Özkal, Afyon yoluna Büyükşehir olarak devam edecek
 
Kanal 5’te Tuba Nergiz Er’in sunduğu ‘Öznesi Kadın’ programına katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni getiren anayasa değişikliğiyle birlikte darbe anayasasının da değişeceğini söyledi. Programda Afyonkarahisar’ın kendisi için bir tutku olduğunu anlatan Özkal, Afyonkarahisar’ın bir sonraki yerel seçimde büyükşehir olacağını söyledi.
 
Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili Hatice Özkal, Kanal 5 televizyonunda yayınlanan ‘Öznesi Kadın’ programına konuk olarak katıldı. Geçen hafta canlı olarak yayınlanan program dün de tekrarı yayınlandı. Başarılı kadınların konuk olarak katıldığı, hayata ve Türkiye’ye kadın merkezli bakan Tuba Nergiz Er’in sunduğu ‘Öznesi Kadın’ programında Milletvekili Hatice Özkal; siyasi ve özel hayatından toplumsal cinsiyet eşitliğine, terörden başörtüsüne, anayasa değişikliğinden Afyonkarahisar’a pek çok konuda Er’in sorularını yanıtladı. Programa İstanbul’da ve Kayseri’de yaşanan saldırılar ile terörle mücadele ve El Bab şehitlerinin yakınlarına başsağlığı temennisinde bulunarak başlayan Özkal, yaralılara da acil şifalar dileğinde bulundu.
Program sunucusu Tuba Nergiz Er’in Afyonkarahisar’ı tanıtmasını istediği AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Afyonkarahisar’ı bir tutku olarak tanımladı. Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel özelliklerinden termale, mermerden gıdaya pek çok özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Özkal, “Afyonkarahisar bir tutku, Türkiye ise, bir sevda. Bu tutku ve sevdaya hizmet etmek, ikisini bir araya getirmek; büyük bir aşkı doğuruyor. Bu aşk, bizleri; insanımızın, güzel ülkemizin ve Afyonkarahisarımızın hizmetkarı haline getiriyor. Hizmetkarı olmaktan onur duyduğum Afyonkarahisar; gelenek ve görenekleri, kültürel değerleriyle gerçek bir hazine.  Termalin, mermerin, lezzetin ve Büyük Zafer’in başkentiyiz. Sıcaklık ve mineral değerleri bu açısından Afyonkarahisar’ımızın termal suyunun eşsiz olduğunu söyleyebiliriz. Termal sağlık imkanlarımız, her bütçeye hitap eden tesislerimiz ve hastanelerimizle günden güne bir sağlık kenti oluyoruz. Bu açıdan  Cenab-ı Allah’ın Afyonkarahisar’a verdiği en önemli özelliklerden biri olan termali iyi değerlendiriyoruz. Sağlık turizminin yanı sına termali konutların ısıtılması, seracılık, elektrik üretimi gibi farklı alanlarda kullanıyoruz. Termal seralarda üretilen ürünlerimiz tüm dünyaya ihraç ediliyor. Yerli ve yenilenebilir kaynak olarak şehrimizin bir bölümünü termal sistemle ısıtıyoruz. Buharından az da olsa elektrik üretiyoruz. Termal suyumuzu daha sonra arıtarak reenjekte ediyor; hem çevreyi hem de termalimizin geleceğini konuyoruz. Afyonkarahisar’da termal konusunda çok güçlü bir bilgi birikimi, teknolojik alt yapı ve bilinç oluştu. Türkiye ve Avrupa’da termal potansiyeli olan şehirlerinden gelip Afyonkarahisar’daki çalışmaları örnek alıyorlar.” dedi.
