OSB’li işadamlarına imar barışı anlatıldı

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren fabrikaların sahiplerine ve temsilcilerine İmar barışıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

OSB Konferans salonunda gerçekleştirilen bilgilendirmede konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Oruç, imar barışının 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edeceğini bildirdi.Oruç, imar barışıyla ilgili başvuruların 8 Haziran tarihinde başladığını ve bu güne kadar bir milyon 500 bin kişinin başvuru yaptığını bu sayının daha çok artmasını beklediklerini dile getirdi.İmar barışının OSB’de yer alan işyerlerini, fabrikalarını da yakından ilgilendirdiğini belirten Oruç, imar barışının amacının yapı kullanım belgesi olmayan, kaçak olarak yapılan yapıların yasal hale getirilmesi için getirildiğini ve 1987 yılından bu yana çıkarılan en kapsamlı yasal düzenleme olduğunu aktardı.

İZLENECEK YOL ANLATILDI

İmar barışı için belediye başkanlarından muhtarlara kadar birçok kuruma ve birime bilgilendirme eğitimleri yaptıklarını dile getiren Oruç, “İmar barışı için öncelikle E-Devlet şifresi almalısınız. Ardından imar barışından yararlanacağınız yerin metrekare rayiç bedelini bağlı olduğunuz belediyeden öğrenerek internet üzerinden, E-Devlet sitesinden gerekli sayfa üzerinden ilgili yerleri doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Başvurunun ardından cep telefonunuza gelen bilgilendirme mesajı ile belirtilen tutarı mal müdürlüklerine, maliyeye veya ziraat bankasına yatırarak işlemlerinin başvuru sürecini tamamlayarak Yapı Kullanma Belgesini alabilirsiniz” diye konuştu.

“BU AF DEĞİL BARIŞ, ALLAH’IN LÜTFU”

Toplantıda Mustafa Oruç’un bilgilendirmesinden sonra konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ise, imar barışının herkes için önemli bir yasa olduğunu söyledi.Yeşilay, “Arkadaşlar bu bir af değil, bu bir imar barışı, bizim için Allah’ın bir lütfudur. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ancak OSB’deki işyerleri için önemli bir nokta var. Bizim bulunduğumuz yerlerde çekme paylarıyla ilgili olarak arkadaşlarımızın hiç tereddüt etmeden müracaat etmeleri gerekiyor. İleride bu çekme paylarından kurtulma şansımız yok. Bir üretim yapan yerler olduğumuz için buralarda sigorta yaptırıyoruz. Çekme paylarının olduğu yerlere kalorifer, buhar kazanı gibi yerler yaparak kullanıyoruz. Ama buralarda yaşanan bir patlama ve ölümlü kazalarda sigorta bu yerlerin önce yapı kullanma belgesi olup olmadığına bakıyor. Para ödememek için her türlü açığı arıyorlar. Allah göstermesin bu tür kazaların sonunda sigortanın faydalarından yararlanmak için mutlaka bu tür yerleri yasal statüye geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yeşilay, OSB’ler için bir önemli noktanın ise rayiç bedellerin çok yüksek olduğu ve başvuruların içinde bulunduğu arsa üzerinden yapıldığı için çok yüksek fiyatlar çıktığını hatırlatarak, bununla ilgili üst kuruluş olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst kuruluşu (OSBÜK) tarafından ilgili bakanlıklarla görüşmeler devam ettiğini, bu konuda OSB’lerin ödeyeceği paraların düşürülmesi için görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade etti.Toplantı soru cevap şeklinde devam ederken, imar barışının OSB’deki firmalar için iyi bir fırsat olduğu değerlendirildi.

Editör: Haber Merkezi