kamu görevlisi. Rakamlar Sayın Başbakanımız'ın çok az dava açtığının göstergesi.
EN ÇOK DAVA KILIÇDAROĞLU'NA: Biz en çok CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dava açtık ve tazminat kazandık. Kılıçdaroğlu aleyhine 25 dava açtık. Sayın Başbakanımız 10 davadan feragat etti. 7 dava lehimize sonuçlandı. 2-3 dava ise reddedildi. Diğer davalar devam ediyor. Kılıçdaroğlu da bize 9 dava açtı ama tümü reddedildi. MHP lideri Devlet Bahçeli'ye de dava açtık. Ama Kılıçdaroğlu kadar fazla değil. Tek bir dava nedeniyle en büyük tazminatı ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'den aldık, 30 bin lira kazandık.
YAZARLARIN ÜSLUBU DEĞİŞTİ: Şunu da özellikle vurgulamakta fayda var! Basına yönelik açtığımız tazminat davaları, önemli ölçüde caydırıcı rol oynadı. Özellikle köşe yazarlarının üsluplarında 2003 - 2004 yıllarına göre hissedilir bir değişim oldu. Artık yazarlar ve yorumcular eleştiri sınırını dozunda tutuyor. Hakaret içerikli yazı ve yorumlar ise en aza inmiş durumda.
GENÇLERE UYARI
Özellikle gençleri ve ailelerini bir konuda uyarmak istiyorum. İnternet medyasını, sosyal medyayı gençlerimiz öyle bir kullanıyor ki, sanki karşısında arkadaşıyla sohbet ediyor ve bunu da başkası görmüyor. Oradan başbakana da, bakanlara da hakaretler ediyorlar. Oysa ki sosyal medya kamuya açık bir alanlardır. Kanuna göre, kamu görevlilerine karşı işlenen suçlar, şikayete bağlı olmaksızın işleme tabidirler. Sayın Başbakanımız şikayetçi olmadığ, halde bir çok gence dava açılıyor, bir çoğu da yargılanıp mahkum oluyor. Bu durumdaki gençler, aileleri ve kamuoyu da sanıyor ki Başbakan şikayetçi oldu. Yok öyle birşey. Özellikle gençlerin bunu bilmelerinde, kendi gelecekleri açısından fayda görüyoruz
Editör: Haber Merkezi