Özkaya, Alt Komisyon Başkanlığını Yürüttüğü Kanun Tasarısı’nı Değerlendirdi.

Milletvekili Özkaya Alt Komisyon Başkanlığını Yürüttüğü İcra Ve İflas Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı değerlendirdi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, TBMM’de Adalet Alt Komisyon Başkanlığını yürüttüğü Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Aamacıyla İcra Ve İflas Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Tasarının ticari hayatta önemli yenilikler getireceğinin altını çizen Özkaya;

“Bir ülkede yatırım ortamının iyileştirilmesi, yargı sisteminin kalitesi, hızı ve sözleşmelerin icrası konusundaki gücüyle yakından ilişkilidir. Ekonomi ve hukuk alanları birbiriyle yakın ilişki içinde olup bu ilişki aynı zamanda bir ülkenin yatırım ortamının iyi olup olmadığı hakkında fikir vermesi bakımından önemlidir. Etkin bir hukuk sistemi, yatırım ortamının iyileştirilebilmesi için olmazsa olmaz bir şart olarak karşımıza çıkmaktadır.”

İflas Erteleme Yürürlükten Kaldırılıyor

“Tasarı ile, Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacına hizmet eden hukuksal süreçlerle ilgili bir takım değişikliklere gidilmiştir. Yapılan en önemli değişiklik, bünyesinde pek çok sorunu barındıran iflas erteleme kurumunun yürürlükten kaldırılması ve konkordato kurumunun etkin ve işlevsel bir yapıya kavuşturulmasıdır.

Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanan iflasın ertelenmesi kurumu, amaçlanan fayda konusunda isteneni verememiştir.

İflasın ertelenmesi kurumunda alacaklıların herhangi bir şekilde söz sahibi olmaması, sürecin borçlu ve mahkeme arasında yürütülmesi ve yaşanan yargılama sorunları birlikte değerlendirildiğinde bu kurumun tamamıyla yürürlükten kaldırılması ve bunun yerine alacaklılar ile borçlunun bir müzakere sonrasında anlaşmaları ve bu anlaşmanın mahkemece tasdiki esasına dayanan konkordato kurumunun daha etkin ve aktif bir şekilde kullanılması ticari ve sosyal hayat bakımından bir ihtiyaç olarak görülmüştür.”

Yargılamanın Kısa Sürede Tamamlanması Maksadıyla Elektronik Tebligat Uygulaması Yaygınlaştırılıyor

“Tasarıyla getirilen bir başka düzenlemeyle ise, elektronik tebligat zorunluluğunun kapsamı genişletilerek, tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, köyler, şirketler, kooperatifler, dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek birlikleri, KİT’ler, sermayesinin çoğu kamuya ait şirketler, avukatlar, noterler, bilirkişiler, arabulucular ve kurumların hukuk müşavirleri hakkındaki tebligatlar zorunlu olarak elektronik ortamda yapılacaktır. Böylece 2017 yılı verileri itibarıyla yaklaşık 40 milyon tebligatın 28 milyonunun elektronik ortamda yapılması öngörülmektedir.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi