Özkal: "Somali’ye en çok yardım eden ülkelerden biri Türkiye"
 
Doğu Afrika ülkeleri Uganda, Kenya ve Somali’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın heyetinde yer alan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Kenya’da diğer eyaletlere göre daha az yardım alan eyaletlere Türkiye’nin yardım ettiğini ifade etti. Müslüman Somali’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı binlerce kişinin yollarda ellerinde Türk Bayraklarıyla karşıladığını anlatan Özkal, Somalilerin gösterdiği sevginin Türkiye açısından gurur verici olduğunu belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretine katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Kenya’da neredeyse hiç yardım almayan eyalete, Türkiye’nin yardım ettiğini söyledi. Somali’de ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının Mogadişu Aden Abdulle havalimanına ulaştığı andan itibaren çok büyük sevgi ve ilgi gördüğünü belirten Özkal, yol boyunca insanların ellerinde Türk Bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resimleriyle beklediğini kaydederek, Somali’deki ilginin Türkiye açısından gurur verici olduğunu vurguladı.
AZ YARDIM ALAN EYALETLERE YARDIM TÜRKİYE’DEN
Uganda’nın ardından Doğu Afrika ziyaretlerinin Kenya ziyaretiyle sürdüğünü anlatan Hatice Özkal, hiç destek alamayan 6 eyalete Türkiye’nin 12 traktör ve ambulansla destek olduğunu belirtti. Türkiye’nin bölgeye bir de hastane yapacağını açıklayan Özkal, “Kenya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda engelli araçlarının teslim töreni gerçekleştirildi. 25 Akülü engelli aracını Emine Erdoğan Hanımefendi, engelli Kenyalılara dağıtırken, herkes duygu dolu anlar yaşadı. Engelli aracına kavuşan engelli bir Kenyalı kızımız ve annesi, Emine Erdoğan Hanımefendiye defalarca sarılarak, gözyaşı döktü. Kenya’da Türkiye’ye duyulan sevgi ve dostluğu görmenin mutluluğu yaşadık. Törenin ardından TİKA aracılığıyla bugüne kadar çok az yardım almış 6 eyalete, 12 traktör ve tarım ekipmanlarını ulaştırdık. Özellikle bu eyaletlerden bugüne kadar neredeyse hiç destek alamayan bir eyalete, hibe edilen tam donanımlı ambulansın anahtarını da yine Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi teslim ettiler. Törende, Emine Erdoğan; az yardım alan eyalete bir hastane ile aile ve çocuk merkezi yapılacağı ile 400 çöp konteynırı ve çöp arabaları hibe edileceğinin müjdesini verdiğinde, insanlar çok büyük bir coşku ve sevinç yaşadı.” diye konuştu.
ANKARA’DAKİ EL SANATLARI MERKEZİNİN GELİRİ AFRİKA’YA
Kenya’da yardıma muhtaç kadınların ve engelli bireylerin istihdam edildiği Kazuri Takı ve Seramik Üretim Merkezi ile çevreden toplanan atık malzemelerden hediyelikler üretilen Marula Studios üretim merkezini ziyaret ettiklerini de anlatan Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, atölyelerde Kenyalı kadınların yaptıkları el sanatları ürünleriyle geçinmeye çalıştıklarını belirtti. Ziyarette Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın, Ankara’da Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'nin açılışının yapıldığını hatırlattığını söyleyen Özkal, “Emine Erdoğan hanımefendi Ankara’daki merkezde kar amacı güdülmeden ürünlerin pazarlanacağı ve gelirinin Afrika'ya gönderileceğini kaydetti. Kazuri Takı ve Seramik Üretim Merkezi’nin ürünlerini de bu merkeze gönderebileceklerini öğrenen kadınlar, ürünlerini yeni bir yerde daha satılabileceğini öğrenince çok mutlu oldular. Ankara’daki merkez Kenyalı kadınlara hem destek olacak hem de kültürlerarası köprü işlevi görecek” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TÜRKİYE’DEKİ MİTİNGLERİ GÖLGEDE BIRAKAN İLGİ
Uganda ve Kenya’nın ardından Somali’ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, coşkuyla karşılandığını açıklayan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Somali’de gördükleri ilgi ve coşkunun Türkiye’nin de ötesinde olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’deki mitinglerden de heyecanla beklendiğini kaydeden Milletvekili Hatice Özkal, “Başkent Mogadişu’da yapımı tamamlanan Mogadişu Büyükelçilik Külliyemize gidene kadar; Somalili kadınlar, yol boyunca ellerinde Türk Bayrakları, Somali Bayrakları ve Recep Tayyip Erdoğan fotoğraflarıyla bekliyordu. Heyetimizin araçları geçtikçe ellerindeki pet şişeleri birbirine vurarak, şarkı söyleyen kadınların görmek bizi çok mutlu etti. İç savaşla harabeye dönen ülkede 2011’de yaşanan tarihin en büyük kuraklık felaketinden sonra Somali’ye en ciddi yardım eden ülkelerden biri Türkiye olmuş. Pek çok ülke görmezden gelirken, Türkiye son 5 yılda bu ülkeye çok büyük destek vererek; bugüne kadar 400 Milyon Dolar yardım gerçekleştirmiş. Bu nedenle Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanımıza inanılmaz bir sevgi var. Yardımlarla destek olduğumuz Somali’de çok fazla Türk olduğuna şahit olduk. Un fabrikası kuran vatandaşlarımızdan lokanta işletenlere kadar pek çok vatandaşımızla bir araya gelme onları dinleme fırsatı bulduk. Vatandaşlarımız binlerce kilometre uzaklıkta bizleri görmenin Türkçe konuşmanın mutluluğunu yaşadılar.” dedi.
SOMALİLİ KADIN VE ÇOÇUKLAR İÇİN TOPLANTI YAPILDI
Kadın ve yetim çocuk sayısının çok fazla olduğu Somali’de Türkiye’nin kadın ve çocuklara vereceği desteklerle ilgili açılışı yapılan Mogadişu Büyükelçilik Külliyesinde bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden Özkal, Türkiye’nin yardımlarının yanı sıra kadın ve çocukların korunması için neler yapılabileceğinin konuşulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un eşi Qamar Ali Omar’ın yanı sıra Somali Kadın ve İnsan Hakları Sosyal İşler Bakanı Zahra Ali Samatar ve Somali milletvekillerinin de katıldığı toplantıda Türkiye’nin kadın ve çocuk alanındaki çalışmaları, kanuni düzenlemeleri, destekleri ve yardımlarla ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Özkal sözlerini şöyle tamamladı, “Nüfusun yüzde 70’inin 35 yaş altı olduğu ile ölüm ve hastalıkların çok yaygın olduğunu üzüntüyle öğrendik. Nüfusun yüzde 60’ından fazlasını oluşturan kadınlar fakirlik ve zor yaşam şartlarıyla mücadele ediyormuş. Yetimhanelerde binlerce çocuk bulunduğunu, yetimhaneler dışında da çok fazla yetim olduğu ile okullaşma oranı yüzde 30’un altında olduğunu ilettiler. Arap ülkelerinin sivil toplum kuruluşları aracılığıyla okul kurdukları ülkede, okullar genellikle sadece erkek çocuklara hizmet verdiğinden kız çocuklarının eğitim alma imkanı yok denecek kadar azmış. Hem devletimizden hem de sivil toplum kuruluşlarımızdan yardım beklediklerini kaydettiler. Türkiye’nin ne gibi destekler verebileceğini konuşarak, Türkiye’nin elinden gelen desteği vermeyi sürdüreceğini aktardık.”
Kenya ve Somali’de düzenlenen iş forumlarına da katılan Özkal, Türk işadamlarının toplantılar sonrası da Afrikalı işadamlarıyla ticaret imkanlarını görüştüğünü vurguladı.
 
Editör: Haber Merkezi