YENİ DÖNEMDE BÜYÜKŞEHİR OLACAĞIZ
Afyonkarahisar’ın Türkiye’de büyükşehir olmayı bekleyen iller arasında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, gelecek yerel seçimlerden önce Afyonkarahisar’ın büyükşehir olacağını söyledi. Afyonkarahisar’ın hızla gelişen, büyüyen ve güzelleşen bir kent olduğunu ifade eden Milletvekili Hatice Özkal,  “termalin yanı sıra hem büyük ve küçük baş hem de kanatlı hayvanları ve ürünlerini, işlenmiş ve işlenmemiş olarak Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Dünyanın pek çok yerine yumurta gönderdiğimiz gibi Türkiye’nin yumurta borsası da Başmakçı ilçemizde bulunuyor. Kaymağı, sucuğu, eti, haşhaşlı hamur işleri ve lokumuyla gıda konusunda markayız. Lezzetin her türlüsü barındırdığımızdan ben ‘Afyonkarahisar’ Türkiye’nin ‘gurme şehri’ olarak tanımlıyorum. Pek çok insan peri bacalarının Kapadokya’da olduğunu bilir ancak Afyonkarahisar’da da peri bacaları bulunuyor. Bu peri bacalarının bulunduğu Frig Vadisi’nin büyük bölümü Afyonkarahisar sınırları içinde kalıyor. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma tarihi mekanlarımız,  korunmuş tarihi kültürel özelliklerimizin yanı sıra Zafer’in de başkentiyiz. Büyük Taarruz’un büyük bölümü, ülkemizin kurtuluşunun sağlandığı o önemli savaş, Afyonkarahisar’da cereyan etmiştir. Ayrıca tüm yolların kesiştiği önemli bir kavşak noktasıyız. O ünlü sözü; ‘Her yol Afyonkarahisar’dan geçer’ olarak güncelledik. Yolların kavşağındaki İlimize, hızlı tren inşaatı da hızla devam ediyor. Hükümetimizin yatırımları ile Afyonkarahisar, son 10 yılda bambaşka bir görümüne kavuştu. Küçük bir Anadolu şehri görüntüsünden çıkıp; 5 yıldızlı otelleri, rekreasyon alanları, şehircilik yapısıyla büyükşehirlerle yarışır bir hale geldi. Nüfusumuz 700 binin üzerinde olduğundan, büyükşehir olma statüsünde bekleyen ilk şehir konumundayız. İnşallah yeni dönemde de büyükşehir olacağız. Önümüzdeki yerel seçimlerde Afyonkarahisarımız yoluna büyükşehir olarak devam edecek.” şeklinde konuştu.
DARBE ANAYASASI DEĞİŞECEK
Türkiye’de mevcut Anayasa’nın 1980 darbesi sonrası yapıldığını da hatırlatan AK Parti Milletvekili Hatice Özkal, Cumhurbaşkanlığı Sistemini getiren anayasal değişikliğin darbe anayasasını da değiştireceğini söyledi. Türk gelenek ve yapısına uygun bir anayasal değişiklik hazırlandığını ifade eden Özkal şunları söyledi, “1980 Darbesini yaşamış biri olarak; darbe anayasasıyla yönetilmek, hayatımıza darbe ürünü anayasayla devam istemeyen bir vatandaş olarak hep değişmesi gerektiğini düşündüm. Her zaman; ‘Rabbim bu anayasa değişikliğine katkı sunmayı, içinde olmayı bana da nasip et’ diye dua ettim. Milletvekili olduktan sonra sistemin ciddi bir tıkanıklık yaşadığını daha iyi görme fırsatım oldu. Mevcut sistem gerçekten zorlanıyor. Bu nedenle Türk geleneklerine uygun bir taslak hazırlayarak, darbe anayasasını değiştirmek üzere bir girişimde bulunduk. Allah’a çok şükür ki, tüm AK Parti milletvekillerimizle birlikte darbe anayasasını değiştiren taslağa imzalarımı attım. İnşallah değişiklik Türkiye Büyük Millet Meclisimizde görüşüldükten sonra referanduma gidecek ve Türkiye’nin geleceğiyle ilgili bu önemli kararı Aziz Milletimiz verecek. Memleketimiz için hayırlı olacağına inanıyorum.”
ARTIK DEVLETİN HER KADEMESİNDE KADINLAR ÖZGÜR
Sunucu Tuba Nergiz Er’in; darbe döneminde yaşadıkları, eğitim hayatı ve karşılaştığı zorlukları sorduğu programda, imam hatipte okumaya nasıl karar verdiğini anlatan AK Parti Milletvekili Hatice Özkal, her zaman İmam Hatip mezunu olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Liseye gittiği yıllarda kızların imam hatiplere alınmadığı hatırlatan Milletvekili Hatice Özkal, İmam Hatip lisesine Bolvadin’de kayıt olan ilk iki öğrenciden biri olduğunu vurguladı. İlk kez 12 Eylül sonrasında lise birinci sınıf öğrencisi olduğu yıllarda başörtüsü olması sebebiyle önüne engeller çıkarıldığını açıklayan Özkal, “İmam Hatip bile olsa lisede başörtülü olmamız sorun olmuştu. O yıllarda Türkiye’de hiç bir başörtülü kız istediği üniversiteye gitme imkanına sahip değildi. Yüksek puanım ve okul birinciliğime rağmen başörtümden vazgeçmedim. Bu nedenle tıp fakültesi yerine ilahiyatı tercih ettim. Allah; seçtiği kullarını dinde fakih kılar düşüncesiyle, din ilmi okumaktan ve bu alanda çalışmaktan hep gurur ve onur duydum. Kenan Evren döneminde başörtülülere çok zulüm yapıldı. İlahiyat Fakültesi’nde olmamıza rağmen ikinci sınıfta neredeyse hiç derse giremedik. Bir öğrencinin alabileceği tüm cezaları aldım. Ankara İlahiyat’ta eylemler ve açlık grevleri yaptık. Üniversiteden sonra Afyon Merkez İmam Hatip Lisesinde Arapça Kuran Öğretmeni olarak görev yaptım. 8 Yıl görev yaptıktan sonra başörtülü bir kadın olarak 28 Şubat’ı yaşadım. Açığa alındım, soruşturma geçirdim, sürüldüm, maaş kesinti cezası aldım ve en sonunda derslere girmem engellendi. Sonuçta istemeyerek de olsa görevimi bırakmak zorunda kaldım. Bugün yaşadığımız dönem çok kıymetli ama bugünlere kolay gelmedik. Kadınlar artık devletin her kademesinde özgür. Biz hiç bir zaman şu kadının açık, bu kadının kapalı ayrımı yapmadık. Kadınlar arasındaki başı açık-başörtülü ayrımı ve ötekileştirme bitti.” ifadelerini kullandı.
KADINLAR VE ÇOCUKLAR ALLAH’IN EMANETİDİR
İslamiyet’in kadına bakışına ilişkin İlahiyatçı kimliğiyle anlatan Milletvekili Hatice Özkal, Kuran-ı Kerim’de Allah’ın erkek ve kadın değil "ey insanlar" şeklinde tüm insanlara hitap ettiğini söyledi. Hz. Muhammed’in (SAV) kadınlara yaklaşımı ve o dönemdeki kadın erkek ilişkilerine ilişkin bilgiler veren Milletvekili Hatice Özkal, Hazreti Hatice’nin ticaretle uğraşan önemli bir iş kadını olduğunu aktardı. O dönemde; evlerindeki küçük mescitlerde kadınların namaz kıldırdığını, pazarda zabıta amirliği yapan kadınlar olduğunu vurgulayan Hatice Özkal, Hazreti Ayşe’nin hadis tenkitçiliğinin dönemin özelliklerini göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin İslamiyet’te var olduğunu anlatan Özkal sözlerini şöyle tamamladı, “Peygamber Efendimiz; ‘Veda Hutbesi’nde kadınları ve çocukları Allah’ın emaneti olarak bırakıyor. Emanete ne kadar hassas olunması gerekiyorsa, kadın ve çocuklara o kadar hassas olmalıdır. Modern literatürde de pozitif ayrımcılık dediğimiz şey de Peygamber Efendimizin veda hutbesinde belirttiği konudur. Her yere kadın bakış açısının girmesini bu yüzden önemli görüyoruz. Siyasete, futbolda, sporda, sanata, sinemada, bilimde kadın bakış açısı olmalı.” 
 
Editör: Haber Merkezi