Özkal: “Türkiye, dünyanın her yerindeki mazlumların koruyucusu”
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretine katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Afrika’da Türkiye’ye çok büyük sevgi ve saygı duyulduğunu anlattı. Türkiye’nin mazlumların yanında olduğunun bir kez daha gösterdiğini ifade eden Özkal, mazlumların dualarının Türkiye’nin her türlü bela ve kötülükten kurtulmasını sağlayacağını belirtti.
Doğu Afrika ülkeleri Uganda, Kenya ve Somali’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın heyetinde yer alan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Türkiye’nin Afrika’yı sömürmeye gitmeyen ilk devlet olarak hem ticareti geliştirmeyi hem de o ülkelerin kalkınmasını hedeflediğini söyledi.
TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALIYORLAR
Heyette yer alan Türk işadamlarının önemli ticari anlaşmalar yaptığına değinen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Ugandalıların Türkiye’nin gelişme ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirtti. Uganda’ya destek olmanın yanı sıra sosyal politikalar geliştirilmesi konusunda da örnek olduğunu vurgulayan Milletvekili Özkal, “Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’la birlikte Uganda Cumhurbaşkanı’nın eşi Janet Mouseveni’nin davetlisi olarak insani yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geldik. Toplantıda TİKA’nın 100 ton kapasiteli hibe ettiğini hatırlatan Emine Erdoğan Hanımefendi, Sena Vakfı ile birlikte kadınlar için dikiş makineleri tedarik ettiğini kaydetti. harap ve bitap durumda Türkiye’nin 50-60 yıl gerisindeler. Ancak gelişmek için Türkiye’yi örnek alıyorlar. Uganda’da iç barışın sağlanması adına tüm kabilelerden temsilciler milletvekili seçilmiş. 370 Milletvekili ve 30’u icracı 76 bakan bulunan Uganda’da, Müslüman olan Aile Bakanı ile birlikte pek çok kadın milletvekili ve kadın bakan görev yapıyor. Kadın siyasetçiler, bizim kadın ve çocuklarla ilgili sosyal politikalarımıza büyük ilgi gösteriyor. Bizlere, hastalıkların ve insanların çok genç yaşta öldüğü ile çok fazla yetim olduğunu söylediler. Okullaşma oranlarının çok düşük olduğunu vurgulayarak, hem Türkiye’nin desteğini beklediklerini hem de tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade ettiler. Türkiye’de kadın hakları konusunda yaptıklarımızı, üyesi olduğum Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun çalışmalarını anlattık. Koruyucu aile, sevgi evleri gibi uygulamalar büyük ilgilerini çekti. Engelliler için bakım ücreti ödediğimizi söyledik. Mağdur tüm kadınlar ile dul, 65 yaşını aşmış ve oğlu asker olan kadınlara aylık verdiğimiz ifade ettik. AK Parti öncesi yüzde 85 olan kız çocuklarının okuma oranının AK Parti döneminde yüzde 96’ya yükseldiğini belirttik. Bizlere; Türkiye’deki kadın, çocuk ve sosyal programlardan çok etkilendiklerini örnek almayı istediklerini aktardılar” şeklinde konuştu.
MAZLUMLARIN DUASI MİLLETİMİZİ HER TÜRLÜ KÖTÜLÜKTEN KORUYACAKTIR
Toplantının ardından dikiş makinelerinin bulunduğu merkezin açılışını gerçekleştiren Emine Erdoğan’a eşlik ettiklerini anlatan Milletvekili Hatice Özkal, törenlerde Ugandalı yetkili ve vatandaşların sık sık Türkiye’ye minnet ve teşekkürlerini ifade ettiklerini belirtti. Türkiye’nin kendi insanının yanı sıra milyonlarca mülteciyi barındıran, dünyanın her yanına yardım gönderen bir ülke olarak önemini ve gücünü arttırdığını kaydeden Özkal, “Ebola’yla mücadele kapsamında Uganda’ya 5 milyon Dolar yardımda bulunmuştuk. AB ülkeleri bu ülkelere desteklerini azaltırken biz arttırıyoruz. Hibeleri, Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi teslim etti. İnsanlara umut olmanın, en güzel örneklerinden birini bu devir teslim sırasında görme fırsatı bulduk. Dikiş makineleriyle yeni bir iş imkanına kavuşan Ugandalıların duaları eminim ki, milletimizi her türlü beladan ve kötülükten koruyacaktır. 3 Milyon Suriyeli kardeşimizi misafir ettiğimiz gibi dünyanın neresinde bir mazlum, yardıma ihtiyacı olan bir millet varsa onun koruyucusu olmayı sürdüreceğiz. Türkiye mazlumların son güvencesi ve son umudu. Bunu Afrika’daki insanlar anlamış. Türkiye’nin onlara gerçek manada destek olmak için orada olduğunun farkındalar. Osmanlı İmparatorluğu’nun tüm mazlumların koruyucusu ve kollayıcısı olduğu gibi; yeniden ezilenlerin yanında ve güçlü olmanın mutluluğunu, haklı gururunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
TİCARET HACMİMİZ GENİŞLEYECEK
İşadamlarının önemli ikili bağlantılar gerçekleştirdiğine değinen Milletvekili Hatice Özkal, Türkiye-Uganda İş Forumu'nda kapsamında düzenlenen iş toplantılarında Türk ve Uganda firmalarının bir araya geldiği belirtti. Türk firmaların büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Özkal,
 Uganda’ya ayrı bir uçakla giden 130 işadamının, 300 yakın Uganda firmasıyla görüştüğünü kaydetti. Özkal şu ifadeleri kullandı, “Türkiye’nin yaklaşımının farklı olduğunun farkındalar. Hem Türkiye’ye hem de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir sevgi ve saygı besliyorlar. Cumhurbaşkanımıza Marerere Üniversitesi fahri doktora verdi. Uganda İslam Üniversitesi ise; Emine Erdoğan Hanımefendiyi, ‘Uluslararası Kadını Güçlendirme Şampiyonu’ ödülüne layık gördü. Bunun bir sebebi de ülkemizin farkını görmüş olmaları. Bugüne kadar herkes Afrika’yı, ülkelerini sömürmeye gitmiş. Ama Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi; Türkiye, sömürmeye değil hem ticaret yapmaya hem de o ülkeleri geliştirmeye gidiyor. Kazan-kazan politikasıyla hem ticaret yapıp onların potansiyellerini değerlendireceğiz, hem de teknoloji eksikleri başta olmak üzere bu ülkelerin geri kalmışlıklarını gidereceğiz. Vatandaşlarımız iş yapmaya, iş kurmaya başlamış ancak bu ikili ilişkiler, iş forumları ve ticari görüşmeler ekonomik ilişkileri çok daha güçlendirecek. İş forumunda önemli ticari bağlantılar sağlandı. İşadamlarımız inanıyorum ki; kısa süre içinde, Uganda’da yaptıkları görüşmelerin meyvesini almaya başlayacak, ticaret hacmimiz ve ihracat oranımızı arttıracak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bakan eşleri, AK Parti Milletvekilleri Mehdi Eker, Bülent Turan, Nevzat Ceylan, Mahmut Kaçar, Cemalettin Kani Torun, Hatice Özkal, Emine Yavuz Güzgeç ve Sema Ramazanoğlu, Cumhurbaşkanlığı personeli ile bazı kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.

 
 
Editör: Haber Merkezi