Özkal:”Kadınların yasal ve sosyal hakları AK Parti’yle birlikte teslim edildi”
 
Kadınlara 'Seçme ve seçilme hakkı' tanınmasının yıldönümü dolayısıyla TBMM’de düzenlenen ‘Türk Siyasi Tarihinde Kadın Portreleri’ etkinliğine katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal; kendisinin de Türk siyasetindeki kadınlar haritasında yer aldığı sergiyi, Başbakan Binali Yıldırım ve milletvekilleriyle birlikte gezdi. TBMM Genel Kurul’da bütçe çalışmaları sonrası gece de AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığının düzenlediği 5 Aralık Kadın Hakları Günü etkinliğine katılan Özkal, kadınlara yönelik pek çok düzenleme ve sosyal hakkın, AK Parti iktidarıyla kadınlara teslim edildiğini anlattı.
 
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun, TBMM’de düzenliği ‘Türk Siyasi Tarihinde Kadın Portreleri’ konulu etkinliğe; Başbakan Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, KEFEK üyesi AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
BAŞBAKAN YILDIRIM, “HAKLARINI BÜYÜK MÜCADELELER SONUNDA ELDE EDİLDİ”
Toplantıda kendisini karşılayan KEFEK üyelerine teşekkür eden AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, kadın milletvekilleriyle sohbet etti. Toplantıda yaptığı konuşmada kadınların haklarını büyük mücadeleler sonunda elde ettiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, mücadele edilerek, bedel ödenerek kazanılan her şeyin daha kıymetli ve makbul olduğunu anlattı. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in kuruluşunda kadın, erkek, genç yaşlı hep beraber mücadele edildiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, Halide Edip Adıvar ve Nene Hatun gibi istiklal mücadelesinde önemli yer tutmuş kadınları hatırlattı. Kadının memleket ve istiklal sevdasının erkeğinden farklı ya da az olmadığını söyleyen Yıldırım, “Sevinçte de beraberiz, üzüntüde de beraberiz çünkü kadın ve erkek birbirini tamamlıyor. Kadın ve erkek eşit, eyvallah ama bir bütünün iki parçasıdır. Biri olur, diğeri olmazsa eksik olur” dedi.
ÖZKAL, KADINLARIN TEMSİLİ AK PARTİYLE ARTTI
Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından ‘Türk Siyasi Tarihinde Kadın Portreleri’ sergisi gezildi. Sergiyi KEFEK üyeleri ve kadın milletvekilleriyle birlikte gezen Başbakan Yıldırım; ilk kadın milletvekili, ilk kadın belediye başkanı ve ilk kadın muhtar gibi Türk siyasi tarihinde iz bırakmış pek çok önemli kadının hayat hikayeleri ve fotoğraflarının yer aldığı sergiyi ilgiyle inceledi. Sergi kapsamında hazırlanan; Cumhuriyet tarihi boyunca TBMM’de yer almış kadın milletvekillerinin portre fotoğraflarından oluşan, Türkiye haritası da büyük ilgi gördü. Türkiye’ye hizmet etmiş kadın milletvekillerinin yer aldığı harita bulunmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyleyen Milletvekili Hatice Özkal, siyasette kadınların yer almasının önemine değindi. Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını 1934’te almasının ardından TBMM’de her dönem sınırlı sayıda da olsa kadınların temsil edildiğini vurgulayan Milletvekili Özkal, son dönemde özellikle de AK Parti’yle birlikte Meclis’teki kadın sayısının arttığını hatırlattı.
SON BİR YILDA KADINLARIN HAKLARINA YÖNELİK PEK ÇOK DÜZENLEME YAPTIK
Seçme ve seçilme hakkının 82 yıl önce verilmesine rağmen kadınlara yönelik pek çok yasal ve sosyal düzenlemenin yıllarca ihmal edildiğine değinen Özkal, “Türkiye'de kadın-erkek eşitliği ilkesi, Anayasaya ancak 2001 yılında girmiştir. Bu maddeyi güvence altına alan ve güçlendiren değişiklikler ise AK Parti iktidarı döneminde 2004 ve 2010 yıllarında yapılmıştır. Sosyal açıdan da kadınlarımıza yönelik pek çok hak yine AK Parti tarafından kadınlara teslim edilmiştir. İnançları gereği eğitim hakları elinden alınan, çalışma imkanı kısıtlanan kadınlarımız ve kızlarımız artık istedikleri gibi okullarına ve işlerine gidebilmektedir. Sorun olarak gösterilen ve kadınları ayrıştıran başı açık-başörtülü ayrımı son bulmuştur. Artık TBMM’ye de başörtümüz ile katılabilmekte, kadınlarımızın haklarına yönelik çalışmaları hiçbir ayrışma, kısıtlama ve engelleme olmaksızın hep birlikte yapabilmekteyiz. Bu çalışmaların ürünü olarak, son bir yıl içinde; kadınlara yönelik yarım dönem çalışmadan emeklilik haklarına, doğum ve süt izinlerinden iş ve hak kaybını engelleyen pek çok düzenlemeyi yasalaştırdık” şeklinde konuştu.
AK PARTİ’NİN TÜM KADIN YÖNETİCİLERİ GENEL MERKEZDE BULUŞTU
Etkinlik sonrası TBMM’de bütçe görüşmelerine katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, gece de AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığının düzenlediği 5 Aralık Kadın Hakları Günü etkinliğine AK Parti Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Av. Ferda Ertürk’le birlikte katıldı. AK Parti Genel Merkezi’nde, AK Parti’nin yönetim kadrolarındaki tüm kadınlarının bir araya geldiği toplantıda; yerelden başlayarak siyasette kadın oranının arttırılmasının demokrasinin gelişmesi açısından önemli olduğuna değinen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, TBMM'de daha fazla kadının bulunmasının kadınların hayatını kolaylaştıracağını söyledi.
PTT tarafından 5 Aralık Kadın Hakları Günü için özel olarak tasarlanan ve üzerinde "Seçiyoruz, Seçiliyoruz" ifadesinin yer aldığı pul, geceye katılan davetlilere dağıtıldı. Pulun büyük boy bir örneğini imzalayan Milletvekili Hatice Özkal, Afyonkarahisar Kadın Kolları Başkanı Ertürk’le birlikte ‘Geceden Sabaha Diriliş’ isimli sergiyi de gezdi. FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından ülke genelindeki demokrasi nöbetlerine katılan kadın ve çocukların fotoğrafları yer aldığı sergide Özkal ve Ertürk, Afyonkarahisar’daki demokrasi nöbetinde çekilen fotoğrafın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi