Özkal, “Türkiye düşmanlığı ve İslamofobiye karşı kamuoyu oluşturmak gerekiyor”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) çalışmaları kapsamında Finlandiya’nın ardından İsveç’in başkenti Stockholm’de temaslarını sürdüren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Stockholm’de Türk nüfusun yaşadığı Rinkeby'de gurbetçilerle ve gazetecilerle bir araya geldi. Gurbetçilerden Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmalarını isteyen Milletvekili Özkal, gazetecilere de Türkiye düşmanlığı ve İslamofobiye karşı kamuoyu oluşturmanın gerekliliğini anlattı.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) işbirliğiyle gerçekleştirdiği inceleme heyetinde yer alan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, kadın erkek fırsat eşitliği konusundaki örnek uygulamaları yerinde incelemek üzere Finlandiya’nın ardından da İsveç’te çalışma ziyaretlerinde bulundu. İlk olarak İsveç Parlamentosunu ziyaret eden Milletvekili Hatice Özkal ve KEFEK heyeti, İsveç Meclis Başkan Yardımcısı Esabelle Dingizian, İstihdam Komisyonu üyeleri Desiree Pethrus ve Serkan Köse ile parlamentoda görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantıların ardından İsveç Sağlık Bakanlığı Eşitlik Birimi Başkanı Prof. Lenita Freidenvall, Milletvekili Özkal ve KEFEK heyetine İsveç’te uygulanan toplumsal cinsiyet eşitliği modeliyle ilgili sunum yaptı. Finlandiya ve İsveç’in toplumsal cinsiyet eşitliği ile cinsiyetler arasın gelir eşitsizliğinin önlenmesi adına önemli başarılar elde ettiğini vurgulayan Özkal, her iki ülkede başarıyla uygulanan toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi yerinde görme fırsatı bulduklarını anlattı. Türkiye’nin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe konusunda atacağı adımlar açısından söz konusu incelemelerin oldukça önemli olduğunu ifade eden Özkal, hükümetin kadınların iş hayatı ve istihdamına büyük önem verdiğini de hatırlattı.

İsveç Büyükelçiliği’nde İsveç’te sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi olan Türkler ve basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Avrupa’da son dönemde Türkiye düşmanlığının arttığını hatırlattı. Avrupa ülkelerinde siyasi kaygılarla Türkiye’yi gündemlerinde tutulduğunu ifade eden Milletvekili Hatice Özkal, söz konusu tutumun Avrupa’da ırkçılığın yaygınlaşmasına sebep olduğunu kaydetti. Avrupa halkına gerçeklerin anlatılmasının önemine değinen Milletvekili Hatice Özkal, “Avrupa’da kendi siyasi kaygılarıyla ırkçı söylemler kullanan bazı siyasiler, İslamofobi ve Türk düşmanlığını besliyor. Kendi vatandaşlarına bir vaadi, bir hizmet ideali bulunmayan bu siyasiler ancak Türkiye ve İslam karşıtlığı ile oy toplamaya çalışıyor. Ancak görülüyor ki; Avrupa halkı bu ırkçı tutumlara, onların istedikleri oranda destek vermiyor. Avrupa’da yaşayan gurbetçi kardeşlerimizin İslam ve Türkiye düşmanlarına oy vermeyeceğine, onlarla beraber olmayacağına inanıyoruz. Ancak siz sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensuplarından beklentimiz, Avrupa genelinde kamuoyu oluşturmanızdır. Avrupalılara, Türkiye ile gerçekleri anlatın. Onlara kendi tarihlerini, ortaçağda ve dünya savaşları sırasında faşizm ve ırkçılık nedeniyle yaşanan acıları hatırlatın. Dünya çapında acıların son bulması adına Avrupalıları, insani değerleri yeniden hatırlamaya çağırın. Suriye’de ve Myanmar’da yaşanan acıları göstererek, bu acılardan tüm insanlığın sorumlu olduğunu gösterin. Dünya çapında yeni acılar yaşanmaması için kamuoyu oluşturursak; Avrupalılar da eşitlikten uzak, Türkiye düşmanı bu siyasilere hak ettikleri dersi verecektir” şeklinde konuştu.

Resmi temaslarımızdan ardından başkent Stockholm’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Rinkeby mahallesinde yaşayan gurbetçilerle buluşan Milletvekili Hatice Özkal ve KEFEK heyeti, gurbetteki vatandaşlarla hasret giderdi. Gurbetçilerin dertlerini ve taleplerini dinleyen Milletvekili Özkal, Rinkeby'de Türk esnafı da ziyaret etti. Esnafa hayırlı kazançlar temennisinde bulunan Özkal, birikimlerin Türkiye’de değerlendirilmesinin önemine değindi. Gurbetçilerin Türkiye’ye getirdiği yatırımların ekonomi açısından önemine değinen Özkal, İsveç’teki Türklere, Türkiye’de istihdam yaratacak işlere yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi