Özkal: “Çalışma hayatı yasaları cinsiyet eşitliği açısından değerlendirildi”
 
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun Pazar ve Pazartesi günü gerçekleştirilen toplantısına katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde taranan yasalara ilişkin hazırlanan raporların sunumunun yapıldığı toplantıda, çalışma hayatına ilişkin yasaların toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirildiğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK), Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü (UNWOMEN) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında; toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla taranan yasalara ilişkin hazırlanan raporlar, Pazar günü ve dün Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda KEFEK üyelerine sunuldu. UNWOMEN ve IPU katılımcıları ile geçekleştirilen toplantıda İstanbul Sözleşmesi’nin izlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu olan Uzmanlar Komitesi üyesi Prof. Dr. Feride Acar, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi (CEDAW) ile İstanbul Sözleşmesi’nin karşılaştırmasını yaptı. CEDAW üyesi Pramila Patten ve Parlamentolar Arası Birlik Temsilcisi Zeina Hilal'in de katıldığı sunumda çalışma hayatında kadın erkek eşitliği ele alındı.
‘Türkiye’de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ projesinin UNWOMEN ve IPU ile birlikte yürütüldüğünü belirten AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, projenin kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarını artırmaya yönelik yasa, mevzuat ve politika geliştirilmesi ile planlanan politikaların uygulanmasını amaçladığını söyledi. Proje kapsamında yasal düzenlemelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan sivil toplum temsilcileri ile uluslararası kuruluşlarla birlikte geliştirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Özkal, “Üç yıl sürecek proje kapsamında, gerçekleştirilen toplantıda özellikle çalışma hayatında cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik yasalara ilişkin raporları ele aldık. Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından İstanbul Sözleşmesi, hem bizi hem de tüm imzacı devletlere bazı yasal önlemleri alma zorunluluğu getiriyor. Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni anayasa sürecinde, yasaları toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bir kez daha değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 
CEDAW ve IPU üyelerinin yanı sıra toplantıya Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun AK Parti, CHP ve MHP’li üye milletvekilleri katıldı.
 
 
Editör: Haber Merkezi